PDA

Zobacz pełną wersję : Platka + Mieczyk, ew Molinezja + Molinezja - obie samice !!!

zawiszanieczarny
02-01-2005, 22:16
Witam. Dla niektórych temat tego postu może wydawać się głupi, jednak ja tak nie myślę. Jakież to było moje zdziwienie kiedy kilka dni temu zobaczyłem w moim akwarium (80 l) narybek ! Dla mnie było to nie możliwe a to dlatego że nie miałem żadnej pary (oprócz Zbrojników) Zastanawiam się teraz co mogło zrobić mi taką niespodziankę.
Podejżani to:
Mieczyk z czarnyą płetwą ogonową - samica
Platka - samiec
Molinezja - samica
Molinezja - samica
To moje wszystkie rybki żyworodne.
Młode mają zabarwione na czarno płetwy ogonoe, jednak są jeszcze za małe żebym stwierdził co to za gatunek. Chciałbym nadmienić że od ponad 5 miesięcy nie zdechła mi żadna ryba (ewentualny Ojciec)
Słyszałem że Molinezje mogą zmieniać płeć ale czy u kogoś zdarzyło się tak? Proszę o ustawienie mnie w rzędzie albo udzielenie wskazówek. Pozdrawiam

ye2bnik
02-02-2005, 07:37
obstawiam parę platka+mieczyk. Obie ryby należą do gatunku Xiphophorus i w związku z tym krzyżują sie między sobą.

zawiszanieczarny
02-02-2005, 15:26
Dzięki. Jeden problem wydaje się rozwiązany ale powstał drugi, co powstało z tej krzyżówki? Pół Mieczyki pół platki czy też kilka będzie mieczyków kilka platek lub jeszcze coś innego...

marb
02-03-2005, 11:00
Witaj
Hehe przed tygodniem miałem ten sam dylemat.
Otworzyłem pokrywę :shock: i widzę to co na poniższym obrazku.
U mnie to samiec platka i samica molly.
Innej możliwości nie było. :D
pozdr.
marb

Wiesiek Bułkowski
02-03-2005, 12:45
Nie wiem czy wiecie o tym ale więkrzość żyworódek inkubuje nasienie i nawet po roku bez samca samica może wydać na świat potomstwo.

marb
02-03-2005, 13:29
Czyli wykluczasz możliwość takiej krzyżówki ?
Moja molinezja była sama od ok. 4 miesięcy.
marb

bogna
02-08-2005, 07:45
Dołączam się do tematu :)
Czy istnieje krzyżówka platka gupik?
Ile razy moze urodzić młode, platka bez samca?

plexi
02-09-2005, 21:27
a ja mam jak mozna to inne pytani zadałam je w innym poscie ale nikt minie odpowiedział otórz jak rozróznic samiczke od samca platki???? mam takie dwie i nie wiem co to za płec :? pozatym jeden jest srebrny drugi czerwony i ten srebrny cały czas atakje czerwoną, niekiedy tak gania ja po całym akwarium, czerwona sie go boi. odpowiedzcie mi!

Wiesiek Bułkowski
02-10-2005, 19:26
Wszystkie żyworódki można rozróżnić po dolnej płetwie ''odbytowej''u samicy jest ona zaokrąglona a u samca zaoszczona. Jednak nie dziw się że nikt Ci nie udziela odpowiedzi na takie pytania. Poprostu na tak błache zagadnienia znajdziesz odpowiedz w jakim kolwiek świerszczyku czy stronie z rybami.
pozdro...

plexi
02-10-2005, 22:13
dzieki. szukałam ale niestety nic takiego nie znalazłam o rozróznieniu płci tylko ze samica jest wieksza ale moje sa jeszcze małe (tak mi sie wydaje bo moga to byc samczyki) wiec sie pytam.

bogna
02-11-2005, 14:04
A na moje pytanie nikt nie odpowie :?:

Wiesiek Bułkowski
02-12-2005, 06:22
Cze...
Gupika z platką nie da się skrzyżować.
Jedynie mieczyka z platką.
Jeżeli chodzi o ilość koceń samicy bez samca to bywa różnie.
Zazwyczaj dwa razy.
Pozdro...

Salvator
02-12-2005, 11:56
Przypone że nalezy zabiĆ tak powstałą krzyżówke żeby nie wmieszaĆ genów i stworzy kolejnych zmian a w żadnym przpadku nie rozmnażaĆ dalej ani nie sprzedawaĆ

plexi
02-12-2005, 17:38
okazalo sie ze mam samiczke i samczyka tej platki tylko moze ktos mi powie bo samica wciaz tak jak by atakowala samczyka, gania go po calym akwarium nawet przy jedzeniu go odgania, niekiedy podplywa do niego i jak on zadnej reakcji ie zrobi to go pzregania. czy to normalne? on wogole sie nia nie interesuje, owszem podplywa ale kuli płetwy i zaraz ucieka. Napiszcie cos bo mnie ta samica irytuje juz bo nawet on nie moze spokojnie zjesc.

MartinTexas
02-18-2005, 17:59
Marb nie ma innej możliwości tylko taka, że to narybek molinezji, z platką napewno się nie skrzyżowała tylko przetrzymała nasienie.
A ile ich jest? :wink:

marb
02-19-2005, 10:11
Młodych ?
Było kilkanaście , ostały się dwie sztuki.
marb

MartinTexas
02-19-2005, 18:25
To raczej napewno pozostałość po jakimś samcu, bo było ich niewiele.Im dalej od kontaktu z samcem tum porody są mniejsze.Przynajmniej u mnie tak było.
Ostały 2?Niechciane potomstwo?

marb
02-21-2005, 17:10
Raczej naturalna selekcja :(
marb

stechly
03-03-2005, 23:00
obstawiam parę platka+mieczyk. Obie ryby należą do gatunku Xiphophorus i w związku z tym krzyżują sie między sobą.

w pierwszym rzędzie należy zauważyć, że obydwa gatunki należą do rodzaju Xiphophorus, i jest możliwość krzyżówki międzygatunkowej, jest też możliwość, chociaż o wiele mniejsza, że to mieszańce międzyrodzajowe z molinezją, co do kwestii przetrzymywania nasienia, to w tym wypadku jest to mało prawdopodobne, skoro od kilku miesięcy nie miała kontaktu z samcami swego gatunku, gdyby została zapłodnoiona wcześniej porody następowałybytakże już wcześniej, podsumowując trzeba stwierdzić, że nie powinno się trzymać takich gatunków razem, bo prowadzi to do powstawania mieszańców "kundli" akwarystycznych- chociaż tak naprawdę w polskim handlu bardzo mało jest żyworódek "czystych gatunkowo", zwłaszcza w rodzaju Xiphophorus

słamka
11-28-2005, 16:18
Przypone że nalezy zabiĆ tak powstałą krzyżówke żeby nie wmieszaĆ genów i stworzy kolejnych zmian a w żadnym przpadku nie rozmnażaĆ dalej ani nie sprzedawaĆ jak możesz tak myśleć - jak można zabić stworzonko? prawo - praqwem a humanitaryzm?

michu291982
09-18-2011, 12:09
Dołączam się do tematu :)
Czy istnieje krzyżówka platka gupik?
Ile razy moze urodzić młode, platka bez samca?

tego nie wiem ale na youtube widzialem hybryde gupika i molinezji zaglopletwej..wpiszcie guppy molly hybrid

kfabisiak1
09-19-2011, 19:27
Może mieć do 6-7 okoceń.

Igichatsu
10-10-2011, 15:16
Samiec ma gonopodium!