PDA

Zobacz pełną wersję : pierwsze kroczki w holenderski swiat:)

Maciek Szulc
03-29-2004, 21:42
Pod wplywem zbiornikow prezentowanych w galerii, oraz wypowiedzi ogrodnikow na forum, postanowilem sprobowac swoich sil w akwariach holenderskich :!: :D
Oczywiscie z moich Uaru nie zrezygneuje za zadne skarby, na poczatek chcialbym urzadzic male akwarium (50l.) i powsadzac do niego troche zielska. To tak do nauki, a pozniej moze sie pomysli nad czyms wiekszym :)
W zwiazku z tym mam male pytanko, oczywiscie daleki jestem od wypytywania sie o kazda bzdure i rzeczy podstawowe - od tego ktos wymyslil archiwum i ksiazki :D Prosilbym jednak zebyscie podali mi kilka przykladowych zestawien roslinek do takiego malego zbiorniczka, z tym ze tam jest tylko jedna swietlowka 15W, i wiecej raczej sie nie da upchac:( wiec ze swiatlem moze byc krucho, ale moze mimo wszystko cos tam urosnie... :D

Dzieki wielkie za pomoc :!:

A ja tymczasem zmykam na holenderskie - uczyc sie :D

Maran
03-30-2004, 04:41
Cryptocoryny wszelkiej masci (oczywiscie jakies male np: lutea),
Anubiasy, ale te polecalbym wsadzac juz poustabilizowaniu zbiornika (po jakims miesiacu),
Limnophila sessiliflora,
Ludwigia sp. (czyli jakas ludwige)

To tak na dobry poczatek :)

Maciek Szulc
03-30-2004, 16:28
Dzieki Maran, moze jeszcze jakies pomysly i koncepcje :?: :)

bopoco
03-30-2004, 18:02
Pod wplywem zbiornikow prezentowanych w galerii, oraz wypowiedzi ogrodnikow na forum, postanowilem sprobowac swoich sil w akwariach holenderskich
W mojej opini Twoim pierwszym krokiem w strone holenderskiego powinno być akurat zapewnienie odpowiedniego oświetlenia. Zapewni Ci to o wiele szerszy wybór roślin, które będziesz mógł wsadzić do baniaka i zbierać doświadczenia w ich hodowli.
Jakieś dwa miesiące temu, sam zauwazyłem, że dobrze jest jak w akwa oprócz rybek są rośliny :wink: . Inspirowany galeriami ze zdjęciami pięknych holendrów nasadziłem zielska ba, nawet nalałem nawozu. Efekt był taki, że roślinki zamiast rosnąć jak trzeba popuszczały tylko kikuty, które rosły w zastraszającym tępie w swym pędzie ku powierzchni, ku światłu. Teraz wiem, że powinienem był zaczać właśnie od światła.

Maciek Szulc
03-30-2004, 18:43
hmmm... no to troche omplikuje sprawe, bo z tej malej pokrywy aquaela nie zrobi nic lepszego - nie zmiesci sie tam druga swietlowka. A kupno nowego zbiorniczka, nieco wiekszego z pokrywa przystosowana na kilka swietlowek na razie moze byc trudne. Wiec na razie musi wystarczyc to co jest:(

cvahoo
03-31-2004, 20:27
Dla chcącego nic trudnego :) Druga świetlówka bez problemu powinna się zmieścić. Przykładem może być moja pokrywa(także 6x3) albo ten link http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/start.htm gdzie masz wszystko bardzo jasno napisane jak dodać świetlówke. Na upartego można jeszcze trzecią dodać :) Także sytuacja jest do uratowania.
Można nawet kupić pokrywy z więcej niż jedną świetlówką to takiego akwa. Ceny też nie są kosmiczne http://www.aquaboro.com.pl/sklep.asp?t=1&k=3