Zobacz pełną wersję : Gupik w ciazy
rozmnażałem juz kilka gatunków ryb jajorodnych . Dawno temu też gupików. teraz kupiłem parke gupików i oczekiwałem na młode, za szybko wylowiłem samice do małego akwarium ok7 litrów nie miałem tam napowietrzania i podgrzewałem wode. Samica nabawiła sie martwicy płetw i padła. Kupiłem nową (zawansowana ciąża) nie pamiętam jednak jak rozpoznać ze to juz czas porodu a nie chce ją meczyć jak poprzednią. Powiedzcie po czym rozpoznać ze już jest ten moment! Troche smieszne , ale tak dawno temu miałem gupiki ze juz zapomniałem jak to jest. Podbrzusze ma już czarne i aż ma takie uwypuklenie przy odbycie jakby zaraz miała wyskoczyć mała rybka.Myśle ze to juz ten czas???
no wlasnie, ja tez przelozylam jak podbrzusze bylo juz wieeeeeeelkie i bylo widac plamke ciazowa a ryba nic :shock: co ja mam zrobic? minelo juz ponad 4 tygodnie od poprzedniego porodu...
Widze ze to twoj pierwszy post na forum wiec Witam.:lol:
Wiec prawdopodobnie twoj gupik bedzie mial niedlugo mlode, z tego co opisujesz. :wink:
O gupikach i innych zyworodkach na forum juz bylo kilka razy, jezeli chcesz dodatkowe informacje to u gory pod napisem www.akwarystyka.com.pl jest opcja szukaj, wpisz tam "gupiki" i po sprawie. :roll:
Powodzenia
POZDRO :)
Wiesiek Bułkowski
01-31-2005, 00:30
Witam Pana Kleksa i wszystkich forumowiczów.
Wrzakże to też mój pierwszy post. Powiem wam jedną ciekawostke.
Jeżeli macie grzałke z termostatem to wystarczy co dwa dni, powiedzmy rano, podnieść na dwie godziny w akwa temperatórę o 2 stopnie.
Rybom to nie zaszkodzi a przyzwyczają się do tego tak, że gupiki będą czekały na tą chwilę żeby się rozmnożyć. Wystarczy więc tylko co dwa dni przez dwie godziny obserwować samice czy nie zacznie się kocić.
Pozd...
Mnie swego czasu gupiki rozmnażały się co mięsiac z dokładnością do kilku godzin :).
moim zdaniem rozpoznaje sie tego gupika po:
-oczywiscie plamce na brzuszku,
-musi byc gruba,
-jak bedziesz dosc spostrzegawczy zobaczysz minimalne oczy(ale ti igla w stogu siana)
dbaj o swoje rybki pozdro :) maja
Mam dwie parki gupikow i zauwazylem ze pani gupikowa rodzi juz po czasie - danio rozprawily sie z malymi rybkami w krotkim czasie :( Ale z kolei druga samiczka plywa z wielkim brzuszkiem juz ponad miesiac i nic :?
sawinjusz1
02-17-2005, 14:54
mam sporo gupikow
ja rozpoznaje to w ten sposob
zauwarz ze po wykocie samica jest chuda i ma "powietrze "nad pletwa dolna
po wykocie zauwarz jest go wiecej
jak ciaza sie rozwija zauwaz tego"powietrza"jest coraz mniej
ja odlawiam gdy samica jest groba i tego"powietrza"jest malutko
sory ze ja to nazywam powietrzem ale nie znam fahowej nazwy
pozdrawiam
Witam!!! :D Samiczka gupika w ciąży ma tzw.plamę ciążową (w okolicy odbytu można zauważyć czarną plamkę). Moja gupiczka miała 5 tygodni tą plamę czyli prawdopodobnie była w ciąży, ale niestety nie urodziła małych a sama padła. pozdrowienia :o