PDA

Zobacz pełną wersję : [b]Bojownik - samiec i samica - [/b]

gusiu
03-30-2004, 16:50
Radzono mi żebym dokupił bojownikiwo samicę i w związku z tym przyszło mi do głowy parę pytań:
1. słyszałem że jednej z samcem raczej nie należy trzymać. czy to prawda? i dlaczego?
2. czy oni wszyscy nie zaczną się mnożyć jak króliki :D i co ja potem pocznę z nowopoczętymi ?? a poza tym czytałem, że ich rozmnażanie jest trochę kłopotliwe.

jeszcze 3. mój bojownik ma te płetwy koło skrzel (co nimi pływa ;] jedną jaśniejszą od drugiej, ta jaśniejsza wydaje się być trochę mniejsza i bardziej wątła (to normalne), powiedzcie że nic mu nie jest (miał tak gdy go kupiłem)

bopoco
03-30-2004, 17:10
Samiczki kup mu koniecznie ze dwie. Jedną poprostu zamęczy w zalotach. Jak kupisz dwie to podzieli swoje uczucia na dwa i łatwiej będzie samiczkom te zaloty wytrzymać.
O bojownikach polecam stronę:
http://www.imm.org.pl/bird/bojownik.htm

Klayman
03-30-2004, 17:46
1. Propnuje nawet trzy babeczki do jednego chlopa. Czasami nawet dwie samiczki nie potrafia powstrzymac ich temperamentu.

2. To prawda, w odpowiednich warunkach moga mnozyc sie dosc czesto ale czy dochowasz sie maluchow to juz inna sprawa.

Nalezy umiesci w kotniku co najmniej dwie samiczki i samca z tego jedna samice, ktora nie uczestniczy w tarle /podczas tarla bedzie przeganiana przez parke tarlakow/, odlowic. Temperatura wodu co najmniej 28 stopni. Po tarle delikatnie odlowic samice, uwazajac przy tym aby nie uszkodzic gniazda. W tym momencie samiec bedzie opiekowal sie ikra. Po wylegnieciu sie maluchow w sumie moznaby bylo usunac samca i obnizyc poziom wody do ok 5 cm. Maluchy karmic pylem wrotkowym oraz pokarmami w postaci zawiesin. Gdy malychy zaczna plywac mozna wpuscic do akwarium slimaka, ktory bedzie usuwal pozostalosci pokarmow. Gdy maluchy zwobodnei zaczna plywac stopniowo uzupelniamy poziom wody /ok 1 cm dziennie/.

UWAGA !!! do budowy gniazda nie moze wystepowac zaden ruch wody, napowietrzanie musi byc wylaczone. Wlanczamy je dopiero, gdy maluchy zaczna plywac.

3. Pletwy piersiowe /tymi, ktorymi plywa :wink: / moga sie roznic miedzy soba /kolor i nieco wielkosc/. Wynika to z wad genetycznych lub innych przyczyn, ktore nie maja i tak juz wplywu na jego zdrowie.

shuw4r
03-30-2004, 22:53
Samiczki kup mu koniecznie ze dwie. Jedną poprostu zamęczy w zalotach.
Jasne.... zeby tylko samica nie zameczyla samca, jak dokupilem jeszcze 2 (razem 3), teraz dopiero temperament samicy zostal rozlozony na biednego samca (chowa sie w grocie z kokosa) i dwie pozostale samiczki... .
Pozatym teraz sam wyglada jak samica - tak mu sie oberwalo... .