Zobacz pełną wersję : [112l] Akwa Hib-a (nowe fot str.2)
Po pewnej przebudowie akwarium zdecydowałem się je pokazać. Chciałem jeszcze poczekać, aż roslinki troszkę podrosną, ale jak będą większe, to... znów pokażę. Tak więc oto mój podwodny świat. Wiem, że jeszcze nad kilkoma sprawami muszę popracować... Dodam jeszcze tylko, że planuję w przyszłości obsadę "amerykańską" - tylko neonki, kiryski, otoski i pozaamerykańskie krewetki amano. Na razie jest lekki misz-masz...
Marcin-1988
01-31-2005, 20:23
Witam. Zapowiada się bardzo dobrze akwarium spoko poczekajmy jeszcze aż roślinki podrosną . Pozdrawiam Marcin
chesterek
01-31-2005, 20:25
Akwa zapowiada się nieźle, ale przydałoby się ukryć tę grzałkę gdzieś za korzeń bo to ona piewrsza rzuca się w oczy, a chyba nie o to Ci chodzi. :) Moim zadniem te kamienie po lewej wyglądają trochę sztucznie (chodzi o ułożenie). Ale to tylko moje zadnie - rybkom to chyba nie przeszkadza :D No i zrób więcej zdjęć, podaj dane tecniczne itp.
Za moło masz rślin.
Wiem,że tamte się rozrosną ale i tak mało.
Czym nawoisz??
Jakie oświetlenie??
Oto kilka dodatkowych danych i dwa zbliżenia akwa.
Rośliny:
cryptocoryne wendtti
ceratopteris cornuta
hygrofilia polyspermia (+ jeszcze jedna hygroflilia, ale nie wiem jaka)
amazonka
vallisneria spiralis
vallisneria gigantea
vesicularia dubyana (coś mi ten mech nie wychodzi, glony go obsiadły)
pistia stratoytes
ludwigia (też nie wiem jaka)
Ryby (skład pochorobowy do poprawienia):
2xrasbory
5xneon inessa
gupik (samica + 8 maluchów)
3x danio (pręgowane i albinos lamparci)
Światło: powerglo 20W i sunglo 20W
Nawożenie: aquaplant i multimineral Tropicala (co2 wkrótce)
Grzanie: 150W weipro
Filtr: Aquael fan2
Podłoże: kamyki, Floran filtusa i żwirek 2-3 mm
chesterek napisał:
przydałoby się ukryć tę grzałkę gdzieś za korzeń bo to ona piewrsza rzuca się w oczy, a chyba nie o to Ci chodzi. Moim zadniem te kamienie po lewej wyglądają trochę sztucznie (chodzi o ułożenie).
Grzałka mnie też wkurza, ale musi być obmywana przez strumień z filtra, bo termostat ją za szybko wyłącza (ten typ tak ma). Może jak znajdę jakić korzeń, bo rośliny mogą nie wytryzmać prądu z filtra.
Kamienie czekają na microsorium.
uwe87 napisał:
Za moło masz rślin.
Jak je sadziłem to wydawało mi się, że już nie ma miejsca :lol: . Z opisu wynika, że jest sporo gatunków. Być moze coś jeszcze dosadzę, ale czekam, aż się rozrosną (zwłaszca vallisnerie w lewym roku za kamieniami - jest ich tam mnóstwo małych odrostów).
Widocznie to tylko tak wygląda na foto że ich mało
Zobaczymy jak sie rozrosną!!
swietne akwarium i oby tak dalej pozdrawiam
chesterek
02-01-2005, 19:01
Ja myślę że roślin jest wystarczająco - szcególnie nurzaniec może się nieźle rozrosnąć. C. wendtii też może nieźle wyrosnąć - u mojego taty w pracy w akwa 112 l zajmuje 1/3 zbiornika.[/quote]
poza tym jaki ono ma litraż?
112 litrów brutto.
Z nowości:
1. co2 z bimbrowni;
2. próbuję ratować microsorium uskrzydlone i heteranterę po podróży z Pocztą Polską (priorytet szedł dwa dni!).
3. Wykwaterowałem neonki (ale kupię wiosną nowe stadko), a wkrótce będe musiał coś zrobić z gupikami.
no no niezle jak zmienisz oswietlenie to dopiero poszalejesz.
1 - ten typ tak ma ale ty jestes cwany daj grzale poziomo blisko dna powinno pomoc na termostat a nie bedzie tak sie rzucac w oczy.
2 - zrob cos z tym "stolem" bo zaraz pomysle ze jakis platikowy nurek tam sie pojawi na obiadek :wink:
reszta w porzadku :D
Dołożyłem dwie świetlówki i teraz mam: powerglo 20W, sunglo 20W, osram fluora 18W, osram lumilux 865 18W.
A zatem mam teraz 76W, czyli około 0,7/litr (akwa co prawda 112 litrów, ale brutto, a netto będzie około 95-100).
guruking
02-17-2005, 21:11
czy moglbys dac foto z dolozonymi swietkowkami dla porownania :)
Pozdrawiam
Aktinidia
02-17-2005, 22:59
Zapowiada się całkiem sympatycznie - widać, że masz konsekwentne podejście i nie robisz nic po łebkach "Eee... bedzie dobzie z 0,2 w/litr" jak radzą czasem w sklepach (Wrrr!)
Proponowałabym tylko przesadziś Vallisnerie i amazonkę bardziej na tył (teraz są przy przedniej szybie) bo jak wystrzelą w górę to zakryją Ci całą szybę. Te rośiny rosna wysokie (zwłaszcza nurzańce) :)
Zapowiada się całkiem sympatycznie - widać, że masz konsekwentne podejście i nie robisz nic po łebkach "Eee... bedzie dobzie z 0,2 w/litr" jak radzą czasem w sklepach (Wrrr!)
bo jest w dobrych rekach :wink:
http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=10459
Aktinidia
02-17-2005, 23:49
bo jest w dobrych rekach :wink:
http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=10459
He! He!
Czuję, że niebawem ja się oddam w dobre ręce bo szykuje mi się zamiana 126 l na większe i majstrowanie pokrywy DIY :mrgreen:
Trochę zmian w wystroju. Oto nowa wizja.
no no lubie takie jasne akwaria 8)
a jak tam pokrywa daj zdjecie jej nie bylo problemow ??
demolition
08-01-2005, 20:46
nawet ładne akwa... fajne roślinki :)...Tylko tak dalej :) Pozdrawiam
Roślinki fajnie się rozrosły. Akwa wygląda coraz lepiej :wink: Tak dalej!!
No no bardzo ciekawa kompozycja,ale przydałaby sie jakaś czerwona roslinka,chociażby Rotala Macrandra :!: