PDA

Zobacz pełną wersję : Glony 2 powody

Never6nd
03-30-2004, 16:02
Witam wszystkich :)

Mam następujący problem:
- W moim akwa. glony pozarastaly prawie wszystko, prawdobodobnie są to okrzemki. Nie jest dla mnie problemem czyszczenie akwa. z glonów np. szyb, czy filtrów, natomiast zarastają one rośliny co powoduje ich umieranie. Z tego co wyczytałem w internecie o glonach i roślinach, domyślam się, że to zjawisko może być spowodowane dwoma czynnikami:

- zasadowym odczynem wody ok. 7,7
- słabym oświetleniem dwie świetlówki po 18W niezanej firmy (jest to akwa. 112l), niestety ale nie wiem nic o tych świetlówkach, ponieważ były one zamontowane w pokrywie, która jest akurat w zestawie do tego akwarium;

Prosze kogoś o wskazówki, ponieważ trzymam w akwarium pyszczaki, które potrzebują zasadowego odczynu wody, więc nie wiem czy byłoby to dobrym pomysłem, aby zakwasić wodę; Domyślam się, że powinienem kupić lepsze świetlówki, więc uprzejmie proszę o wskazówki dotyczące właściwego wyboru.

Z góry dziękuję za porady i wskazówki.

bopoco
03-30-2004, 17:40
Nie sadzę aby zbyt słabe światło, albo światło o nieodpowiednim widmie mogło być przyczyną. Najpewniej jest nią nieodpowiedni skład chemiczny wody.
Pierwsze skojarzenie jakie mi się nasuwa to za wysoki poziom azotanów bo mając pyszczaki nie masz pewnie za wiele roślin, które mogłyby je "zjadać".
Ale to tylko przypuszczenie. Boję się, ze nikt nie poda Ci gotowego przepisu na walkę z glonami. Musisz zmierzyć poziom NO3, NO2, PO4 i Fe w swoim akwa. Jak już będziesz miał to wszystko to wtedy porównaj sobie wyniki z tym co zalecają doświadczeni akwaryści. Jeżeli czegoś będzie za dużo albo za mało to wtedy masz znowu rebus jak to sprowadzić do normalnego poziomu.
Jeśli nie masz testów do pomiaru tych konkretnych parametrów to czeka Cię wydatek. Badanie parametrów wody, to jedyny skuteczny sposób na zdiagnozowanie przyczyny, wyeliminowanie jej i pozbycie się plagi glonów.

challenge
03-30-2004, 18:11
po pierwsze to 112l to jednak troche za malo na pyszczaki nawet jesli sa male (nie bedzie tak wiecznie), sa to ryby ktore jednak brudza akwarium i pewnie masz sporo azotynow tak wiec jak kolega stwierdzil nalezy kupic testy a jezeli chodzi o zmiekczanie wody to calkowicie nie wchodzi to w gre bo pyszczaki w wodzie kwasnj najpierw slabna a pozniej gina. polecam preparat na glony z zooleka ktory jest koagulantem i wiaze sie z glonami dobrze je usuwajac.

Never6nd
03-30-2004, 18:34
Dzięki za sugestie, napewno zrobie test na azotany. Nie jestem do końca przekonany, iż winną wysokiego poziomu azotanów jest zbyt duża ilość ryb, ponieważ mam ich tylko 5 na 112l (nie uważam, że jest to dużo uwzględniając to, iż posiadam juz dorosłe osobniki). Wielkie thx za podanie nazwy preparatu.