Zobacz pełną wersję : Pielegnica Meeka
tomek256
03-29-2004, 18:12
Witam,
mam 7 miesieczne parke pielegnic Meeka, samiec i samica, niestety nie dobraly sie chyba, samiec przegania samice po akwarium uderzajac ja pyskiem w okolice pletwy brzusznej. Pielegnice sa pieknie wybarwione, maja czerwone podgardla, ktore do siebie strosza.
Czy ktos ma jakies doswiadczenia? Czy jest szansa, ze jeszcze sie pokochaja? Chcialem dokupic jeszcze ze 2 samice ale w sklepach w moich okolicach (Warszawa, pl. Szembeka) sa tylko malenstwa.
Zalaczam kilka fot.
Bede wdzieczny za wskazowki,
Tomek
matyjasz
03-29-2004, 18:26
Ładniuśkei te twoje meeki, al echyab jeszcze nie są zbyt duże ? Ile mają cm? W Diskusie Zoo na Radzymińskeij widziałem takei podobne rozmiarami do twoich...Jaki litraż akwa i jaką obsade ?
tomek256
03-29-2004, 18:40
no wiec maja po okolo 4 gora 5 cm dlugosci. Co do akwa... niestety tylko 45 litrow pojemnosci. Co do obsady hoduje jescze kilka kiryskow, kilka brzanek sie ostalo i parka malusienki ramirezek, jeszcze kilka m-cy temu bylo ok, teraz jednak przymierzam sie do zakupu nowego akwa, jakies 150 litrow...
Tomek
bonifacy
03-29-2004, 21:56
Musisz jeszcze troche poczekać aż dorosną i wtedy się dobiorą w pary, a póki co to możesz kupić te dwie samiczki o których pisałeś i ...czekać
Bonifacy
matyjasz
03-30-2004, 08:41
E to musisz jeszcze poczekać bo sa jeszcze maluśkei..I potem jak dorosną to ramirezy i brzanki won, bo meeki sie juz rozprawia z nimi :>
Na ogół ciężko jest dobrać parę pielęgnicy Meeki, która sama musi to zrobić. Bardzo dobrym sposobem, jest zaobserwowanie podczas kupna zachowań tych ryb.
matyjasz
03-30-2004, 18:53
Najlepiej kupić 5,6 Meek żeby sie dobrały tylko,że nie wszystkei z jednego źródła..No musisz poczekać na doranei sie w pary aż samiec bedzie miał około8cm a samica 5cm.
tomek256
10-15-2004, 20:36
witam po dluzszej przerwie,
nastaly dobre czasy dla moich pielegnic, w sierpniu przenioslem je z tamtych 45 (!) litrow do nowego akwa 120 l, dodatkowo udalo mi sie dokupic 3 odchowane osobniki: 1 samca i 2 samice. Kilka zdjec jest tu:
http://www.e-strefa.pl/akwarystyka/
Kto wie jak ustawic cyfrowke, zeby robic ladne zdjecia akwa, bo cos wychodza bezplciowe jak widac?
Pzdr.
Tomek
DinthKSC
10-17-2004, 18:44
Mam ten sam problem z moimi pielegnicami. Maja juz ok. 8 cm i tez jedna uderza pyskiem w bok drugiej, na ktorym powoli robi sie juz rana.
matyjasz
10-18-2004, 12:53
Te pyszczaki powinienes oddać, bo zupełnie inne wymagania mają i zupełnie inne biotopy. Meeki piękne i juz niedługo powiny się dobierać.
Mam ten sam problem z moimi pielegnicami. Maja juz ok. 8 cm i tez jedna uderza pyskiem w bok drugiej, na ktorym powoli robi sie juz rana.
Ustalają hierarchie.
SzymaneK
02-22-2005, 08:41
Witam widze ze temat stary ale ie chce smiecic i zakladac nowego tylko poto zeby zadac kilka PODOBNYCH pytan. (zrobie to jak tu nie pomoze) :)
mianowicie najpierw o baniaku:
zbiornik 250l
osada:
6 kiryski pstre
4 kiryski spozowe
2 bocje wspaniale
1 smiec p.ramireza
1 zbrojnik niebieski
4 kosiarki
1 otosek
2 skalary (male docelowo ich niebedzie)
1 piskorek (ciernioczek)
okolo 4 5 krewetek szklistych i maano
2 molinezje i kilka maluchow
2 Pielegnice meeka
teraz mam pytanka:
1. p mekka samiec ma okolo 12 cm a samica okolo 7 8cm juz jakis czas u mnie plywaja samica wg mnie ma wilka ochote na samca jednak samiec wacha sie czasem raz ja przegoni raz plywaja kolo siebie innym razem strosza sie do siebie nawzajem. Czy jest szansa ze jeszcze beda mieli sie ku sobie? Obie rybki maja swoje osobne terytoria w obu kancach akwarium. Czasem toleruja sie na swoich terytoriach a czasem pogonia (delikatni) samiec czasem wali samice w brzuch ale widze ze staje sie to coraz rzadziej.
Jeszcze jedno wydaje mi sie wazne! samica jakis czas temu "skladala" ikre ale w "" bo to nie bylo skladanie tylko sypanie ikra po calym zbiorniku podczas dramatycznej pogoni za samcem ktory to dokladnie olewal (nie w taki sposob jak powinien) :)
2.Wrazie gdyby jednak przez dluzszy czas nic z tego nie bylo czy jest sens dokupowac inne mkeeki i probowac je dobrac? Nie chce tego robic tylko po to zeby potem pisac ze oddam w dobre rece. Chyba ze w moim zbiorniku moga egzystowac ze soba wiecej niz jedna para ktora z powodzeniem odchowa ewentualne mlode?
3. jesli pytanie 1 i 2 beda mialy odpowiedz negatywna dla ich kontekstu to co moge zrobic zby jednak skumac moja pare ze soba moze jakis "afrodyzjak" :)
PS. Doam ze samiec jest jakis taki bardziej plochliwy od samicy jak widzi jakis rucho kolo lub w baniaku to chowa sie do swojeje kryjowki i czeka na powrot do normalnosci :)
a teraz to moze sie przydac:
tak jest urzadzony moj baniak:
http://www.szymanek.brzeski.net/index.php?p=aqua
a tu sa fotki miedzy innymi moich meekk:
http://www.szymanek.brzeski.net/index.php?p=gal&dbg=gmoje&kat=0
z gory dziekuje za wszelkie informacje i odpowiedzi!
SzymaneK
02-22-2005, 08:45
I przepraszam zachowalem sie jak HAM bo pomimo mojej wczesniejszej rejestracji to byl moj 1 list a sie nie przedstawilem i nie przywitalem.
Wiec nadrabiam Witam wszystkich na forum Nazywam sie Marcin Szymański vel SzymaneK i przybywam z Wrocławia. Mam nadzieje ze nie dostane bana za zadawanie pytan w tak oklepanym wszedzie temacie :)
Pozdrawiam!
Coś wolno chodzi ta stronka i wszystkich zdjęć nie przeglądałem ale trafiłem na samiczkę - wklej zdjęcie samca - może to jednak samica? Czasem trudno to poznać - u mnie wytarły się dwa samce (a przynajmniej wcześniej mi się tak wydawało).
SzymaneK
02-22-2005, 12:07
ehhh coz bo stoi tylko na sdi :( ale dobre i to !
tak bedzie latwiej
samiec: http://www.szymanek.brzeski.net/index.php?p=showp&dbg=gmoje&idf=1106069411
http://www.szymanek.brzeski.net/index.php?p=showp&dbg=gmoje&idf=1106068618
http://www.szymanek.brzeski.net/index.php?p=showp&dbg=gmoje&idf=1106068582
samica: http://www.szymanek.brzeski.net/index.php?p=showp&dbg=gmoje&idf=1106068696
dadam tylko ze okreslenie plci w moim przypadku bylo bardzo wnikliwe i czesto potwierdzane wiec wiem ale ktoz jest nieomylny?! moze i sie myle!
Pozdrawiam
Może to i samiec ale taki sobie (może jest trochę nieśmiały)- moje samice mają ładniejsze proporczyki. U mnie z czwórki osobników dobrała się para a potem samiec porzucił laskę i dobrał się z drugą także może i ten twój weźmie się do roboty - miałem kiedyś parkę rivulatusów gdzie samica latała za samcem dość długo zanim go wzięło.
SzymaneK
02-22-2005, 13:06
Może to i samiec ale taki sobie
A co dokladnie miales na mysli?? :) czy to moze ja cos zle zrozumialem ! :)
Jak nie zapomnę to ci jutro wkleję fotę swojegi i fotę samicy to zobaczysz o co biega.
SzymaneK
02-22-2005, 13:15
To prosze nie zapomnij ! :D
Sorry za jakość ale się spieszyłem. Rybki są dość marne ale...
Adam-1966
06-26-2005, 10:23
Witam
Widząc spore zainteresowanie Mekką, chciałbym skorzystać i zapytać; mam dwa samce i samicę (jedna samica jakieś pół roku temu odeszła w zaświaty), z tej trójki dobrała się para i w ciągu ponad miesiąca drugi raz są po tarle. Czekam aktualnie na pojawienie się potomstwa. Poprzednie niestety mimo dość licznej populacji uległo środowisku, gdyż rodzice nie zdołali obronić przed pozostałymi mieszkańcami, myślę o wygrodzeniu części zbiornika dla nich i rodziców po wykluciu się potomstwa, nie wiem tylko czy czasem rodzice po jakimś czasie nie "zajmą" się małymi i nie potraktują ich jak pokarmu. Obsada jest dość zróżnicowana, są zbrojniki, jeden z nich dość duży, jest kilka sumów, gurami, tęczanki, ostronosy, piskorki, brzanki, duch, labeo, wielkopłetwy. Akwarium ma 360 litrów, i jakoś wszyscy żyją dośc zgodnie ale kłopot jest w momencie karmienia bo wtedy Mekki nie mająna tyle siły przebicia aby wygonić z chronionego obszaru intruzów i obronić potomstwo.
Prosiłbym o radę tych kolegów, którym to się udało i ewentualne sugestie. Para idealnie z sobą sie rozumie i wygląda na to, że ich wspólne życie dopiero się zaczęło, gdyż są razem od niespełna roku i jak widać ostatnio bardzo się dopasowały.
Pozdrawiam
Adam