PDA

Zobacz pełną wersję : Moje koncepcje a sprzedawca w sklepie

PawelDorn
03-30-2004, 11:31
Od około 4 tygodni staram się usilnie stworzyć coś a'la akwarium holenderskie. Po 2 tygodniowym paśmie sukcesów przyszedł czas na niepowodzenia - plaga glonów krasnorostów. Pisałem już o tym wcześniej więc dostałem od Was trochę informacji (które swoją drogą trochę mi się wymieszały).
1. Doszedłem do wniosku, ze potrzebuję troche więcej info nt. stanu wody. 2. Ponieważ jak się dowiedziałem, krasnorosty nie lubią miękkiej wody więc pomyślałem sobie, ze zakupie np. Filtrax K.
I co się okazało! Nie kupiłem z tego nic :( :oops:
Sprzedawca wyśmiał mnie, że przesadzam! :x
Na wszystkie pytania "a po co to Panu?" nie byłem w stanie odpowiedzieć, więc wcisnął mi kolejne 2 żabienice - bo "na glony to dużo roślin!", "mniej CO2" i "więcej śwaitła, bo tyle co Pan ma to za mało!" ( 0,75W/l :evil: )

I teraz mi powedzcie! Mądry on czy głupi :?: I kto tu przesadza ja czy on :?:

Maran
03-30-2004, 11:50
1. Zabienice slabo pobieraj pierwiastki z toni wodnej w porownaniu np. do limnophili,
2. swiatla masz IMO wystarczajaco jesli chcesz polepszyc to daj odblysniki (nie pamietam czy masz),
3. Mniej CO2, czytalem taka opinie, dodatkowo podaje sie potas, ja zrobile tylko jedno czyli podalem troche wiecej potasu (ale nie wiem czy to po tym zastopowalem je)

...the truth is out there...

Ps. Zmienilem pkt3. bo niejestem pewien gdzie ja to wyczytalem (moze mi sie przysnilo :roll:

PawelDorn
03-30-2004, 11:53
Mniej CO2, czytalem taka opinie na holenderskie (chyba pisal Grzegorz Guzik) dodatkowo podaje sie potas, ja zrobile tylko jedno czyli podalem troche wiecej potasu (ale nie wiem czy to po tym zastopowalem je)

...the true is out there... (albo jakos tak podobnie :wink: )

a skad wziąść potas?

Maran
03-30-2004, 11:55
K2SO4, KNO3, KH2PO4 ja uzywam tylko ze sklepow chemicznych (zboczenie zawodowe) ale mozna z ogrodniczego, polecam tylko K2SO4

Duch
03-30-2004, 11:57
Sprzedawca jest dobry...udało mu się namówić klienta na kupno towaru :wink:

Co do twojego oświetlenia to jest w sam raz 0,75W/l to bardzo dobry stosunek nawet dla wymagających roślin. Z tego co pamiętam te krasnorosty pojawiły się u Ciebie na anubiasach dla których jest do za duże oświetlenie (powinny być sadzone gdzieś po bokach w najgorzej oświetlonych miejscach). Co do zmniejszenia ilości CO2 to powiem tak: ten sprzedawca chyba nie ma pojęcia na czym polega fotosynteza :D . Gdy dostarczymy więcej energii (światła) zwiększa się zapotrzebowanie na paliwo (nawóz+CO2) więc naturalną koleją rzeczy jest podawanie dwutlenku węgla. Na wszystkich znanych mi stronach o glonach akwaryści na krasnorosty polecają:
1. Zwiększenie CO2 w wodzie(ale jak napisał Maran...różnie to bywa)
2. Częste obfite podmiany (nawet po 20-30% dwa razy w tygodniu)
3. Zmniejszenie ruchu wody (krasnorosty tworzą się często w pobliżu wylotu filtra)
4. Obniżenie twardości wody.(u Lorda podobno poskutkowało :D )

ps. Co do "bo na glony to dużo roślin" to szczera prawda.....dużo roślin wysokich to mało papu dla glonów :D
ps2. Ja (odpukać) nie mam krasnorostów (za wyjątkiem okolic deszczowni) a stosuję jedynie podmiany+mała obsada+nieprzekarmianie :wink:...jedynym moim utrapieniem są zielenice na korzeniu i żwirku oraz troche nitkowatych

Dzidzia
03-30-2004, 12:05
Kosiarki lekarstwem na glony :-) młode małe kosiareczki :-)

PawelDorn
03-30-2004, 12:12
Z tego co pamiętam te krasnorosty pojawiły się u Ciebie na anubiasach dla których jest do za duże oświetlenie (powinny być sadzone gdzieś po bokach w najgorzej oświetlonych miejscach).

Zgadza sie, już je przesadziłem pod żabienice, do "cienia"

Co do zmniejszenia ilości CO2 to powiem tak: ten sprzedawca chyba nie ma pojęcia na czym polega fotosynteza :D . Gdy dostarczymy więcej energii (światła) zwiększa się zapotrzebowanie na paliwo (nawóz+CO2) więc naturalną koleją rzeczy jest podawanie dwutlenku węgla. Na wszystkich znanych mi stronach o glonach akwaryści na krasnorosty polecają:
1. Zwiększenie CO2 w wodzie(ale jak napisał Maran...różnie to bywa)

Tak właśnie czynię! Z 1bąbelka na 1-2 sekundy daję około 2 na 1s

Czy można moje podmiany nazwać częstymi i obfitymi? Cyba nie, ale podmieniam około 15-19 litrów co 3 dni

3. Zmniejszenie ruchu wody (krasnorosty tworzą się często w pobliżu wylotu filtra)
Zamontowałem deszczownicę, Tylko nie wiem czy dobrze, bo wzdłuż tylnej ścianki i woda jest wyrzucana w tą włąsnie ściankę, tak że jest minimalny ruch pow. wody (ale na prawdę minimalny)

I to jest problem!
Zakupię jednak ten Filtrax K tylko nie wiem w jakich proporcjach mieszać i jaka powinna być zalecana twardość :?:

PawelDorn
03-30-2004, 12:14
K2SO4, KNO3, KH2PO4 ja uzywam tylko ze sklepow chemicznych (zboczenie zawodowe) ale mozna z ogrodniczego, polecam tylko K2SO4

A jakbym to gdzieś dostał, to ile trzeba tego podawać np. w przeliczeniu na 100 litrów?

PawelDorn
03-30-2004, 12:20

Znalazłem w domu stary (2002r) test na Tww Zoolek'a. Czy on może być jeszcze dobry?
Kolorki niby zmienia (z fioletowego na żółty) ale nie jestem pewien czy pokazuje prawdę. Z tym "testem" wyszła mi twardość wody destylowanej 0, rurovitu 8 a tej z akwarium jakieć 7,5

Czy lepiej w ogóle kupić nowy i nie zawracać sobie głowy tym starym?

Maran
03-30-2004, 12:22
Policz w kalkulatorze (Duch podawal link w kompendium) ale pamietaj ze K2SO4 ma slaba rozpuszczalnosc 11g/100ml (sprawdzalem w tablicach chemicznych)

Przy 55g/500ml, 1ml takiego roztworu daje w 100l zbiorniku powyzszenie K o 0.5ppm a granica sterzen jest 15-30ppm Pozatym (tego jestem pewien, G.G. nie poleca dodawania K2SO4 przy stosowaniu PGC) ale sprobowac warto.

Duch
03-30-2004, 12:57
A w jakim sklepie chemicznym można to kupić? Chodzi Ci może o jakiś oddział POcH? Czy sprzedają to w jakiś rozsądnych ilościach czy 10kg workach? :lol:

ps. pytam tak na przyszłość jakbym przeżucał się na Symfonię.....

Zakupię jednak ten Filtrax K tylko nie wiem w jakich proporcjach mieszać i jaka powinna być zalecana twardość

Może z tym Filtraxem to się wstrzymaj narazie. Niedawno zainstalowałeś CO2, deszczownię i pewnie pare innych rzeczy więc czekaj na efekty. Ja stwierdzilem że nie warto co chwila latać do sklepu aby kupić nowy patent do przetestowania (uczę się w ten sposób cierpliwości :D i nie pogłębiam dziury w portfelu :wink: ). Walka może potrwać pare tygodni...wiem że to trudne ale trzeba czekać i działać systematycznie. Ja bym został przy CO2 i podmianach+garbniki. Co do twardości optymalnych to węglanowa około 5 a ogólna około 10 (tak mi się przynajmniej obiło o uszy)

bopoco
03-30-2004, 23:10
a skad wziąść potas?

Potas hmm..: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23164855

Maran
03-31-2004, 05:34
A w jakim sklepie chemicznym można to kupić? Chodzi Ci może o jakiś oddział POcH? Czy sprzedają to w jakiś rozsądnych ilościach czy 10kg workach? :lol:

Jak najbardziej POCH, mam bardzo blisko domu no i jak wspominalem jestem chemicznym "zboczencem", sprzedaja w roznych opakowaniach w zaleznosci od czystosci sprawdz na ich stronie, ja kupilem 500g.

Co do twardości optymalnych to węglanowa około 5 a ogólna około 10 (tak mi się przynajmniej obiło o uszy)

Te wartosci sa OK, ja swoje optymalne mam podobne - srednia wazona z kilku stron i wypowiedzi, takie tez bede sie staral utrzymywac po restarcie zbiornika bo zamierzam stworzyc w akwa warunki odpowiednie dla roznych odmian zyworodek (miedzyinnymi i dzikich)
TwW - 8-11 (dotychczas mialem ~6)
TwO - 11-13 (dotychczas mialem ~13)
pH ~7 (dotychczas mialem ~7.2 i takie bede sie staral utrzymac)
NO3 - 10-20 mg/l (dotychczas 10mg/l)
PO4 - 0.5 - 1 mg/l, okresowo wiecej - 1-1.5mg/l (nie mierze, wskaznikowa roslina Heteranthera zosterifolia - liscie robia sie czarne jak sa niedobory fosforu, a jak za duzo to wiadomo glony-zielenice)
Fe - 0.05 - 1 mg/l

PawelDorn-tego pkt3. naprawde nie jestem pewien, wiec uwazaj z tym potasem a zwlaszcza z siarczanami, znam wypowiedzi (tego jestem pewien) ze duze ilosci siarczanow moga prowadzic do robienia sie dziur w lisciach. Mysle ze najlepiej uzbroic sie w cierpliwosc i poczekac na efekty nawozenia PGC. Ja dotychczas podaje K2SO4 - 7.5-10 ppm raz w tygodniu + to co jest w PGC.

Jan Poświata
03-31-2004, 15:12
Witam!

W języku akwarystów roślinnych (holenderskie, naturalne Amano) obfita podmiana wody oznacza nawet 50 % co 2-3 dni.

Wiele z Was inwestuje w CO2, nawozy itp. i ciągle ma kłopoty z glonami i dobrym wzrostem. Kombinujecie, zmieniacie dawki i często zapominacie o pożądnych regularnych podmianach wody(to przecież takie nudne :lol: ). A to IMHO jest właśnie klucz do sukcesu :!: .

Na zakonczenie zacytuję Wam pana Takasi Amano- którego przedstawiać raczej nie trzeba:

W zamknietym środowisku takim jak akwarium, wymiany wody nie da się uniknąć. W naturalnych strumieniach i rzekach, świeża woda jest stale dostarczana. martwe tkanki roslinne i brud są zabuierane i zastepowane świeżą wodą wraz z nawozami. W akwarium, nawet przy bardzo dobrej filtracji, ekosystem bedzie tylko usuwał brod z wody, ale nie dostarczy on samej wody.

Rosliny przystosowując się do nowych warunków wypuszczają nowe liściei pozbywają się starych. To powoduje problem gdy szczątki roslinne nadmiernie gromadzą się w wodzie ( co swapliwie wykorzystują GLONY )
Wymiana wody raz w tygodniu może byc niewystarczajaca. W takim przypadku woda POWINNA BYC ZMIENIANA CO DWA DNI
W związku z naśladowaniem strumienia lub rzeki polecam regularną wymianę wody. Odpowiednia ilość to ik 30-50% pojemności zbiornika, częstotliwość zależy od pojemności baniaka ( im mniejszy tym częściej)