Zobacz pełną wersję : [70l] Moje akwarium
Tomasz R
02-05-2005, 00:02
Cześć.
Oto moje akwarium.
Temat dostosowany do regulaminu (iz)
fajny baniaczek :wink:
zmieniłabym tylko parę rzeczy
1. obłożyłabym korzeń mchem bo zbyt kontrastuje
2.ta wysoka rośline co masz po lewej stronie na pierwszym planie dołozyłabym do tych z tyłu bo to ten sam gatunek......a raczej nie rozdziela sie roslin tego samego gatunku
3. na pierwszym planie posadziłabym jakis trawniczek
a przede wszystkim podaj ile to ma litrów czym oświetlasz i nawozisz
widze ze ciągnie cię w baniak typu holender :wink:
przede wszystkim podaj ile to ma litrów
Litraz jest w temacie :wink:
Mi sie juz podoba ja proponuje trawniczek ,ja np dzis kupilem sobie gllosostigma elatinoides i jest spoko.
POZDRO :)
Śliczny baniaczek bardzo ładnie się prezentuje gratulacje.
Pozdrawiam Krasa
Cześć!
Akwa naprawdę bardzo ładne :11: I nic bym nie zmieniała, podoba mi się takie jakie jest.
Pozdrawiam
:shock: piękne akwa, bardzo mi się podoba, masz prześliczne platki, ale o obsadzie nic nie napisane ile i czego :):) ale bardzo uwielbiam zarosnięte akwa z duzą ilością roślin, wspaniale się prezentują ale jedyne co mnie gryźie to są posadzone w 1 miejscu 1 gatunek, tak kępkowato -troche pomieszaj, przemieszaj, poprzeplataj.. :wink: będzie bardziej naturalnie, ten korzonek bardzo ładny i za bardzo go mchem nie pokrywaj - najwyżej w częsci bo akwa bardzo źielone jest i korzeń musi jakiś kontrast stanowić :).
Wszystko jest na kształt zatoczki - dookoła rosliny a po środku "..pole łyse pole..." :lol: bardzo dobry aczkolwiek uniwersalny pomysł :) wszystko się zgadza, i jeszcze bym pomyślał nad dobraniem jakiegoś kamyczka może-tak zeby nie zabardzo przytłaczał i efekt będzie 1 klasa.
radzio222
02-05-2005, 10:25
ja bym tylko zmienil ta fototapete...
Tomasz R
02-05-2005, 10:43
Dokładniejsze informacje na temat prezentowanego akwarium
------------------------------------------------------------------------
Obsada - wiem, wiem - przerybione akwarium ;-)
------------------------------------------------------------------------
14 Neonów inesa
2 Minory
2 Tetry Neonowe
2 Przeźroczki Indyjskie
1 Molinezja
1 Zmienniak Słoneczny
1 Tetra Color
3 Kiryski Spiżowe
3 Kiryski Pstre
3 Kosiarki
2 Platidory
1 Zbrojnik (nie wiem jaki - taki cielisty)
-------------------------------------------------------------------------
Oświetlenie - 3X15W (Natural, Light i zwykła Philipsa)
Filtracja:
Aqua System 2 + filtr denny
Weipro TC 500
Nawożenie:
Planta Gainer Classic, Pro i Ferro+
CO2 - z bimbrowni
eremenik.
02-05-2005, 17:42
. obłożyłabym korzeń mchem bo zbyt kontrastuje
IMHO ladnie wyglada i kontastuje akwa spoko
Tomasz R
02-06-2005, 17:03
Dzięki za wszystkie opinie.
Teraz kolejna dawka zdjęć :D
Pozdrawiam i życzę miłego oglądania.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
inwazja kolorów............ :shock: :shock: :shock: odjazdowe, a ten potworek to napewno jakiś glonek, ale jaki to niewiem
Akwa bardzo sliczne , kolorowe roslinku bujne fantastyczne:)
gratuluje pomysłu.
POZDRAWIAM
Akwa sliczne !!! A ja mam pytanko. Czy Platydoras nie podjada rybek ?? - nie widze jak duzy jest ale z tego co wiem, dorosłe Platydorasy to nie tylko neonki, ale tez nie wzgardzą większymi rybkami w czasie nocnych polowań. Czy nie znika Ci czasem inwentarz ?
pozdrawiam.
Niestety, ten glonojad to plecostomus odmiany albinos, dorasta do 40cm. Akwa bardzo ładne, gratulacje :) Pozdr.
Ja tam bym dał tylko wypełnie plaży, może glosią ale i tak jest fajne.
bardzo ładne akwa. inspirujące :)
jedno z nielicznych, porządnie i z głową obsadzonych... gratulacje
Bestia na zdjęciu 11 to Pterygoplichthys pardalis (stara nazwa Liposarcus pardalis) odmiana albinotyczna, niestety nie nadaje się do Twojego akwarium, oddaj tego zbrojnika jak najszybciej.
A akwarium bardzo ładne :) .
Bardzo ładne akwarium :). Prosze o więcej szczegółów!
Odnośnie aranżacji, to może bym dodała jakąś roślinkę przyczepioną do korzenia, może anubiasa, albo mikrozum (chyba tak się to pisze).
uuuuuuuuuła ostro pojechaleś bardzo śliczne akwarium chyba wpadne w kompleksy pozdrawiam wszystkich
Co to za ryba w kolejnej dawce zdjęć na pierwszym zdjęciu po lewo,wygląda jak bystrzyk-ta srebrna?.Proszę podaj jej nazwę jeśli znasz.Na wcześniejszych zdjęciach też była.Pozdrawiam.
Bardzo ładny i kontrastowy baniaczek. Na zdjęciach wygląda na więcej niż 70 litrów. Fajnie wrażenie. Brawo :wink:
Glonojad bestia to poprostu plecostomus. Jest to jego odmiana albinotyczna zwana złotą.
Tomasz R
02-13-2005, 20:16
Cześć wszystkim.
Czy Platydoras nie podjada rybek ?? - nie widze jak duzy jest ale z tego co wiem, dorosłe Platydorasy to nie tylko neonki, ale tez nie wzgardzą większymi rybkami w czasie nocnych polowań. Czy nie znika Ci czasem inwentarz ?
Mają jakieś 3,5-4 cm i są bardzo spokojne. Czasami zdarza się, że śpią razem z Neonkami w dziurze pod korzeniem i na dzień dzisiejszy inwentarza jakoś nie ubywa :D.
Raffy, Katka i marking - dzięki za odpowiedź.
Co to za ryba w kolejnej dawce zdjęć na pierwszym zdjęciu po lewo,wygląda jak bystrzyk-ta srebrna?.Proszę podaj jej nazwę jeśli znasz.
Jeśli chodzi Ci o tą błękitną ;) to jest to Tetra Color.
Na koniec pozdrawiam wszystkich i mam jeszcze jedno zdjęcie.
akwa jest normalnie zarabiste dla mnie bomba, gdzie wyczailes taki swietny korzen tez poluje i lipa u mnie w sklepach maja takie maluchy a cenia jak za zboze Zostanie mi tylko jezioro pozdrawiam trzymaj tak dalej
bardzo mi sie podoba, tylko niekture rybki mi sie nie podobaja ale reszta jest super
Cudo:-) Mojemu jeszcze daleko do takiego stanu :(
Tomasz R
02-21-2005, 19:39
Witam!
Zmieniłem trochę obsadę akwarium. Oddałem mojej siostrze 2 minory, 2 przeźroczki, kosiarkę i platidora. W zamian kupiłem sobie 4 zwinniki czerwonouste i 2 krewetki amano.
Cześć wszystkim.
Czy Platydoras nie podjada rybek ?? - nie widze jak duzy jest ale z tego co wiem, dorosłe Platydorasy to nie tylko neonki, ale tez nie wzgardzą większymi rybkami w czasie nocnych polowań. Czy nie znika Ci czasem inwentarz ?
Mają jakieś 3,5-4 cm i są bardzo spokojne. Czasami zdarza się, że śpią razem z Neonkami w dziurze pod korzeniem i na dzień dzisiejszy inwentarza jakoś nie ubywa :D.
To sie oswajaj z myślą żę niedługo nie będzie neonków :D !!!!!!!!
Moje Platydorasy miały 10 cm i pożarły:
-5 gupików
-3 mieczyki
-mase młodych glonojadów
-przeźroczke
Musiałem je oddać bo co noc znikała mi rybka :shock:
:idea: AAAAAAA i jeszcze coś piękne akwa!!!
piotrekkk
02-25-2005, 19:49
Akwarium to jest super. Kurde dlaczego ja nie mam takiego?? Nigdy nie moge swojego akwa tak uzadzic bo mi zawsze w nim cos nie pasuje itd. :) Doradcie mi cos. Jak mozna uzadzic akwa zeby wygladalo super! :)
Tomasz R
03-28-2005, 16:44
Mała zmiana aranżacji.
MarcineK_
03-28-2005, 18:23
ŁADNIE!
CO TO ZA RYBKA NA CZWARTEJ FOTCE?
iloveyou
03-29-2005, 10:13
AKWA BARDZO PIĘKNE!
Tylko co to za roślina taka drobnolistna w lewym tylnym rogu??
Rany......CUDO!! :D :D :shock: :shock: :shock: Piękne, naprawdę piękne....
Super akwa!!! Ta rybka na 4 fotce jest bajerancka. Jaki to gatunek i czy nie jest tam osamotniona?
Tomasz R
04-04-2005, 20:29
Witam.
CO TO ZA RYBKA NA CZWARTEJ FOTCE?
To jest Tetra Color...
Ta rybka na 4 fotce jest bajerancka. Jaki to gatunek i czy nie jest tam osamotniona?
... i niestety jes osamotniona :(
co to za roślina taka drobnolistna w lewym tylnym rogu??
ta roślinka to ludwigia.
Pozdrawiam
barrdzooooo ąłdne akwa aaaa
andrzej adam
04-04-2005, 22:31
niewątpliwie masz zmysł estetyczny -akwarium śliczne i wygląda na duuuużo większe...
Witam,
Hmm :? Mi sie to akwa podobalo bardziej wczesniej :roll:
IMO teraz jakos zbyt zaroslo, juz prawie korzenia nie widac :roll:
Fotka tez jest troche gorsza od tych pierwszych :wink:
Musze powiedziec ze mimo tego akwa naprawde zasuguje na :11:
Pozdrawiam Mateusz 8)
saperos27
01-21-2006, 19:05
super akwa.!!!! :D tylko pozazdrościć :!: :!: :!:
dario154
01-21-2006, 20:39
ja bym powiedział że wszystko jest bardzo dobrze no może oprócz tego statku to nie pasuje do akwa