PDA

Zobacz pełną wersję : Kotnik dla akarek (nannacara anomala)

charon
02-03-2005, 15:53
Witam:)

Mam pytanko... :oops: Jak duży powinien byc kotnik dla akarki (jak w temacie) i jak powinien wyglądać, tzn. co ma się w nim znajdować aby było ok :?:

Z góry dziekuje za pomoc :)

Pozdrawiam :)

Glorification
02-03-2005, 16:20
Minimum 40 litrów ... Jeżeli masz dorosłą parę to ona potrafi złoyc kilkaset sztuk ikry ... Jeżeli masz lekko kwaśna i miękka wodę to ikra bardzo ładnie się wylegnie ... pamiętaj zamontować wydajne napowietrzanie , ale nie przy dnie , ale na górze zbiornika ... na dno daj 2-3 s durze kamienie ... najlepiej o średnicy minimum 8-10 cm ...a lepiej większe ... akarki lubią składać ikre na kamieniu , który jest osłoniety liśmi , u mnie curvicepsy tak zawsze robią ... Młode po wylęgu są zazwyczaj przenoszone z miejsca na miejsce kilka razy dziennie ... Jeżeli zaczną swobodnie pływać to mozesz zacząc dokarmiać wylęgniętą zywą artemią... inne pokarmy są raczej mizernie pobierane ...nie polecam nicieni , akarki nie mają umiaru w ich zjadaniu i w konsekwencji dochodzi do tego że nicienie rozrywają im brzuchy i ryby padają ... jeżeli juz dajesz nicienie to przez maxx 3-4 dni ... konieczna jest artemia ... gdy ryby są większe to nie sa juz tak wyamagające , mimo to najbardziej lubia artemię i na niej potrafią osiągnąc 1,2 - 1,5 cm w ciągu miesiąca , rosną szybciej niz inne pielegniczki ...
Pamietaj odłowić samca jak samica zacznie byc agresywana po tarle , bo mozę dojśc do tragedii...

charon
02-03-2005, 19:19
A co ze żwirkiem :?: Ma być czy nie :?: A z tym napowietrzaniem, to co byś polecił z dostępnego na rynku sprzętu :?:

Pozdrawiam :)

Glorification
02-03-2005, 22:15
Ja u siebie w kotniku mam kaskadę FZN1 ... Jeżeli nie chcesz się wykosztowac to daj wężyk z kostka napowietrzającą ...ale nie przy samym dnie ...ale około 5-6 cm od powierzchni ...
Żwirek w kotniku tylko zawadza ...trudno jest czyścić dno ...

Akarki są dośc łatwe do rozmnożenia , powiedziałbym ,ze łatwiejsze od kakadum, jeżeli tylko dostarczysz im odpwoeidnią wodę w kotniku i artemię 3-4 razy dziennie to bez problemu powienieneś utrzymac cały miot ... bardzo fajnie wygląda taka chmura narybku pływająca dookoła samicy ... a bym zapomniał ... jak juz narybek zacznie śmigac po akwa to zmniejsz moc natleniania , w sensie aby nie leciały duże bąbelki powietrza z kostki bo młode bardzo lubia się w ten strumień powietrza pakować i jak juz wpadną to marny ich los ...

charon
02-04-2005, 08:02
A co z roślinkami :?: