PDA

Zobacz pełną wersję : Przyciemnienie światła.

Arcymag
01-26-2005, 17:02
Witam.
Mam w moim malawi problem z glonami (okrzemki oraz jakieś jasno zielone dziadostwo) Doszedłem do wniosku że muszę ograniczyć intensywność oświetlenia. W akwa 100/35/30 mam świetlówkę 30w Power Glo. Wiem że niektórzy powiedzą że to jeszcze za mało, ale ja muszę przyćmić to światło. Przyszedł mi do głowy pomysł żeby na 60 ciu cm świetlówki zostawić dwa kawałki po 15 cm a reszte świetlówki okręcić folią aluminiową, tylko nie jestem pewien jak świetlówka to zniesie. Niby nie nagrzewa się do jakiś zawrotnych temperatur ale folia to jednak dobry izolator. Co o tym sądzicie? A może znacie jakieś lepsze sposoby na przyćmienie świetlówki? najlepiej odwracalne.

Kaez
01-27-2005, 09:29
okrzemki same znikną za jakiś czas a co do tego zielone to gdzie sie to zrobilo? na szybach na lisciach roslin na skalach? opisz jak to wyglada

Arcymag
01-27-2005, 14:41
To zielone jest na wszystkim(skałki liście żwirek szyby piskowce) najpierw ma jasniutko zielony kolor taki prawie wpadający w niebieski potem ciemnieje. Co do okrzemek to ile wynosi czas znikania bo ja je mam od ok 4 miesięcy i po zdrapaniu z szyb za tydzień wracają?

Przemek
01-27-2005, 15:13
o ile mi wiadomo to okrzemki tworzą się w wyniku raczej niedoboru oświetlenia niż jego nadmiaru 8) Radze ci lepiej zostawić tą świetlówke w spokoju a wziać sie za inne roboty, które są nieodłączną częścią życia każdego akwarysty :wink: Mianowicie chodzi mi o podmiany wody. Gdy będziesz to robił częściej to w wodzie będzie mniejsze stężenie związków azotu itp, które sprawiają nadmierny rozwój glonów :D Wiem to z własnego doświadczenia- gdy z lenistwa troche zaniedbam akwa i nie wymieniam wody to zaraz zaczynaja sie rozwijac jakies swinstwa, ale jak zaczne robic to czesciej to wszystko jest ok :wink:
Pozdrawiam

Arcymag
01-27-2005, 17:31
Podmieniam 3 wiadra (ok 30l w sumie) co 7-10 dni. Czy to mało przy 100 litrach? Wszędzie czytam że okrzemki powstają z braku światła. Znam kilku akwarystów którzy mają namiastke oświetlenia (jakaś świetlówka 15w znad zlewu) i nie ma u nich śladu po glonach i okrzemkach. U mnie to badziewie rośnie tylko w miejscach wystawionych na światło, w miejscach zacienionych jest czyściutko. Coś w tym musi być.

uciu
01-31-2005, 23:37
jak masz glony na kamolach to przynajmniej zbiornik wygląda naturalnie a nie sterylnie, czysty! A ci di szyb to taki urok akwarystyki że trzeba je czyścić - ja to robie 2 razy w tygodniu i nie narzekam.

Arcymag
02-01-2005, 10:05
Kamole i szyby rozumiem, a czy rośliny też szczotkujesz z glonów? bo takie obrośnięte raczej uroku w sobie nie mają.

wojtass_maniak
02-01-2005, 10:14
Hmmm ja mam odwrotny problem, bo chce miec glony zielone, a mam tylko jakies resztki okrzemek. Dziwne, ja szyb nie czyscilem juz ze 2 miesiace a sa czyste, jedynie na tylniej ze 3-4 zielone kropki.