PDA

Zobacz pełną wersję : grzałka!!!

lays14
03-30-2004, 21:38
polecacie grzałke z termostatem a jak tak to jakiej firmy?? :)

-Bartek-
03-30-2004, 21:49
kupować grzałki bez termostatu nie ma sensu bo za dużo czuwania i jest pewne ryzyko, że przegrzejesz wode albo zapomnisz włączyć grzałki i zanadto wyziębisz. Słyszałem, że najlepsze są grzałki Jager.

Duch
03-30-2004, 22:10
Ja polecam niemieckie Jagery lub włoskie Hydory. Obie mają tą zaletę że mają zabezpieczenie przed "pracą na sucho" i nie trzeba ich wyłączać podczas podmian wody(mówię o tych najnowszych modelach :wink: ). Z tańszych grzałek to Aquaela ale czasami zdażają się wadliwe termostaty. Tańszym rozwiązaniem jest zwykła grzałka+termostat ale chyba szkoda zachodu....

El Habanero
03-30-2004, 22:17
Chodzi ci zapewne o grzałkę z wbudowanym termostatem. No cóż, to jest termostat stykowy, może się zaciąć :cry:
Dlatego trzeba wybierać wśród dobrych firm. Niektórzy mówią żeby uważać na AquaEla.

Ja preferuję grzałkę "zwykłą" a do tego elektroniczny termostat zbudowany na różnicowym scalonym wzmacniaczu operacyjnym. Czułość takiego termostatu jest o niebo lepsza. Problem tylko w jakości wykonania :wink:

Tak zbudowany jest popularny RT2 - wybrane egzemplarze działają naprawdę dobrze. Jeżeli ktoś sobie radzi z elektroniką możę RT2 poprawić - na przykład dać lepszą, lepiej izolowaną sondę z termistorem, zmienić potencjometr na profesjonalny, itd. Ale i bez tego wybrane egzemplarze RT2 działają naprawdę precyzyjnie. Nie ma problemu z ewentualną reklamacją, bo fiirma wie że ma duży rozrzut jakości. :wink:

Wyjściem pośrednim jest nabycie grzałki firmy Skalar który posiada regulator temeperatury zbudowany na triaku lub tyrystorze, pozostający poza akwarium. Są ludzie (patrz sklep Colisa) którzy bardzo je chwalą.

XAC
03-31-2004, 07:57
Ossobiście używam grzałek Tetry i nie mam powodu do narzekania (2 grzałki przez 2 lata bez awarii), dodatkowo Jager 300W, a jest i Aquael metalowy (dla Pawiookiej ze szklaną poradziła sobie w 3 tygodnie - na szczęście nie pękła ale termostat diabli wzieli)

ogrodnik
03-31-2004, 09:04
Ciekawe...A ja od dluzszego czasu uzywam grzalki AquaEla i jak do tej pory nie ma z nia zadnych klopotow.Termostat dziala tam wrecz idealnie!Jak ustawilem 25 to tak jest i nie ma prawa nic sie zmienic!Moze jednak jest tak,ze trafil mi sie taki egzemplaz...Sam nie wiem...
Zastanawia mnie jednak pewna rzecz.A mianowicie podejscie prawie wszystkich Akwarystow do wyrobow naszych rodzimych firm...Mam pewna "kolekcje" takiego sprzetu(rozne filtry wewnetrzne,ostatnio kupilem kubelek AquaMax250,grzalki,czysciki i takie tam rozne...) i jakos do tej pory wszystko dziala caklowicie bezawaryjnie!Powiem wiecej:przekonalem sie do takich firm w praktyce ogrodniczej.Wszystkie oczka wodne,sadzawki i stawiki przezemnie wykonane obslugiwane sa wlasnie takim sprzetem i nic sie nie psuje,nie zapycha,dziala szybko,cicho i pewnie.I ma jedna olbrzymia zalete:taki sprzet ma w miare normalne ceny!Dlatego ciekawosc moja wzbudzaja slowa zachecajace do kupowania akcesoriow zachodnich firm.Moze to wynika z mojej ignorancji i niewiedzy,ale tak miedzy Bogiem a prawda to faktycznie to,czego ja uzywam to az taka kleska?Sam juz nie wiem co o tym sadzic...
Jesli zas jestem w bledzie to uprzejmie prosze o "sprowadzenie mnie na ziemie"!
Lacze wyrazy szacunku i prosze:nie obrazajcie sie!W koncu jestem tylko prostym czlowiekiem...

wolfik
03-31-2004, 09:28
JAGER JAGER tylko JAGER
po taniosci jest w sklepach internetowych

Klayman
03-31-2004, 14:29
Tańszym rozwiązaniem jest zwykła grzałka+termostat ale chyba szkoda zachodu....

Nie za bardzo taniej wychodzi /grzalka 5-10 zl + termostat 25 zl/ ale jak to napisane juz zostalo takie rozwiazanie jest o wiele dokladniejsze /czulosc nawet do 0.1 stopnia/. Poza tym mozna termistor i grzalke rozmiescic tak w akwarium aby jak najszybciej i rownomiernie rozprowadzana byla podgrzewana woda. Jeden jest tylko problem. Dodatkowe urzadzenie lerzace obok akwarium. Ze wzgledu na dosc krotkie przewody grzalki i temistora /chodzi przynajmniej o RT2/ nie mozna za bardzo uniknac malego balagany wokol akwarium.

Unnamed
03-31-2004, 14:56
Jager :D W 240l działa b.dobrze.
W 25l mam aquela i mi raz rybki ugotował :(( (gdy była to kwarantanna dla gurami). Ale gwarancja była, wymienili i teraz wszystko jest ok. Pewnie to przez mój fart - nie twierdzę że aquel to do zup gotowania.

Never6nd
03-31-2004, 16:13
W szczególności odradzam grzałki firmy AquaEl. Po 2 miesiącach używania zepsuł się mi termostat, naszczęście zdążyłem zobaczyć w porę :!: . Mój kolega trzymał w akwa. 8 paletek, stało sie u niego tak samo jak u mnie, lecz niestety on tego nie zauważył i ryby zamieniły się w zupe.

Michał J
03-31-2004, 17:20
Mam grzałkę Aqua El. I nie polecam jej nikomu :!: Od czasu do czasu brzęczy. Wprawdzie termostat działa całkiem ok, ale w sklepie nie udowodnie, że brzęczy, gdyż nie ma regóły na to brzęczenie. Czasami brzęczy czasami nie ( i to tak chwilowo).

PS.
Dużo tego "brzęczy" ;) :D

eremenik.
03-31-2004, 19:36
kupować grzałki bez termostatu nie ma sensu bo za dużo czuwania i jest pewne ryzyko, że przegrzejesz wode albo zapomnisz włączyć grzałki i zanadto wyziębisz. Słyszałem, że najlepsze są grzałki Jager.

nie zgadzam sie z Toba BArtek jezeli masz dobzre dobrana do ilosci litrow to ..... ja mam grzalke bez termostatku akwa 60 l a grzalka 50 V i temperatute trzyma mi 25C i nie pilnuje jej bo temperatura jest stala..