PDA

Zobacz pełną wersję : Koszty utrzymania zbiornika. Proszę o rady..

jakub.s
03-30-2004, 17:44
Witam..

Chciałbym mocno poruszyć ten temat ponieważ obecnie mieszkam już na własnym garnuszku i MUSZĘ zminimalizować koszty. Niektórzy z Was mają akwaria już po kilka-kilkanaście lat więc napewno mają w tym temacie GIGA doświadczenie. Mój zbiornik to (głównie roślinne) 240L z obsadą zwierzęcą SA.

Problem polega głównie na energii elektrycznej. Mam w związku z nią kilka pytań:

1. Jak lepiej świecić: Dłużej a słabiej czy krócej i mocniej.
2. Jak długo MUSZĘ świecić aby zapewnić zdrowy, piękny wygląd roślin - interesuje mnie głównie wygląd a nie tempo wzrostu, ponieważ chciałbym rozwiązać oświetlenie kompromisem: przez 10h minimum światła (40W - 105cm AquaGlo) + 90W na kilka (ile?)h co dawało by przez
pewną ilość h 130W światła.

Czy macie jeszcze jakieś patenty na oszczędności elekryczne w swoich domach? Wymieniłem już wszystkie żarówki na energooszczędne :) Co jeszcze??

Klayman
03-30-2004, 17:54
Niestety nie ma innych patentow. Proponuje cale oswietlenie wlanczac na ok 8-9 h dziennie /dla roslin ok 0,5 W na litr wody/. Filtr i grzalka z termostatem musza chodzic 24h/dobe. Tutaj w tej materii niestety nic nie da rady zrobic.

Proponuje jedynie wystawic na balkon wiatrak i w ten sposob uzyskiwac energie elektryczna lub zmodyfikowac rower i krecic kilka godzin dziennie :wink: Reszta pomyslow jakie mi przychodza sa niestety nielegalne i groza dosc wysokimi karami :wink:

eremenik.
03-30-2004, 18:36
a co do ceny wypowiadał sie kiedys Duch i napisal ze rachunek za miesieczne utrzymanie akwa to 200 pln :? (oczywiscie Ducha)

Duch
03-30-2004, 19:15
Mała poprawka...te koszty to były roczne :D

A teraz konkretnie. Ja jestem obecnie w fazie kalkulowania kosztów utrzymania holendra...rozważam wszystkie za i przeciw. Moje oświetlenie to 60W a zamierzam dodać kolejne 60W. Mam trzy filtry o łącznej mocy 30W, grzałkę 200W i dodatkowe oświetlenie w drugim akwa 15W. Planuję włanczać 60W na 10h oraz dodatkowo 60W na 8h. Po przeliczeniu wyszło mi około 320pln rocznie. Niby niedużo ale biorąc pod uwagę koszty bytowe tj. pralka, lodówka, telewizor, komputer, oświetlenie mieszkania to suma sumarum wychodzi około 85-90pln miesięcznie(około 8,5-9kWh/dzień) a to już nie jest tak mało (przynajmniej dla mnie :? ) zważywszy że rachunek płaci się co dwa miesiące. Zanim podłączyli mi internet i nie miałem akwarium 180l zużycie energi kształtowało się na poziomie 5,8-6kWh/dzień :wink: (dane średnie z licznika w roku 2003).

Moja rada : komputer do szafy, ograniczenie telewizji, prania, prasowania etc, etc... :lol: :lol: :lol:
Łatwo powiedzieć ale trudniej zrobić.......zważywszy że pracuję na komputerze :twisted:

wolfik
03-30-2004, 19:30
spoko Duch,pociesze Cie :)
my placimy srednio 150 PLN na miesiac, nawet jak wyjezdzamy na 2 tygodnie:)
pralka,lodowka,zmywarka,kompy i cholera wie co jeszcze:)
z moich obliczen wynika ze akwaria zuzywaja jakies 25/30 zeta miesiecznie

XAC
03-31-2004, 08:06
Nie napisałeś jakie masz w domu ogrzewanie ja mam gazowe i ewentualne podkręcenie temperatury w chałupie bardziej się opłaca niż 4 grzałki chodzące na okrągło (a i atmosfera w domu rodem z SA)

pynia
03-31-2004, 09:03
Jeżeli chodzi o ograniczenie ogólnych kosztów energii, to przejdźcie się po domu i spiszcie ile pobiera na czuwaniu (tylko z włączoną diodą!) Wasz sprzęt RTV. W zeszłym roku, gdy jeszcze mieszkałam z teściami, w domu był nast. sprzęt: 3 telewizory, 2 widea, 2 wieże, zegarek-budzik. Okazało się, że mój telewizor (10 latek) pobiera 100W/dobę na czuwaniu! Po zliczeniu wszystkiego okazało się że WYŁĄCZONY sprzęt pobiera ok 0,5 kW na dobę, co daje 15 kW miesięcznie :!: 180kW rocznie :!:
Moja rada na oszczędność: jak nie oglądasz - wyłącz, najlepiej głównym przyciskiem (także z czuwania). Telewizor opłaca się wyłączyć, jeżeli czas przerwy będzie dłuższy niż 6 minut (bo tyle prądu pobiera przy włączeniu. Ja telewizor, wieżę i wideo mam podłączone do listwy acara i wieczorem wszystko jednym guzikiem pstryk! Jak jedno gra, to nie drugie (bywało, że telewizor grał sciszony na max, wideo włączone, a gra wieża). Wszystkie żarówki energooszczędne. Moje rachunki to około 80 zł miesięcznie (w zimie) przy pralce piorącej co 2 dni lub codziennie (słodka 3-latka) i żelazku sporadycznie. W lecie zawsze mniej prądu idzie, no ale teraz doszło akwarium :P