PDA

Zobacz pełną wersję : Metriaclima callainos - Cobalt Zebra - inkubacja ikry

Damian*
01-29-2005, 16:37
Witajcie

Jestem pełen radości. Akwa moje ma zaledwie 112 litrów; dotego istnieje od początku grudnia 2004r i jest zdecydowanie przerybione.

A tu masz Metriaclima callainos - Cobalt Zebra od dzis inkubuje ikre. Poradźcie, czy samice odłowić do osobnego zbiornika, czy też zostawić ją z innymi rybami. Czym karmić narybek?

Moja obsada to :

3 x Labidochromis caeruleus - Yellow
3 x Melanochromis auratus sp. elongate
5 x Metriaclima callainos - Cobalt Zebra
2 x Bocja wspaniała
2 x zbrojnik niebieski
1 x kosiarka

W akwa mam dużo roślin i kilka grot z kamieni

Bardock
01-30-2005, 15:41
JAk to pierwsza inkubacja samicy to nawet jak odlowisz to i tak pewnie nic z tego nie bedzie wiec lepiej zostaw niech sobie plywa i nie stresuj jej to moze za 3-4 razem cos z tego bedzie aha i zmien troche obsade :roll: bo jest ciiuut za duza i te bocje i kosiarka :evil: a masz tam 11 doroslych pyszczakow i i tak za duzo na tak male akwa.

Przemek
01-30-2005, 17:28
JAk to pierwsza inkubacja samicy to nawet jak odlowisz to i tak pewnie nic z tego nie bedzie
Niekoniecznie. U mnie zazwyczaj samice juz przy pierwszej inkubacjii uzyskiwały sporo zdrowych młodych. Czy odławiać samice? Wybór należy do Ciebie. Jeżeli ją odłowisz to będziesz miał wszystkie młode, a jeżeli nie to napewno część z nich zostanie zjedzona.

Damian*
01-30-2005, 19:12
Na pewno cześć z tych rybek zostanie wydana. Na 100% będzie to kilka pyszczaków ponieważ teraz już wiem, które to samce, a które to samice.

Jak duży, a właściwie jakiej wielkości minimalnej powinien być zbiorniczek do którego chciałbym odłowić inkubującą samicę?

W tej chwili dysponuje zbiorniczkiem o poj. około 5 litrów, czy to wystarczy?

A swoja drogą to właśnie auratusy zaczynają się ku sobie mieć.

Kaez
01-31-2005, 08:39
Samiczke odlow dopiero jezeli ujzysz w jej pysku maluchy, a czym karmic? tym samym co dorosle tylko tyle ze rozdrobnionym, 5 litrów? troche zamało..... moj kotnik ma 80 litrów :D ale mysle ze z 15 litrow musialbys miec, aha i jak to pierwsze tarlo i rybka jest malo to na zaduzo nie licz.

sliski
01-31-2005, 09:12
Masz 3 tygodnie na odlowienie... opserwuj samice jak zobaczysz ze po np 10 dniach je normalnie to znaczy ze juz po inkibacji tzn samica zgubila lub zjadla ikre to sie czesto zdarza przy pierwszych tarlach.5 litrow tp troche malo..... ale jesli niemasz wyjscia.... uzyj plytek ceramicznych do zrobienia jednej duzej droty dla samicy i jednej malej nad duza dla narybku. Mlode karmisz tym samym co stare. jesli bedziesz korzystal z 5l akwa to ustaw je w lekkim zaciemnieniu ale tak abys mogl dostrzec czy sa juz mlode.