PDA

Zobacz pełną wersję : 128l. ?

scofi
03-07-2008, 18:54
Witam!
Od jakiegoś miesiąca chcem załozyś solniczkę:mrgreen: Chcem, aby miała wymiary 50*50*50. Chcem, aby było jak najtaniej, ale dobrze. Czy do tak małego akwarium potrzebny jest sump czy może tylko Biostar Flotor? Jako oświetlenie zamierzam dać 3x 25w. T5, czy to wystarczy na jakieś mało wymagające koralowce twarde? Jako ogrzewanie to: AQUA MEDIC - TITANIUM HEATER plus termostat. Co do RO to chyba http://www.um-um.pl/akw-morska_osprzet_filtry-ro_filtr-ro-aquapro-o-wydajno-ci-300-litr-w-na-dob.html.

Mam też pytanie co to jest Nitrareduktor siarkowy i czy jest potrzebny?

Jeśli o czymś zapomniałem to proszę pisać! Chcem się zmiescić w granicach 1700zł.

Co do opsady to jeszcze się niezastanawiałem.

Pozdrawiam Scofi

Marcinus
03-07-2008, 19:21
Zamiast biostara kup sobie MINIFLOTORA do takiego akwarium spokojnie wystarczy. Oświetlenie też wystarczy.RO też ok, możesz kupic o mniejszej wydajnosci, będzie taniej.

Grzałka: jagger 100W , nie ma sensu tego aquamedica, nitroreaktora nie będziesz potrzebował.
Potrzebujesz jeszcze pomp cyrkulacyjnych: 2xTunze 6025, 20kg zywej skały, w granicach 1700-2000pln powinieneś się zmiescic.

scofi
03-07-2008, 19:38
A co z solą? Ja myslę o Aqua Medic - Reef Salt, ale nie wiem czy będzie ok, bo czytałem, że czym droższa tym lepsza. Sam miniflotor wystarczy, czy coś jeszcze wrzucić?

Marcinus
03-07-2008, 19:43
Na początek możesz dac reef crystals, jest w miarę dobra i w dobrej cenie. Ta sól AM nie ma dobrej opinii.

Miniflotor+ żywa skała wystarczą.

scofi
03-07-2008, 20:07
A co z tym filtrem?

Marcinus
03-07-2008, 20:10
A co z tym filtrem?

Za filtrację w Twoim baniaku będzie odpowiedzialna żywa skała i odpieniacz, żadnych dodatkowych filtrów nie będziesz potrzebował.

scofi
03-07-2008, 20:21
Acha, A taki RO będzie ok?http://www.allegro.pl/item320302067_osmoza_akwarystyczna_ro_3_100_gpd_od _www_osmoza_eu.html

Marcinus
03-07-2008, 20:21
Będzie ok.

scofi
03-08-2008, 09:14
A może bardziej się opłaca te akwarium http://www.reefshop.pl/eshop/zestawy-akwarystyczne_reef-box-80l-reef-tank-kompletne-akwarium-morskie.html do tego szafka, zestaw filtrów a jako odpieniacz miniflotor?

Błazenek
03-08-2008, 09:31
Ja bym skompletował osobiście ten zestaw ma oświetlenie zaledwie 18W!Musisz i tak i tak dokupić cyrkulację,odpieniek moim zdaniem nie jest wart swej ceny :???:

Marcinus
03-08-2008, 09:34
A może bardziej się opłaca te akwarium http://www.reefshop.pl/eshop/zestawy-akwarystyczne_reef-box-80l-reef-tank-kompletne-akwarium-morskie.html do tego szafka, zestaw filtrów a jako odpieniacz miniflotor?

Daj sobie spokój z czymś takim, za dużo kasy, za mały litraż, słaba cyrkulacja i oświetlenie, więcej to ma wad niż zalet.

scofi
03-09-2008, 08:51
Pokrywę zrobić najlepiej chyba ze spienionego PCV, będzie o wiele taniej niż aluminiowa np. Aqua Boro?. Tylko zastanawiam się nad oświetleniem, czy dać 2 czy 3 świetlówki, dwie są tańsze o ponad 80 zł. Jeszcze nie wiem gdzie kupić szafke pod tak niewymiarowe akwarium, a może samemu zrobić http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=53084

Marcinus
03-09-2008, 09:19
Pokrywa tylko z PCV, świetlówki daj najlepiej 3. Szafkę jeżeli umiesz zrób sobie sam.

Możesz się jeszcze zastanowic nad oswietleniem HQI,ale koszt będzie nieco większy niż pokrywy z 3x24W.

iwo
03-11-2008, 16:08
witam

jeżeli robisz akwarium na zamówienie to szczerze radze troche większe skło i zrobic panel... lepiej przyoszczędzic te 250zł wiecej (bo tyle wyniesie koszt szkła na powiekszenie i przegrody pcv na zakrycie i pome obiegową) i schowac wszystko estetycznie w panelu, a najlepiej to wogule troche wiekszy zbiornik... ja mam 120l i 25l panel i wlasnie szykuje więsze akwarium z sumpem...

co do reszty to na owietleniu nie oszczędzaj... kup sprzed do t5 i sam zrob nie wyjdzie b.drogo...

no i zapomniales chyba o ważnej rzeczy... ro nie wystarczy! ... w 90% trzeba dołożyc jeszcze DI... radze zaiwestowac bo bez dobrej wody nie ma wogule sie co babrac...

pozdrawiam iwo

Błazenek
03-11-2008, 20:17
IMO ten filtr DI to lekka przesada :???: .Kumpel mi mówił ,że na zagranicznym forum jest gość ,który leje czysty kranowit i ma piękne akwarium rafowe.Chodzi tu o jakieś bufory (nie znam się dokładnie na tym) ,ale wiem ,że te 2% nie oczyszczonej wody nikogo nie zbawią :-D.Co do panelu to za około 250pln możesz postawić sumpa (jeśli masz kasę) jeśli nie to daj se z nim spokój ;)

nowy_zarażony
03-12-2008, 15:49
Blazenek nie zgodze sie z Toba. Slowo "kranowka" nic nie znaczy. Sa rozne ujecie i rozna czystosc i dodatki np. chlor, fluor, miedz. Nie mowie, ze to mit, takie baniaki istanieja, nawet w Polsce, na poczatek jednak polecam przynajmniej RO. Za jakis czas przekonasz sie, ze DI tez sie przydaje:).

iwo
03-12-2008, 21:02
błazenek, miałes kiedys akwairum morskie?? bo wydaje mi sie ze twoja wiedza jest dosc okrojona...

di kosztuje 90zł... jezeli skompicie na dobrą wode to zabawa z akwarium bedzie mega upierdliwa a po co?? ... pewnie ze niektore korale przezyją na niektórych kranówkach(bo górska a warszawska to dosc różne wody...) ale po co ??

DI w skali całego akwarium to nie duzy koszt a duza zmiana...

co do sumpa to rzecz jest duzo bardzoej skomplikowana... wiadomo sump lepiej ale przy tej wielkosci szkła nie jest niezbędny a nie trzea robic orurowana , wiercic w szkle co duzo kosztuje i szafka tez pozostaje nienaruszona (a nie wiemy czy akwarium wogule bedzie stało na szawcze w ktorej mozna zrobic sump, wiercic itp...)

pozdrawiam iwo

Błazenek
03-13-2008, 13:38
@IWO wyluzuj się :twisted: czy ja powiedziałem ,że filtr DI jest zbyt drogi ?Tak ,że nie wmawiaj mi pewnych słów :???:.Mówię tylko ,że wiele osób ma bez DI i nie narzeka nikomu nic nie zabraniam.Acha polecam lekturę http://pl.wikipedia.org/wiki/Roztw%C3%B3r_buforowy
Ps.Tamten kolo ma na Irlandzkiej kranówie :twisted:

iwo
03-14-2008, 09:26
spoko, ale sądze że nie powinno sie komus kto zaczyna mowic o wyjątkach od reguły tylko o podstawach jakie kazdy akwarysta morski (czy slodki) powinien znac, 90% morskich w polsce chodzi na ro+di bo nasza woda nie jest wystarczająco czysta,

btw zaiteresowanych odsyłam do www.nano-reef.pl tam na forum oczywiscie znajduja sie także czasami jakies dziwne informacje ale zawsze ktos bardziej poinformowany szybko je sprostuje...

pozdrawiam iwo

scofi
03-15-2008, 16:08
Heh. Brudna woda mi nie będzie grozić (przenoszę się pod Alpy do Niemiec:))) ) a co do filtra DI to można kupic nie jest drogi.