Zobacz pełną wersję : skad belki ?????????
planuje budowe nowej pokrywy na 4*18W i mam pytanko czy znacie moze jakies adresy gdzietanio kupie belki oswietleniowe na 18W
Prezydent
02-03-2005, 08:07
http://www.plexidas.livenet.pl/?d=katalog&k_id=5
Jak tanio to tylko DIY. Niecały m-c temu robiłem 2 belki 2x54W T5 według tego http://www.discus.org.pl/forumsm/index.php?board=15;action=display;threadid=801 . Łączny koszt ok. 400pln komplet, gotowy do odpalenia. Czas na wykonanie jednej belki to ok. 2h. Najdłużej schodzi z okablowaniem. Wieczorem wrzucę fotkę mojej belki. Wykonanie banalne i bardzo funkcjonalne.
W Twoim przypadku koszt wykonania 2 belek 2x18W T8 to:
- uchwyt metalowy 0.59pln/szt. -> x8 = 4.8pln
- koryto kablowe ok 10pln (2m - wystarczy na obie belki)
- przewody ok. 10pln (na całość)
- wtyczki ok. 5pln/szt. -> x2 = 10pln
- oprawka nasadzana na świetlówkę 1.29pln/szt. -> x8 = 11pln
- statecznik elektroniczny 4x18 Elxe418 - 89pln
Podsumowując koszt belek wyniesie ok 140pln. Jeśli zamiast stat. 4x18 dasz 2 2x18 koszty wzrosną o ok 50pln. Do tego dolicz sobie koszt świetlówek.
Dla porównania w plexidas Belka oświetleniowa bryzgoszczelna 2x18W kosztuje 122pln
Ceny elementów układanki podałem z aqva-light[/url]
plexidas jest stanowczo za drogi ale dzieki za link ja ostatnio sporo siedzialem w necie szukajac tych belek i jest www.alfaelektro.com.pl koszt belki 2*18 35 zlgdzie w plexidasie 121. Dzieki tez z projekt ale ja chyba pojde na latwizne i kupie gotowe belki
Mariuszczs
02-05-2005, 01:29
jestem nowy więc nie wiem czy to było brane pod uwagę, ale ja już trzeci raz do zasilania świetlówek wykorzystałem elektronikę ze spalonych żarówek tzw energooszczędnych. łatwo takie dostać za darmo, działają niezawodnie.
W części żarówek energoszczędnych niestety siada sama elektronika i nie da się ich wykorzystać ( chyba że ktoś naprawi ), ale w pozostałych przypadkach wystarczy rozebrać żarówke i wypruć elektronike.
do pierwszej pokrywy jaką robiłem to chyba było 9 W
w drugim przypadku w fabrycznej obudowie wstawiłem dwie elektroniki 18 W
i teraz niedawno na szybko zrobiłem pokrywe do 50 litrowego akwarium do odchowu małych cytrynowych z zastosowaniem właśnie tej elektroniki, nie można chyba taniej
fajny pomysl moglbys przeslac zdjecia swojej pokrywy i krotki opis jak to wykonac mail > inz1@o2.pl
Mariuszczs
02-05-2005, 12:32
rozebrałem góre pokrywy żeby zrobić zdjęcie
budowa całej jest prosta - kawałek płyty z jakiegoś tworzywa ( akurat taką miałem pod ręką) i wkleiłe szybe na silikon żeby woda się nie predostawała do środka. w koło jest ramka podwyższająca i trzymająca boki które zachodzą na szybę 1 cm w dół . na ramce trzyma się równierz góra pokrywy. wszystko jest zrobione z wyrzuconych plastików reklamowych i niewygląda nazewnątrz na profesjomalnie - chyba to okleje jakąś okleiną albo wymienie plastiki zewnętrzne na drewno. w kardzym bądź razie budowa pokrywy zajęła mi troche ponad godzine i kosztował mnie 3 zł za listwe, i niepaiętam ile za zwykłe oprawki i świetlówke. klejona szyba i spód z tworzywa zapewnia szczelność do środka.
http://p7.labfoto.pl/photos/p/7/a/7a33d68908c0d96832f99e02ce917c83-712747.jpg
Mariuszczs
02-05-2005, 12:43
zapomniałem napisać, że niestety z największą energooszczędną z jaką się spotkałem to chyba 25 W, dla większych mocy trzeba by wykonywać np po 4 świetlówki. ale są dość popularne chyba oświetlenia po np 2 x 18 W i taką elektronike można spokojnie wyskubać
na zdjęciu świetlówka 13W z elektroniką od 11W
Efendi_rekin
02-05-2005, 22:21
ja u siebie zamontowalem elektronike z energooszczednej o mocy 32 W do moich 30 W swietlowek i wszystko jest ok, ale faktycznie problem jest z dostaniem takich zarowek ale istnieja. Ja swoja kupilem w castoramie.
Idz do jakiegos budowlanego i tam znajdziesz ja w Nomi kupilem belke 2x 18 wat za 35 zl