PDA

Zobacz pe³n± wersjê : Brak Perspektyw na przYsz³o¦æ

Tomek88
02-04-2005, 12:00
Tak sobie siad³em i i zaczê³em sie zastanawiaæ kim bêde w przysz³o¶æi.... co bêdê robi³, gdzie bêde pracowa³.....
Jeszcze 2 lata i sie wbijaæ na studia albo do roboty ;)
Krêci mnie akwarystyka... ale nie lubie Biologi.. co decyduje, ¿e pewnie pójdê na prawo..... :cry:

Mo¿e mi kto¶ podpowiedzieæ na co móg³bym po LicEum ??
:arrow: Do Norwegii na ryby pojade :D

Marcinus
02-04-2005, 12:11
Ja poszed³em na adinistracje i tego ¿a³ujê :D mog³em i¶æ na historiê,wiêc bardzo dobrze siê zastanów co bêdziesz chcia³ studiowaæ,¿eby¶ nie pope³ni³ b³êdu.Najlepiej studiowaæ to co siê lubi,wtedy daje to przyjemno¶æ,satysfakcjê,a pózniej mo¿e pracê[choæ w tym chorym kraju,w którym ¿yjemy wszystko jest na opak]
Ucz siê jêzyków i wyje¿dzaj zagranicê,choæby nawet do Norwegii na ryby :D

zafira
02-05-2005, 10:10
To zale¿y od tego czy jeste¶ humanist± chy bardziej krêc± cie przedmioty ¶cis³e.To bardzo wa¿na decyzja w ¿yciu-wybór studiów.Sama ich nazwa np.Wydzia³ prawa etc. ,choæ zachêcaj±ca mo¿e byæ z czasem tylko sam± pust± nazw±,a perzedmioty mog± byæ zanudzaj±ce na ¶mieræ lub wg.nas mo¿e to byæ nie takie prawo jak sobie wyobra¿amy.Nie zawsze przej¿enie informatora pomo¿e siê utwierdziæ co do tego jak wygl±daj± przedmioty itd.Tak naprawdê to dopiero jak zaczniesz studia bêdziesz wiedzia³ czy ci siê one podobaj± :cry: .Na szczê¶cie jak siê nie spodoba to nie koniec ¶wiata,zawsze mo¿na zrezygnowaæ i wybraæ co¶ innego.Ja studiowa³am najpierw na wydziale Filozoficzno-Historycznym,a potem posz³am na Filologiê polsk±.Ta druga decyzja okaza³a siê dopiero trafna i teraz koñczê polonistykê.Pozdrawiam i ¿yczê dobrego wyboru :wink:

Los_Sandalos
02-05-2005, 14:14
W mojej opinii nale¿y pchaæ sie na kierunki ma³o oblegane a z przysz³o¶ci±. 101% gwarancji dobrego zatrudnienia daj± kierunki zwi±zane z nowymi technologiami(np. informatyka, telekomunikacja) i bardziej "niszowe" np. ró¿ne specjalno¶ci w energetyce czyli takie z których rocznie w Polsce wychodzi po góra kilkadziesi±t osób. W³a¶nie studiujê "urz±dzenia i instalacje elektryczne" i wiem, ¿e w ca³ej Polsce s± mo¿e ze 3 uczelnie z podobn± specjalno¶ci±. Absolutnie nie nale¿y siê pchaæ tam, gdzie wszyscy poniewa¿ trudno wtedy o pracê w swoim zawodzie. Radzê unikaæ te¿ uczelni prywatnych gdy¿ poza kilkoma poziom nauczania jest nêdzny a taka uczelnia nie ma i nie bêdzie mieæ przez nastêpne kilkana¶cie lat takiej renomy jak uznane uczelnie pañstwowe.

Tomasz Zawó³
02-05-2005, 14:30
Je¿eli nie jeste¶ (nie zamierzasz) byæ naprawdê dobry w tym czego chcesz siê zacz±æ uczyæ tylko bêdziesz jednym z wielu to studia s± tylko przed³u¿eniem m³odo¶ci i za wiele nie wnios± w twoje przysz³e ¿ycie.

Wiêc siê zastanów. Wiêc mo¿e lepiej pój¶æ do pracy i zacz±æ wcze¶niej kuæ swoj± karierê zawodow± ni¿ czekaæ 4-5 lat jak na rynku pracy bêdzie ju¿ setki takich jak ty. A studia zaoczne nie s± takie z³e. :)

Maciek1
02-06-2005, 23:12
Ja po maturze poszed³em do wojska i pojecha³em na misie "pokojow±" do Bo¶ni! Wcale nie ¿a³ujê Bêdzie jak bêdzie! ¿obaczysz sam ¿e ¿ycie poka¿e :-) Powodzenia. Ja zostawiam samopas moje ¿ycie i siê ca³kiem nie¼le uk³ada :-)

Maciek1
02-06-2005, 23:15
takiej ilo¶ci b³êdów to nawet na maturze nie zrobi³em. przepraszam! " Ale i tak mam na to papier"

chmiel
02-06-2005, 23:35
Ja po maturze poszed³em do wojska i pojecha³em na misie "pokojow±" do Bo¶ni! Wcale nie ¿a³ujê Bêdzie jak bêdzie! ¿obaczysz sam ¿e ¿ycie poka¿e :-) Powodzenia. Ja zostawiam samopas moje ¿ycie i siê ca³kiem nie¼le uk³ada :-)
hehe ja po maturze te¿ zg³osi³em siê do woja. Na misjê nie pojecha³em ale i tak mia³em klawo - 10 bdsz - Rz±ska 8) a potem MSWiA...od 2000 robie to to, to tamto....A najwiêcj czasu zajmuje mi akwarium :D

Maciek1
02-06-2005, 23:46
powa¿nie?? Ja by³em w 16BPD

Maciek1
02-06-2005, 23:50
16 BDSZ 6 BPD! Ale jak zobaczy³em jaki poziom intelektualny jest w naszej armii to stwierdzi³em ¿e NIE!!! DZIÊKUJÊ

amisu
02-07-2005, 01:30
Dla kogos kto jest naprawde zapalonym akwaryst± jest taki kierunek na SGGW ktory nazwa sie (chyba, nie jestem pewna) Hodowla Zwierz±t Ma³ych i Amatorskich. Pozna³±m kiedys dziewczyne ktora studiowa³a tam i pisa³a prace z Gupików :). Serio!

A jesli nie to moze byc np. studium weterynaryjne. Wtedy nie jestes weterynazem (lekarzem?) tylko kims w rodzaju pielegniarki(/pielegniarza) itp.