PDA

Zobacz pełną wersję : Z czego zrobić odpowietrzacz??

mezio
02-01-2005, 14:32
Planuje zrobić filtr zewnętrzny z rury, wszystko juz przemyślałem tylko nie wiem jeszcze z czego zrobić odpowietrzacz :?

Jeśli macie jakies pomysły to mówcie :)
z góry dziekuje

miro.pfo
02-01-2005, 16:13
w hydraulicznym kupisz odpowietrzacz do grzejników

sliski
02-01-2005, 21:02
wrzuc jakies rysunki i napisz cos wiecej o tym

mezio
02-02-2005, 09:34
Robie filtr wg tego artykułu http://www.discus.org.pl/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=48&mode=thread&order=0&thold=0 :)

sinner47
02-02-2005, 09:46
Ja proponuję z korka od butelki od wody mineralnej..

mezio
02-02-2005, 12:27
Właśnie jakoś nie przypadł mi do gustu ten pomysł :?

sinner47
02-02-2005, 17:53
Może coś takiego. Taka podłużna plastikowa nakrętka, do tego są plastkikowe śrubki. Widziałem to w nomi, chyba wystarszy wkleić w pokrywe filtra i zawór gotowy. Regulacja bedzie polegała na wkrecaniu i wykrecaniu śrubki. To tylko mój mopysł, nie stosowałem tego.

mezio
02-02-2005, 18:40
Hmmm....... no warto sie nad tym zastanowić

dzieki za rade

Efendi_rekin
02-02-2005, 22:06
Ja proponuje zaworek taki jak na wezyk napowietrzajacy.
cos takiego tylko ze pojedynczy http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=40856823

unitek
02-03-2005, 11:20
a ja proponuje isc do wulkanizatora i poprosic o zaworek (wentylek) do felgi przystosowanej do opon bezdetkowych, robisz otwor w wieku i wciskasz ten oto zaworek, albo inaczej kupujesz zwykly na nim jest gwint kontrujesz go nakretka uszczelniasz silikonem i smiga, na jakiej zasadzie sie odpowietrza wie kazdy kto kiedys spuszczal powietrze w kole
ps. wydaje mi sie ze nie powinien rdzewiec bo raczej nie widzialem nigdy zardzewialego wentylka a przebywa w nieco gorszych warunkach typu sniegi sole i inne blota. koszt jakies 3zl, acha co do montazu to mozna jeszcze nagwintowac dziure w wieku i ladnie go wkrecic na silikonie jak ktos nie chce tego wciskanego (ktory jest zreszta z gumowa uszczelka).

gpfoto
02-04-2005, 12:29
wydaje mi sie ze nie powinien rdzewiec bo raczej nie widzialem nigdy zardzewialego wentylka a przebywa w nieco gorszych warunkach typu sniegi sole i inne blota.W pierwszej chwili pomysł mi się bardzo spodobał, ale niestety te zaworki potrafią popuścić, no i dlaczego na przykład co jakiś czas trzeba dopompować koło? Ja bym się obawiał, że zrobię sąsiadom prysznic z sufitu. Może się mylę, ale mój odpowietrznik z butelki wydaje mi się pewniejszy.

unitek
02-04-2005, 13:40
To byla tylko propozycja i wg. mnie nie najgorsza po pierwsze primo jak uchodzi powietrze to jrest cos do bani albo fela krzywa jak bez detki albo niedokrecony zaworek w tym ze wetylku albo jeszcze inne badziewie typu beznadziejna guma ktora jest stara i robi sie zadka jak qpa i przez nia uchodzi. podsumowujac jak masz nowy wentylek i szczelnie wklejony(wkrecony) w qbel to nie ma prawa nic uchodzic(jak utrzyma powietrze to i wode utrzyma, ale strzezonego... napewno nie bedzie tak ze wywali ci go z cisnieniem i fuknie na sufit bo to jest poprostu niemozliwe, no ale nawet po odpowietrzeniu naciagasz naniego odpowiedniej srednicy wezyk i nawet w razie "w" to leci wezykiem tam gdzie go umiescisz(butelka, akwa itd)
Ogólnie jestem pewien ze jak jest nowy i dobrze wklejony nie ma prawa puscic. amen