PDA

Zobacz pełną wersję : Sump i filtracja

AQUAoffice
03-20-2008, 14:43
Rozwiązań filracyjnych jest najprawdopodobniej tyle co i zbiorników ..;-)
No.... z pewnością koncepcji jest sporo. Refugium , odpieniacz, wkłady filtracyjne, itp historie. Zawsze zastanawiam się nad optymalnym rozwiązaniem filtracji. Jedne zbiorniki chodzą na totalnym minimum inne wypasione w elektonikę. I tak naprawdę wszystko sprowadza się do systematyczności wykonywania czynności przy obsłudze i czynności pielęgnacyjno - serwisowych. Regularna podmiana wody. Odpowiednie parametry itp. Ładny baniak ( oczywiście to pojęcie względne ) można otrzymać tylko przy systematyczności i odpowienim filtrze.

Marcinus
03-20-2008, 21:48
Opowiednia ilość żywej skały+dobry/wydajny odpieniacz to powinno być standardem w każdym akwarium morskim [i najczęściej tak jest].
Jak ktoś chce więcej to stawia sumpa a w nim najlepiej refugium i/albo DSB.

Do tego musi dojść dobra sól i wspomniana systematyczność.

Wkładów filtracyjnych jako takich [znanych powiedzmy z akwarystyki słodkowodnej] w morszczyźnie się praktycznie nie stosuje.

AQUAoffice
03-21-2008, 06:58
Sama skała i sam odpieniacz to za mało moim skromnym zdaniem. Sump to również absolutne minimum zrefugium , Takie elementy jak np. UV .... no i kwestia tego czy jeszcze dojdą korale twarde a tam już trochę więcej potrzeba. Ale generalnie przy opcji absolutne minimum podzielam zdanie.

Marcinus
03-21-2008, 10:04
Sama skała i sam odpieniacz to za mało moim skromnym zdaniem. Sump to również absolutne minimum zrefugium , Takie elementy jak np. UV .... no i kwestia tego czy jeszcze dojdą korale twarde a tam już trochę więcej potrzeba. Ale generalnie przy opcji absolutne minimum podzielam zdanie.

Im lepsza filtracja tym oczywiście dla baniaka lepiej, z tym nawet nie ma co polemizować.

AQUAoffice
03-21-2008, 12:45
Zastanawiam się jeszcze nad proporcjami akawarium do sumpa.
Czy jest jakieś optymalne. Jest z pewnościa pewna proporcja po której jej przekroczenie nie ma sensu.

Marcinus
03-21-2008, 13:19
Zastanawiam się jeszcze nad proporcjami akawarium do sumpa.
Czy jest jakieś optymalne. Jest z pewnościa pewna proporcja po której jej przekroczenie nie ma sensu.

Jeżeli ktoś robi akwarium powiedzmy do 150l to moim zdaniem nie jest sump wymagany [ zależy jeszcze jakie zwierzaki, bo to jest podstawowa kwestia do której dobieramy filtrację w baniaku], oczywiście sump może być w takim litrażu, jest to wielkie ułatwienie i tak jak pisałeś można wzmocnić filtrację, w takim litrażu warto się jeszcze zastanowić nad panelem, bo jest to również dobra alternatywa [panel jednak będzie bardziej służył do ukrycia sprzętu niż w jakiś poważny sposób wzmocni filtrację,ale zawsze jest jakąś alternatywą dla sumpa].

Jeżeli ktoś robi akwarium od 200/240l w górę to uważam,że sump już powinien być w wyposażeniu standardowym takiego akwarium.

Ja osobiście mam 120l bez sumpa i panelu, da się bez tego prowadzić akwarium,ale nie ukrywam,że gdy będę robił większy litraż sump już na pewno będzie.

AQUAoffice
03-21-2008, 18:54
To prawda do 100-200 litrów raczej sump jest zbędny. W styczniowym "Koral: napisali że w sumpie odpieniacz powinien być przed refugium ? Zawsze stosowałem odwrotne rozwiązanie. Teraz zastanawiam się czy nie robić równolegle w sumpie odpieniacza z refugium z przepływem wody przez refugium w stosunku 1/10 a przez odpieniacz 9/10.

Marcinus
03-21-2008, 19:15
To prawda do 100-200 litrów raczej sump jest zbędny. W styczniowym "Koral: napisali że w sumpie odpieniacz powinien być przed refugium ? Zawsze stosowałem odwrotne rozwiązanie. Teraz zastanawiam się czy nie robić równolegle w sumpie odpieniacza z refugium z przepływem wody przez refugium w stosunku 1/10 a przez odpieniacz 9/10.

Większość opinii z jakimi się spotkałem była taka,aby odpieniacz zawsze był w pierwszej komorze, dopiero potem refugia,dsb itp. Niestety sumpa nie posiadam, więc i praktyki w tym względzie również.

AQUAoffice
03-22-2008, 08:42
Zmienima koncepcje u Nas i robimy równocześnie obhigi z refugium i z odpieniacza. Od dziś..;-[)

Błazenek
03-23-2008, 13:00
Co jeszcze można dać do sumpa z wyjątkiem refugium (chodzi mi o filtrację) wiem ,że jeszcze DSB ,ale podobno jest wiele mniej wydajne od DSB w akwarium :???:

AQUAoffice
03-24-2008, 17:59
sprawdż na www.rafa.koralowa. pl tam jest większość możliwości opisanych..Pzdr.

Nuroslaw
03-29-2008, 10:49
Co jeszcze można dać do sumpa z wyjątkiem refugium (chodzi mi o filtrację) wiem ,że jeszcze DSB ,ale podobno jest wiele mniej wydajne od DSB w akwarium :???:

wszystko, co potrzebujesz do utrzymania parametrów wody, a nie chcesz szpecić akwarium i jego otoczenia.

Jest to jedyny i główny cel istnienia sumpa- schować wszystko aby nie szpeciło akwarium.

Odpieniacz przed refugium - dzięki temu zooplankton z refugium ma zdecydowanie większą szansę trafić do korali, zanim ponownie wróci do systemu filtracyjnego.

Układ filtracyjny należy zaprojektować pod konkretne akwarium. Część osób robi to na wyrost, aby akwarium wyglądało "profesjonalnie" a część z konieczności.

Nie zawsze idealne "wyczyszczenie" wody jest pozytywne.

Nie zawsze duży ruch wody jest korzystny. wszystko zależy jakie organizmy hodujemy.