PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie o ryby

aaadrians
01-28-2005, 18:10
czesc
załozyłem sobie tydzień temu malawi i do przedwczoraj sobie dojrzewało. JAko podłoże mam grys marmurkowy o granulacji 1-2mm, tło to tło strukturalne Aqua El PS-80 cięte, kamienie to piaskowce, filtr to głowica atman 1000 litrów wydajnosci(troche duża ale co tam) grzaka atman 100w.
Przejde do konkretów:
przed wczoraj wpusciłem rybki, pare red red, 2 acei i tam jakies nie moge narazie zapamietać rybek, w sklepie mi doradzono ze bedzie tak dobrze. Ale te ryby jakos są osowiałe chowają sie w skałach, mało pływają, kiedy podchodze do akwarium uciekają, sa jakies dziwne. Chciałbym się zapytac czym to może byc spowodowane, czy cos źle zrobiłem z podłożem czy jak?? A może to normalne?? Acha i niechcą mi z góry pobierać pokarmu tylko jakas tam pare razy dziubnie wogóle bez sensu karmienie... co zrobić??

gusiu
01-28-2005, 23:24
Pyszczaków nie trzyma się w parach, dokup samic :!:
Nie wiem jakie masz wymiary akwarium, ale w 90L trzy gatunki to chyba za dużo będzie.
Poza tym chyba nie dowiedziałeś się zbyt wiele o rybach które kupujesz, nie znasz nawet nazw, poczytaj troszeczkę przed następnym zakupem.
To, że są płochliwe jest normalne, muszą się przyzwyczaić do nowego miejsca.

pozdrawiam

Przemek
01-29-2005, 16:10
aaadrians radze ci najpierw poczytać conieco na www.malawi.pl i www.malawi.org.pl a dopiero potem brac sie za dobór obsady. Widzisz nawt nie wiesz jakie masz ryby. Co do rad sprzedawców, to przecież większość z nich powie Ci wszystko, żeby tylko sprzedać i zarobić. :cry: Oj coś czuje, że to akwarium będzie podobne do tych 60l, w których twoim zdanie pływa stado "szczęśliwych" pyszczaków :lol:
Co do płochliwości to przecież na początku zawsze tak jest i nie dotyczy to tylko pyszczaków. Jeżeli masz akwarium w nieodpowiednim miejscu (np. w przejściu gdzie ryby sa narazone na ciągle wstrzasy i stres), a dodatkowo masz mase kryjówek to zapewniam ze zadko będziesz je widywał :D :wink: Ale miomo wszystko życze Ci powodzenia i pozdrawiam :wink:

Bushi
01-29-2005, 19:11
Hm, 3 gatunki pyszczaków w 90 l ?
Chcialem w takim akwarium (tzn moje ma dlugosc 80 cm) zalozyc Malawi z jednym gatunkiem, małych i spokojnych Pseudotropheus Saulosi,
ale mialem wątpliwości czy jednak zbiornik nie za mały dla pyszczaków ...

Bardock
01-30-2005, 15:38
Po pierwsze zmienil bym na twoim miejscu obsade bo acei rosnie spppooore jak na tak male akwa a i red redy nie sa male wiec to bym zrobil na poczatku :roll:

Kaez
01-31-2005, 08:33
Człowieku! nie trzymaj pyszczaków a niebedziesz miał żadnych wątpilowści!!!!!!!! obsada jest przesadzona.... watpie czy w takim akwa moglbys trzymac nawet harem yellow, a ty tu piszesz o acei?! acei majom tendencje to osiagania bardzo imponujacych rozmiarow... znam kolege ktory ma samca nieco ponad 20cm wiec taka rybka w takim akwa nawet niemoze rzucic ogonem bo juz ma szybe.... kolego zastanow sie nad tym wszystkim ! http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8128