Zobacz pełną wersję : VITABIN Tabletki samoprzypelne
Witam!
Jestem posiadaczem niewielkiego akwarium, 60 litrów, na ten moment pływa w nim 5 brzanek, 3 danio (2 zdechły, wykończyły je pewnie brzanki), jeden 9 letni barwniak czerwonobrzuchy, 1 glonojad duży - jego karmię tabletkami VITABIN. Pytanie. Na standartowym Ovhtio-vicie Tropicalu mam napisane że nie powoduje mętnienia wody, na Vitabinie nie ma o tym słowa i niestety woda częściej mi mętnieje, utleniacz czyszczę nawet co 5 dni, jest to koniecznośc bo strasznie się szybko zatyka, wymieniłem w nim gąbkę lecz ta z kolei wydawała się z o wiele za dużymi przepustami (utleniacz aquaEL fan-1). Czy Vitabin moze powodowac metnienie wody. Tabletki sa na bazie glonow. Glonojad konsumuje 2 do 3 sztuk dziennie (bardzo mu smakuja:) )
Glonojad-czyli jak się domyślam zbrojnik niebieski zjadłby i 4 tabletki gdybyś mu tyle dał.Nie o to jednak chodzi,żeby ryby zjadły tyle aż pękną bo na krótką metę może się nic nie stać ale jak będziesz tak przekarmiać ryby to zaczną sie różne choroby,które prowadzą nawet do śmierci ryb.Moim zdaniem stanowczo przekarmiasz swojego zbrojnika.Ja mam 4 zbrojniki w tym jednego bardzo dużego i daję im najwięcej 1 tabletkę lub niecałą dziennie vitabinu, tropicala-spirulina lub też podaję inne pokarmy.Rzeczywiście vitabin bardzo brudzi wodę dlatego najlepiej jest go podawać w małych ilościach i karmić też innymi pokarmami.Polecałabym ci ograniczenie się w tym karmieniu,pomimo tego nawet,że glon jest łakomy.Z przejedzenia zdycha mnóstwo ryb natomiast mniej jedzenia im nie zaszkodzi.Ja moim rybkom robię raz w tygodniu jednodniową głodówkę.Pozdrawiam.112l.(Różne rybeczki)
Wielkie dzieki za wskazowki. Zatem odkladam na troche VITABIN. Przedtem wybieral z dna platki i bylo dobrze teraz chyba tez sobie poradzi. A jest cos na bazie glonow co by tak nie mulilo wody
Btw.
W istocie jest to zbrojnik, po okolo centymetrowych wasach przy paszczy wnosze ze to samiec :)
Pozdrawiam
Jeśli ma wąsy to z pewnością jest to samiec,samice nie mają wąsów wcale lub mają ich szczątkowe ilości.W tabletkach bardzo dobrym pod względem składu pokarmem roślinnym jest spirulina dla tyb przydennych,zwłaszcza zbrojników.Spirulinę możesz kupić zarówno z firmy Sera jak i Tropical.Bardzo ważne jest żeby właśnie zbrojniki spożywały pokarmy na bazie roślinnym bo są w istocie roślinożerne.Podawanie im cały czas pokarmów zwierzęcych może prowadzić do przykrych konsekwencji-otłuszczenie wątroby itd.Ja swoim zbrojkom daję właśnie spirulinę w tabletkach ale zawsze tabl.powodują ,,kurz" w wodzie więc daje w małych ilościach,pokarm roślinny Tropical Bio-vit,spażony liść sałaty od czasu do czasu,talarek gotowanej marchewki-podgryzają go 1-2 dni.Następnie jeśli marchew jest niedojedzona wyjmuję żeby nie brudzila wody.Dobre cą też płatki Tropical Ocho-vit na bazie jajka.Inne rybki też chętnie zjadają to wszystko.Żeby zbrojnikom te rośliny nie wyszły bokiem to oczywiście należy też podawać pokarm ogólny w płatkach dla wszystkich ryb ale czasami np.raz w tygodniu.Zeby zjadły go przydenne trzeba wziąć trochę płatków w palce i potrzymać chwilę w wodzie aż zaczną tonąć i popłyną wprost do pyszczków tych żarłoków.Troszkę się chyba rozpisałam ale to już zboczenie zawodowe.Twoim rybkom życzę smacznego.Jakbyś miał jeszcze pytania służę zawsze moją skromną wiedzą.Pozdrawiam 112 l.(Ogólne).
Acha jeszcze dopowiem,że Bio-vit i Ocho-vit jest w płatkach i nie muli wody i ogólnie wszystkie w płatkach nie mulą.W tabletkach niestety tak choć są dore pod względem składników.Możesz wypróbować tabletki sery ale są bardzo. :wink: