PDA

Zobacz pełną wersję : Potomstwo.

Maz
02-02-2005, 23:23
Witam.
Mam pytanie czy ktos z was juz kiedys uzyskal potomstwo Krewetek??.
Opiszcie co nieco o calym procesie :lol:
Pozdrawiam.

NOVINA
02-03-2005, 09:07
Ja mam potomstwo krewetek Red cherry i Tiger .. w drodze juz kolejne, gdyz samiczki znowu inkubuja ikre :D Proces rozmnazania ... hmmm... musisz miec samiczki i samczyki i sprawa zalatwiona :wink: Jak zauwazysz ikre u samiczek to za jakies 3-4 tygodnie beda mlode, chyba ze samiczka jest mloda to moze za pierwszym razem nie donosic ikry. U mnie na szczescie udalo im sie za pierwszym razem :D Tak wiec jestem szczesliwym posiadaczem duzego stadka tych fajnych stworzonek.

Maz
02-03-2005, 10:59
Ja mam potomstwo krewetek Red cherry i Tiger .. w drodze juz kolejne, gdyz samiczki znowu inkubuja ikre :D Proces rozmnazania ... hmmm... musisz miec samiczki i samczyki i sprawa zalatwiona :wink: Jak zauwazysz ikre u samiczek to za jakies 3-4 tygodnie beda mlode, chyba ze samiczka jest mloda to moze za pierwszym razem nie donosic ikry. U mnie na szczescie udalo im sie za pierwszym razem :D Tak wiec jestem szczesliwym posiadaczem duzego stadka tych fajnych stworzonek.
witam
ile sztuk mlodych krewetek jest z jednej samiczki ??
i czym je karmisz??
wypytuje tak bo w niedziele jade na gielde po 6 nowych sztuk :lol:
pozdrawiam.

daniel90
02-17-2005, 21:23
Krewetek z tego gatunku jest ok. 30 a jedzą to co duże(np. spiruline). Problem z karmieniem jest u tych, które mają przeobrażenie zupełne. Często trudno zdobyć coś tak małego, żeby im spasowało. Jak się mylę to mnie sprostujta :D
Aha, przypomniało mi się, pytanie do Noviny albo Ducha: jakiej wielkości są dopiero co wyklute krewetki Red Cherry albo Tigera ??

NOVINA
02-18-2005, 14:43
Dzisiaj sie dorwalem do kompa wiec pisze :D Mlode krewetki wedlug niektorych hodowcow maja wielkosc ok. 1 mm ale wedlug moich doswiadczen mlode maja wielkosc ok. 2 mm no chyba, ze jak je zobaczylem to przez kilka dni juz zyly i zdazyly urosnac :wink: Co do wczesniejszego pytania to ilosc mlodych krewetek zalezy od wielkosci samicy :D Ale ilosc mlodych wacha sie w granicach 30-40 sztuk.

Aktinidia
02-18-2005, 21:39
Ja miałam nietypową sytuację, bo kupiłam krewetki w trakcie, gdy jedna z samiczek Red cherry właśnie "rodziła"... w woreczku w którym była na czas transportu! Część jajeczek nie wykluła się, ale wraz z dorosłymi wpuszczałam do akwa około 5 - 7 maluszków wielkości 2-3 mm. Były prawie kompletenie przezroczyste i dopiero po kilku dniach dopatrzyłam się kilku. Byłam niezwykle zdziwina, że przeżyły aklimatyzację (i to w trochę zasadowej wodzie; pH-8,0). Obecnie maluchy mają ok 1 cm i szybko rosną. Dziś naliczyłam 4 a na pwno jest więcej, tylko ciężko je dostrzec.

Spinja
04-16-2005, 00:18
Właśnie się doczekałam! :D Jest! JEDNA! Jutro szukam dalej (lupę muszę odkurzyć :D ) Pojawiła się! I to w tak ciężkich warunkach* i towarzystwie wrednych, wiecznie głodnych rybosów! :evil: Pełnia szczęścia.:D

*zob.: dział Choroby, wątek Choroba zasadowa (http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=15786)

thevilish
04-18-2005, 12:07
Spinja: ale Ci zazdroszczę!
Ja swoich Cristal Red-ów nie widzę odkąd wpuściłem mieczyki do akwarium...
Muszę je oddać (mieczyki, nie krewetki :))
W piątek za to znalazłem zbroję jednej krewetuni, znaczy zdjęła futro i przyodziała się pewnie w T-shirt :)

Ale reszta wychodzi dopiero jak mają ciemno w zbiorniku, a nie chcę im świecić po gałach latarką, żeby ich nie stresować...
A może Cristal Red są chore, albo co?

daniel90
04-18-2005, 15:30
raczej obawiają się mieczyków, powiedziałbym, że to nie choroba
pewnie założyła T-shirt - w końcu lato praktycznie przyszło :D

Spinja
04-18-2005, 23:36
Znalazłam (wypatrzyłam) DRUGIEGO młodziaka Red cherry!!! Słabo??? To, co będzie się działo, gdy wpuszczę je na jesieni do wspaniałego krewetkarium apartemantarium, skoro teraz mnożą się i żyją? Nie będę nadążać z dostarczaniem pieluch (i t-shirtów) ^_^ Pełnia szczęścia ^_^
A dwie samiczki już znów mają jajeczka zaciążone ^_^

thevilish
04-19-2005, 07:01
Niektórym to dobrze!
A mi wczoraj wyszły 3szt. na przebieżkę... Może powoli się zaczynają oswajać? Zastanawiam się, czy przypadkiem się nie tarły (czy jak to się nazywa u krewetek) pod korzeniem :)
Tylko z tego co widzę, to żeby dochować się potomstwa to najlepiej mieć mocno zarośnięte akwarium albo same krewetki...

Aktinidia
04-19-2005, 07:29
Ja na początku też nie mogłam się dopatrzeć maluszków, mimo że mieszkały w krewetkowisku. Teraz aż się kłębi! :D Maluchy w licznie kilkunastu na przedniej szybie, kolejne kilkadziesiąt buszuje po baniaczku. Nie sposób zliczyć. Teraz czekam na przychówek Bomble bee.

Esia
04-19-2005, 19:44
Czy ktoś z Was rozmnożył Hummele? Mam parkę - na razie malutkie (jakieś 8 mm) i ciekawa jestem, co z tego będzie :wink: Mają jakieś szczególne wymagania "prokreacyjne"?
Pozdrawiam

NOVINA
04-19-2005, 19:48
Mi sie chyba udalo :D tyle, ze nie wiem czy cos z tego bedzie bo malenstwa plywaja w peknietym akwa :wink: ale moja druga samice tez nosi wiec za jakis czas cos sie zapewne wykluje :D

Esia
04-19-2005, 20:01
Gratuluję :) Czyli rozumiem, że wymagania mają zbliżone do Red Fire? Mam szansę, mam szansę...

malenstwa plywaja w peknietym akwa
Na pewno uda Ci się je wyłowić. Jak pisałam - trzymam kciuki :11:

NOVINA
04-19-2005, 20:08
Ogolnie to uwazam, ze wszystkie krewetki karlowate maja podobne wymagania (red cherry, tiger, hummel, babaulti itp itd ). Wszystko zalezy od tego czy sie beda dobrze czuly w akwa :D :wink: Jak komus uda sie rozmnozyc jedna z powyzszych to uda mu sie tez z innymi :D Jedyny problem jaki mi sie przytrafil to crystal red ..samiczka juz nosila jajka ale, ze ja troche stresowalem to je stracile - moze bylo to spowodowane tym, ze byly to tez jej pierwsze jajka. Niestety, teraz juz nie mam crystali co nie oznacza, ze sie poddalem 8) Jak zobaczylem mlode crystale w Atollu to pomyslalem - "Tez musze miec takie" tak wiec szukam hodowcy crystali - bo wiem, ze takowy jest - wiec niech sie nie ukrywa tylko da znac na priv :D zeby zakupic u niego ok 10 sztuk.

Spinja
04-22-2005, 07:06
:D O mamo, kolejne pokolenie w moim ogólniaku! :D Znów wypatrzyłam 2 sztuki :D - wiem, że to mało, ale zważcie, że w tym akwa pływają wredne krewetkożerne rybosy. :evil: Pokolenie A. jest już sporawe i rośnie mega szybko. :D Pełnia szczęścia v. 1.3 ^_^

EDIT: dziś musiałam wyjąć korzenisko z akwa i odkorować do kości, a przy okazji poruszyłam "trochę" kępą rogatka omotanego wokół korzenia. Okazuje się, że maluchów tam jak mrówków. ^_^ Chowały się, spryciule, ale je wymiotło z rogatka, jak tam łapę wsadziłam. Słodkie moje milaski, jakie to mądre ^_^
W sumie mam minimum 18 sztuk. Ale pewnie więcej. Z czego 10 to stara gwardia od Belina. ^_^ Jestem mamą ^_^

NOVINA
05-01-2005, 13:19
Czy ktoś z Was rozmnożył Hummele? Mam "?

No to moge potwierdzic, ze mi sie rozmnozyly :D Dzisiaj zobaczylem jedno malenstwo (takie 2-3 mm) i juz bylo pieknie ubarwione :D CZyli z hummelami jest tak samo jak z crystal red, czyli potomstwo juz od pierwszych dni ma ubarwienie doroslych. Sa takie slodkie :D :D Ehh.. nie moge sie doczekac jak zobacze reszte bo sie ukrywa gdzies w akwa.