Zobacz pełną wersję : Test, jaka firma ?
mario_76
03-30-2004, 08:49
Witam, w związku z dopływem $$$ na konto zabrałem sie dzisaij za zakupy testów. Mam już test na Ph i chcę dokupić na NO2; NO3;KH....może jeszcze jakiś :?:
Największy problem mam z firmą...nie bardzo wiem jaką firmę wybrać. Test na Ph ma Serry ale moim zdaniem jest bardzo niedokładny. Najtańsze sa testy firmy Salifert (Holenderskie) ale nie słyszałem o tej firmie. Pozostają jeszcze drogie JBL i dość przystępne Zooleka.
Jaką firmę wybrać biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości ?
Witam, w związku z dopływem $$$ na konto zabrałem sie dzisaij za zakupy testów. Mam już test na Ph i chcę dokupić na NO2; NO3;KH....może jeszcze jakiś :?:
Największy problem mam z firmą...nie bardzo wiem jaką firmę wybrać. Test na Ph ma Serry ale moim zdaniem jest bardzo niedokładny. Najtańsze sa testy firmy Salifert (Holenderskie) ale nie słyszałem o tej firmie. Pozostają jeszcze drogie JBL i dość przystępne Zooleka.
Jaką firmę wybrać biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości ?
Ostanio uzywalem Zooleka - przystepne latwe do zrobienia a ich dokladnosc jest w sumie wystarczajaca. Trzeba nadal polegac na swoim oku ale da rade zrobic. Cena ok 14-18 zl za kazdy.
Beda potrzebne Tobie na pewno jeszcze twardosci wody.
Karol Kaniewski
03-30-2004, 14:46
Testy Sery ( tak ostatnio czytalem) sa tez niezbyt dokladne :|
Chodzi dokladniej o odczytywanie wyniku.
elektron
03-30-2004, 15:45
testy zooleka są całkiem niezłe .
W moim prztpadku test sery na ph okazał się całkowitym niewypałem , różnica o 1st. między tetrą lub zoolekiem.Może tylko ja miałem pecha ale z przezorności już go niekupię
Zgadzam sie z innymi co do testów Zooleka. sa tanie dostepne i wmiare dokładne
El Habanero
03-30-2004, 22:59
testy zooleka są całkiem niezłe .
W moim prztpadku test sery na ph okazał się całkowitym niewypałem , różnica o 1st. między tetrą lub zoolekiem.
U mnie też kiszka z Serą :?
W porównaniu z Hagenem to jakiś żart...
ZooCentrum
03-31-2004, 19:58
A mi się podobają TETRY 5w1, raz kupujesz a masz całe spektrum testów
A mi się podobają TETRY 5w1, raz kupujesz a masz całe spektrum testów
hmm... powiedzmy ze sa w miare, ale TWW i TWO podaje niestety bledne - u mnie GH - >10 d, KH - 15d/20d co wydaje sie byc bzdura.
czy ktoś z was stosował testy na pH, NO2, NO3 i twardość z POChU? Jeśli tak to na ile wystarczają i czy są dokładne?
pzdr
Mapan