PDA

Zobacz pełną wersję : Krewetka uciekinier

kamila
02-06-2005, 13:11
Witam!
Niedawno, z ciekawości, za grube pieniądze (13zł za szt.) kupiłam krewetkę filtrującą. Miała znaleźć się w moim 60l akwa, ale musiała spędzić noc w malutkim 15 l napowietrzanym zbiorniczku. Krewetka była zdrowa, intensywnie wybarwiona, siedziała na roślince. Niestety rano mój mąż znalazł ją suchą na podłodze na drugim końcu pokoju. Jeszcze chwilę żyła (coś jej tam w środku pulsowało), ale po wpuszczeniu do wody padła. Pytam - po co wywędrowała z wody i czy krewetki tak lubią sobie pospacerować, bo chciałabym kupić je w większej ilości, ale jeżeli mają zamiar uciekać to żaden biznes. Akwarium było częściowo przykryte, ale ona wyszła prawdopodobnie po kablu od grzałki. Krewetka pływała sobie z kilkoma małymi rybkami (prionobramy i zwinniki jarzeńce). A może nie miała co jeść? :(

Spajdemen
02-06-2005, 13:17
Krewetki uciekają z akwa kiedy mają nieodpowiednie warunki. Może miałaś złe parametry wody w tym akwa?

kamila
02-06-2005, 13:41
Może masz rację, to było akwa przejściowe, parametry odstanej wody kranówki, ale skoro innym rybom to nie przeszkadzało to myślałam, że jest ok. :?

Mr.Wojcik
02-08-2005, 22:51
Tez kiedys kupiłem 2 filtrujące z czego jednej po około 2 tygodniach nie spodobalo sie w mojej 60 i poszla na spacer. Znalazlem ja w odległości około 5-6 metrów od akwarium a dokładnie kolo drzwi wejsciowych do mieszkania. Nie wiem gdzie ona sie wybierała ale niestety nie przeżyła. ALe i tak jestem pod wrazeniem jej zdolności mobilnych.

Shellby
02-09-2005, 19:16
a ja swoją rozdeptałem w nocy i nie było to miłe uczucie..........