PDA

Zobacz pełną wersję : [60l][ogólne] Towarzyska 60-tka (nowe - oceniajcie!)

kamila
02-06-2005, 18:12
Witam!
Przedstawiam Wam moją sześćdziesiątkę. Oświetlenie to sklepowy standard - 15W 6500K. Filtr wewnętrzny Aquael FAN1, grzałka z termostatem, też Aquaela.
Obsada fatalna i za dużo, ale niech tam:
3x skalar
4x kirysek spiżowy
10x neon inessa
6x razbora klinowa
1x molinezja księżycowa
1x zmienniak plamisty
2x promieniak białopłetwy (ładne ale jakieś takie nieśmiałe)
1x zbrojnik niebieski
3x kosiarka
2x prystelka
2x zwinnik jarzeniec

Rośliny:
nurzańce śrubowe, moczarki argentyńskie, żabienica amazońska, zwartka becketta, kabomby karolińskie, bakopy karolińskie

Jak tylko będę miała więcej czasu na pewno coś zmienię, ulepszę. Planuję podświetlane tło zewnętrzne (kupiłam już na Allegro odpowiednie diodki), troszkę więcej roślin, inny korzeń i kokosa.

Temat dostosowany do regulaminu (iz)

kasiek
02-06-2005, 18:45
Postaraj sie zrobic zdjecie bez lampy bo słabo troche widać.
Ja niestety bede krytyczna - obsadę masz tragiczną, nie podoba mi sie, skalary w 60 l z neonami i cała reszta - nie szkoda Ci rybek, chyba nie maja zbyt wiele miejsca do pływania ? :? Ja mam w 112 l duzo mniejsza obsade i tez uwazam ze juz troche za dużo mam rybek. :?

Roslinki faktycznie wyglądają zdrowo (ładne kabomby) no i masz fajnego kota.

Spajdemen
02-06-2005, 18:46
Czeka Cię jeszcze duzo pracy. Wogóle nie będę komentował obsady, chociaz jest tragiczna. Posadź więcej roslin i wyjmij te małe kamienie.

kamila
02-06-2005, 19:12
No tak, spodziewałam się krytyki :oops: Mam słabość do rybek, chciałabym mieć wszystkie jakie tylko wpadną mi w oko. Jest ich dużo za dużo, wiem, ale na swoje usprawiedliwienie dodam chociaż,że szukałam takich o zbliżonych wymaganiach i preferencjach. Skalary są małe i nie robią neonom krzywdy, poza tym karmię te wszystkie rybki, opiekuję się nimi i je kocham... A tak na poważnie - i tak mają u mnie lepiej niż w zoologu, a oddać ich nie mam komu więc muszą jakoś współżyć ze sobą dopóki nie dorobię się większego akwarium. Jest jeszcze jedno wyjście - zdjąć pokrywę i szepnąć na uszko kotu... :wink:
PS. Napisałam "rustykalne" żeby nie pisać "wiejskie", bo jak oglądam niektóre zdjęcia to mam kompleksy niemałe.

zjawek
02-06-2005, 21:09
rzeczewiście bardzo towarzyski zbiorniczek i bardzo kosmopolityczny :wink: masz duze przerybienie no i te skalary :):) są śliczne ale one urosnął a 60 L spowoduje ze odbiorą akwa za kotnik z pokarmem w postaci neonków :):):):) cóz...ale rozwiązanie jest proste - oddaj innemu kochającemu rybki :lol: i nie odbieraj tego jako krytyka - to dobra rada - jeżeli kochasz swoje rybki to lepiej o nie zadbasz redukując nieco obsadę :) a teraz wystrój: cały efekt psują te małe kamyczki które jakoś wizualnie skrócają akwa-masz drobny żwir i to jest bingo-i pasuje jakis kamyk ale te drobne wyrzuć-ewentualnie zgarnij w rogu i np posadz w nich jakąś roślinkę :):) jakośto sie wtedy zleje z resztą a tak ogólnie to mało masz roślinek-ale za to ładnie odhodowaną cabombe :wink: tło to chyba jakaś struktura albo gola sciana za akwa :lol: bo jego faktura jest dośc nietypowa :lol: i sugerowalbym strukture zewnętrzną drewnianą - czyli takie o efekcie stjącego kawału drewna za akwa :roll: reszta Ok - plusem tego przerybienia jest to ze masz na co popatrzeć :lol: i ja osobiście to bym kombinował duze akwa niz redukował obsadę - ale ogólnie efekt pozytywny 8)

zjawek
02-06-2005, 21:12
aha no i ten kocur :):) śliczny lubie koty - nawet jeżeli to "dachowiec" pogłaskaj odemnie klakierka :lol: :lol: :lol:

Grzegorz Pietranek
02-06-2005, 21:19
Witam..

Na forum jesteś zarejestrowana długo, więc obsada mnie dziwi. Masz chociaż świadomość, że jest zła :wink: . Z Krakowa ludzi jest sporo i zmiany w obsadzie nie będą kłopotem chyba.. Generalnie wszystko "po zwinnikach" do wywalenia, ale to oczywiste..
Szklarka to chyba sum szklisty..

Wygląd jest fajny, tylko cabombę przesadziłbym za korzeń. Chodzi o odsunięcie jej z tego rogu tak, żeby rybki mogły wpłynąć za nią i trochę się schować..
Kamyki mi się podobają - dodają charakteru dnu, a dla kirysków są chyba bezpieczne (obłe)..

Skoro planujesz zmiany niedługo, to nie ma co się czepiać.. Dopisz sobie tylko w liście zmian zmiany w obsadzie..

Sliwka69
02-06-2005, 21:52
Ale się czepiacie :wink: dla mnie akwarium ma już bardzo ciekawy wygląd . Imo do zmiany są tylko 3 rzeczy :
1 obsada
2 zagęściłbym troszkę roślyny z prawej strony akwa
3 właśnie wspomniane tło skrzynkowe .

Następne zdjęcia zrób bez lampy :wink: .

kamila
02-07-2005, 09:18
Wielkie dzięki za każdą uwagę i pozytywne sugestie. Jest tylko mały problem - w Krakowie studiuję, a akwarium mam 90km stąd. Opiekują się nim moi rodzice (tzn. karmią, bo na nic innego nie mają czasu), a ja przyjeżdżam na podmiany wody. Wtedy też sprawdzam czy czegoś nie ubyło, a może są jakieś nowe potworki :) Obiecuję, że jak tylko będzie okazja to przekażę skalary w dobre ręce. Sekret moich kabomb tkwi w ziemi z ogródka :D Bierze się gazik, małą kupkę ziemi, wtyka tam łodyżkę, zawija niteczką i gotowe :!: To mój patent i używam go na własne ryzyko, ale jak widać opłaca się i nie ma to żadnych negatywnych skutków. Akwa mam od 26 grudnia i wcześniej byłam zupełnie zielona. Dużo czytałam na forum, ale jak przyszło do zakupów to i tak brałam wszystko co mi pan z zoologa wcisnął (ach, te baby...) Po prawej stronie są tylko kabomby, bo jest tam plaża dla kirysków. OK, jak wrócę do domku to biorę się za modyfikacje. Dzięki!
PS. Pan w sklepie powiedział, że jedna rybka na litr wody - prosty wniosek - mogę mieć sześćdziesiąt rybek :lol: Na szczęście nie dałam się na to namówić i mam tylko pięćdziesiąt :wink:

Mieszko
02-07-2005, 12:03
hehee - nie jedna rybka tylko 1cm rybki na 1 litr wody.
Ale ja osobiście i tak bym się tym nie sugerował.

Ta miara też nie jest na wszystkie rybki. np Paletki wymagają ok 40 - 50 l na jedną , ale to też nie znaczy że można trzymać np dwie paletki w 100 L
Jest jescze wiele innych czynników jak wysokość słupa wody , pojęcie " stadne rybki " a co za tym idzie już nam wychodzi min jakieś 240 L.
Nie będe sie rozpisywal bo i tak dyskowcem nie jestem......

Życzę owocnej pracy i pozdrawiam.

arturgołąb
02-07-2005, 22:41
Kamila,to mój kot?? :wink: Żartuję,ale bardzo,bardzo podobny,mój tez lubi akwarium,zwłaszcza lubi"macać"zbrojniki wtedy gdy jeżdzą po szybie,a on nie wie czemu go nie może złapać! :)

kamila
02-08-2005, 08:32
Trochę szkoda, że to forum tylko o akwarystyce, bo oprócz kota mam jeszcze świetnego psa - bullmastifa. Ale o tym napisze może w innym dziale :D

Shellby
02-08-2005, 17:13
bożeeeeeeeeeeeeeeeee co ja zrobiłem jak nie miałem wiedzy...boże! rybki wybrałem jak kamila na wygląd.... przerybiłem zbiornik i do tego jeszcze stylistyka......boże chociaz jedno akwa mam super 1000l z sumikami rek. nie mam zdjec narazie ale niedługo bedą........nie mam sumienia zabić moich małych a nie mam też do kogo oddać

kamila
02-09-2005, 15:32
Ej, nie spinajcie się tak z powodu tych rybek :D Jedna ryba więcej czy mniej nie musi być powodem frustracji. Posiadanie akwarium ma być przyjemnością a nie jeszcze jednym stresem. Wiem, że każdy chce jak najlepiej dla swojej trzody, ale to tylko (dla niektórych "aż") RYBY !!!!

kamila
02-17-2005, 19:44
Kiedy po miesięcznym pobycie w Krakowie wróciłam na weekend do domu zastał mnie gąszcz w akwarium. Ryby nie miały gdzie pływać a rośliny na dnie zżółkły. Wzięłam się za porządki (efekt na zdjęciu). Woda na drugiej fotce jest jeszcze trochę mało klarowna - przy sadzeniu roślin strasznie się namuliło. Tła na razie nie ma i nie będzie, bo stare poszło do kosza a na nowe nie mam czasu (sesja, małe dziecko, mąż :) Akwarium nie ma na razie charakteru, bo musiałam zostawić je samopas, no i pomysłu konkretnego na wystrój też nie mam. Obsada ta sama.

Sliwka69
02-18-2005, 00:12
EEEE zepsułaś :cry: :cry:

:wink:

Mateusz
02-18-2005, 01:27
Cos ty zrobil z tymi wszystkimi roslinkami ?
No ale nie jest zle rozrosna sie i bedzie git.

POZDRO :D

Jarecki
02-18-2005, 04:37
Bardz ładne to akw. szczególnie takie zarosniete, moze i troszke za bardzo przyciełas roslinki, ale to nie reka, odrosna :wink: , co do obsady to wcale nie przejmuj sie tym co pisza ci wszyscy mądralińscy, znawcy tematu, skalary wcale nie musza zaraz zjeść Ci tych neonków, trzymane razem od małego moga sie do nich przyzwyczaić nie robiac im krzywdy, fakt akw. z czasem zrobi sie dla nich za małe, powodzenia :D

kamila
02-18-2005, 08:45
Mnie też się bardziej podobało takie zarośnięte, ale weźcie pod uwagę, że mam coś koło 40 sztuk rybek i one nie miały już gdzie pływać! Jak się zmniejszy obsada to sobie zahoduję taką dżunglę, a poza tym zauważyłam, że zmarniała mi czerwona roślinka. Jakoś te o kolorowych liściach nie chcą u mnie rosnąć.

Jarecki
02-18-2005, 13:05
Wiekszość czerwonych roslin, jak pewnie wiesz potrzebuje do prawidłowego wzrostu sporo światła, CO2 i żelaza, ogólnie nawozenia :) , jak piszesz o Swoim oswietleniu ze to standard ze sklepu to juz wiadomo że własnie dla niektórych roslinek to troszke mało, tym bardziej jesli zacieniaja je inne, wyzsze. Nawożenie CO2 i nawozami przy takiej wielkosci akwarium i sporej obsadzie ryb :wink: , to raczej ciezka sprawa :) , Jesli jestes w miare zadowolona, a mysle że tak, bo powinnas :D !, to raczej nic bardzo nie zmieniaj ale lepiej zainwestuj w wiekszy jak piszesz zbiornik, taka moja skromna podpowiedz :wink:

kamila
02-18-2005, 13:31
Dzięki za dobre słowa! Takie zawsze milej się czyta niż krytykę. Rzeczywiście, sklepowe oświetlenie jest za słabe. Początkowo, kiedy rośliny były małe wydawało mi się, że wystarczy, ale teraz jest trochę ciemno. Za to chyba ryby czują się dobrze w takim półcieniu - wszystkie błyszczące rybki po prostu świecą!

Jarecki
02-19-2005, 11:18
Pozwoliłem sobie zerknąć na Twój profill, i tak sobie myslę że kierunek studiów na pewno pomoże Ci w osiagnięciu takiego stopnia wiedzy o roslinach ( oczywiscie nie twierdzę że nie masz jej juz teraz :D ) , ze za jakiś czas niejeden tzw, znawca tematu, krytyk :wink: , tylko westchnie z zachwytu i zazdrości na widok Twojego baniaczka, powodzenia :)

kamila
03-28-2005, 17:05
Zamieszczam nowe zdjecia mojego akwarium

OLEJ
03-28-2005, 20:56
Bardzo ładne, ale zrób coś z tą obsadą.

Te skalary.....

kamila
04-17-2005, 13:00
Witam!
Oto aktualny obraz mojego akwarium. Po kilku metamorfozach wreszcie jestem z niego zadowolona :D. Może nie jest to szczyt oryginalności, ale myślę, że nie mam się czego wstydzić :wink:. Znalazłam ostatnio troszkę czasu i wydłubałam tło ze styropianu (próbka na ostatnim zdjęciu). Niestety na zdjęciach ogólnych w ogóle go nie widać. Myślę, że to wina mojego aparatu, no i oświetlenie nie jest najmocniejsze. Pozostałe zdjęcia tła zamieszczę w dziale technicznym.

OLEJ
04-17-2005, 16:58
Teraz wygląda super, ani za dużo roślin, ani za mało. :11:

Tylko te skalary.......

kamila
04-17-2005, 18:26
Dzięki Olej! Widzę, że śledzisz moje postępy. A co do skalarów to muszę przyznać, że proroctwa niektórych się sprawdziły tzn. najpierw obsada się wykruszyła co nieco - z 5 zostały 3, a teraz jestem już pewna że nie rosną albo rosną bardzo powoli. Jeszcze trochę a neonki dogonią je co do długości ciała. Przyznam, że żal mi ich... Jak tylko znajdą się chętni to natychmiast je oddam w dobre ręce :wink:

OLEJ
04-17-2005, 19:06
Przyznam, że żal mi ich... Jak tylko znajdą się chętni to natychmiast je oddam w dobre ręce :wink:

I dla tego warto zwracać komuś uwage, że ma złą obsadę. :) :D

Co jak co, ale śledząc to forum przekonałem się, że dziewczyny/kobiety łatwiej przekonać, że coś źle robią. :D Choć tyle dobrego :wink:

veronika_van_halen
04-17-2005, 20:02
bardzo ładne akwa. ehh, skalary ;) ale już wiesz, nię będe powtarzac OLEJa :D

Młyn
04-17-2005, 20:17
Zaraz zaraz a gdzie jest kocurek gdzie ten sliczny kotek, co mu zrobiłes.
Przyznaj sie sprzedałes go zeby lepiej akwa urzadzic :evil: :?
jouk ale zrób fotke z kotkiem :D

kamila
04-17-2005, 20:37
Oto i kotek :D. Jest, jest... Ma się doskonale, pilnuje rybek i tylko czeka na okazję, żeby zamoczyć łapkę :wink:

zafira
06-23-2005, 10:16
Jak dla mnie,to ta pierwsza wersja po twoim przyjeździe była lepsza-czyli akwa zarośnięte.Pozdrawiam.

kamila
06-23-2005, 11:55
Tak się składa, że w tym przypadku akwa ma być lepsze dla ryb a nie dla nas. Za dużo zielska to za mało przestrzeni do pływania. Teraz w ogóle przestałam się przejmować wyglądem - na jednej połowie rosną żabienice a na drugiej jest tylko korzeń. I tak jest optymalnie.