PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie pompy do filtra (akwa 85l)

nosferato
01-31-2005, 07:01
Witam wszystkich :)
Mam zamiar wykonac za jakiś czas filtr zewnętrzny (prawdopodobnie z rury PCV) i mam problem.
Akwa jest w pokoju więc filtr musi działac cicho.
I w związku z tym mam pytanie jaką pompę wybrać.

1.AquaEl - Pompa wodna serii Circulator
"Turbina wodna do akwariów słodkowodnych i morskich,
- regulacja wydajności i kierunku wylotu wody,
- napowietrzanie,
Parametry pomp
Model 650 - możliwość pompowania wody w przeciwnym kierunku (komora reverse), wydajność 200-650l/h, moc 6W"
http://www.um-um.pl/product_info.php?cPath=22_73_306&products_id=2851

2.Aquaszut - Pompa wirnikowa
Pompy wirnikowe przepompowuj± wodę, napełniaj± i opróżniaj± zbiorniki, podnosz± wodę w różnego rodzaju fontannach i kaskadach. S± idealne do zastosowania w filtrach dennych.
Typ 600
Wydajno¶ć - 600l/h
Moc 8W
http://www.um-um.pl/product_info.php?cPath=22_73_336&products_id=963

Jeżeli ktoś jest użytkownikiem ww pomp proszę o radę
Jestem skłonny kupić pompę Aquael (6W i 650l) bo Aquaszut (8W i 500l)
Tyle że nie wiem jak jest z awaryjnością i czy przypadkiem przy mniejszej mocy pompy Aquael nie nastąpi drastyczny spadek przepływu :( przy "przytkaniu" się filtra

Marcinus
01-31-2005, 09:50
AquaEl'a nie polecam,po tygodniu zaczął pracować jak traktor i nie dało rady spać w pokoju.
AquaSzuta nie miałem.

KrystianB.
01-31-2005, 12:46
tutaj http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=10651 była o tym już mowa. Co do reszty to sam testowałem Aquaszuta 8W i efekt był mierny ta pompa poprostu nigdy nie była projektowana do tego typu pracy. O ile pamiętam to max wysokość na jaką udało się jej to zrobić to było coś ok 50 cm przy czym przepływ wody był mizerny i zaczeła wydawać z siebie niezbyt sympatyczne odgłosy(wątpie żeby długo tak popracowała). Jeśli już chciałbyś jej użyć to kubełek musiałby raczej stać na tym samym poziomie co akwarium. Ja osobiście polcił bym Ci Atmana 304. W sklepie do którgo link podalem w wątku na górze ten Atman kosztuje po doliczeniu kosztów transportu 41,80 a tu masz jego parametry(AT-304 moc 10W, wyd. 800l/h, wys. podnoszenia 1,1m)

nosferato
02-01-2005, 08:52
Dzięki za podpowiedzi :)
Faktycznie pompa Atmana jest bardzo konkurencyjna pod względem przepływu jak i ceny więc będzie w sam raz :lol: (myślałem że są droższe :oops: )
Filtr prawdopodobnie będzie stał na stoliku za akwarium więc wysokość podnoszenia nie bedzie tu problemem :)

Mam w związku z tą pompą jeszcze jedno pytanie - jak głośno pracuje?
Da się przy niej spać :(

Pozdrawiam

sinner47
02-01-2005, 12:57
Pompty Atman pracują bardzo cicho, wręcz nie słyszalnie. Bardzo polecam sam stosuję atman305.
P.S. Dlaczego wszyscy tak przejmują się tą wysokością. Wysokośc byłaby ważna gdyby tylko woda była pompowana z jednego zbiornika do drugiego tylko w jedną stronę. W filtre kubełkowym wystepuje obieg zamknięty, zasada naczyń połączonych, wiec wysokość podnoszenia nie musi być duża.

nosferato
02-01-2005, 13:43
Dzieki :)
Więc decyzja zapadła Atman AT-303 (8W 600l)
Do takiego akwa (85l) nie bede przesadzal i mysle ze ta pompa spokojnie sobie poradzi (zwlaszcza ze nie zamierzam robic dużego kubełka) :wink:
Pozdrawiam