PDA

Zobacz pełną wersję : Prawidłowy dobór gatunków ???

MinimalnyWojtas
03-29-2004, 22:32
W planach mam zakup zbiornika 200*60*60 (720l) i cały czas zastanawiam się na doborem obsady... Na początku planowałem 4 pary ryb :
- 'Cichlasoma' salvini
- Archocentrus octofasciatus
- Paratheraps zonatus
- Amphilophus robertsoni
Ale pisaliście że 2 ostatnich raczej w Polsce nie kupię :( No więc mam teraz nową obsadę:
- 'Cichlasoma' salvini
- Archocentrus octofasciatus (pielęgnica niebieskołuska)
- Cryptoheros nigrofasciatus (pielęgnica zebra)
- Neetroplus nematopus (bazalcik kostarykański)
Co o tym sądzicie ???

stechly
03-29-2004, 22:38
moim zdaniem taka obsada, bardzo zbliżonych pod względem agresji poszczególnych gatunków i ich wielkości powinna się sprawdzić,problem może jedynie pojawić się podczas odchowu młodych ryb do wielkości pozwalającej wybrać najlepsze pary-po prostu będzie duża liczba ryb wzajemnie się tłukących

03-30-2004, 06:23
No tak, ale jak już się dobiorą w pary to powinno być wporządku :) A zebry nie będą zbyt gnęboine ???

marking
03-30-2004, 15:54
Ja jednak z tej obsady wykluczyłbym bardzo agresywną pielęgnice niebieskołuską, która mogłaby zagrozić pielęgnicy zebrze. Poza tym powinno być wszystko w porządku.

Maciek Szulc
03-30-2004, 19:12
wedlug mnie bedzie ok, niebieskoluska jest agresywna, ale tez terytorialna, przez wiekszosc czasu siedzi na swoim terenie i go broni - niewielki obszar np. jakas grota lub miejsce pod korzeniem.
a przy takiej wielkosci baniaka nie powinno byc problemow z podzialem terytorium:)