Zobacz pełną wersję : cryptokoryna
pyszczak0
01-25-2005, 19:21
CRYPTOKORYNA-powiedziano mi że roślina to moze żyć w zgodzie z tropheusami , u mnie jest podgryzana przez rybcie a nowe pędy są zjadane po rozwinięciu. RYBCIE karmię 3 lub 4 razy dziennie. JAKA moze być przyczyna są głodne ??, czy tak im smakuje??
POZDRAWIAM
tomek256
02-24-2005, 19:17
CRYPTOKORYNA-powiedziano mi że roślina to moze żyć w zgodzie z tropheusami , u mnie jest podgryzana przez rybcie a nowe pędy są zjadane po rozwinięciu. RYBCIE karmię 3 lub 4 razy dziennie. JAKA moze być przyczyna są głodne ??, czy tak im smakuje??
POZDRAWIAM
tak, u mnie jest to samo, padly mi juz prawie wszystkie, slyszalem, ze dobrze jest karmic jakims pokarmem roslinnym, np. spirulina.
Ja rozwiazuje to w ten sposob, ze mam duzo takich pierzastych plywajacych roslin, niestety nie wiem jak sie nazywaja, rosna szybko, az za szybko, wiec czesto czesc z nich usuwam, sprobuj a moze sie uda.
w pewnym momencie zjadly mi wszystko i zostaly same anubiasy:)
Podaj jaka kryptokoryne masz jest troche gatunkow. W akwariach z tropheusami mozna hodowac rosliny twardolistne (one tez moga byc podgryzane)
tak, u mnie jest to samo, padly mi juz prawie wszystkie, slyszalem, ze dobrze jest karmic jakims pokarmem roslinnym, np. spirulina.
Przeciez spirulina to wsumie podstawowy pokarm podawany tropheusom wiec nie rozumiem tej sugestii.
u mnie jest dziwna sytuacja bo mam i zwartki jak i pierzatki i mi trofcie roślin nie ruszają karmię 3 razy dziennie dwa razy spirulina raz wodzień albo artemia. Raz jak nie nakarmiłem bo wyjechałem to zjadły mi młode pędy zwartki ale pierzatki nie ruszyły. Dziwne jest w tym wszystkim to, ze pierzatka jest uznawana za sałatę dla ryb, a została nieruszona.
To nieprawda ze ryby nie naruszą roślin twardolistnych, młode pędy zjedzą nawet z tych twardszych roślin np. anubias. Jeśli się zdecydowałeś na tropheusy to musisz sie z tym liczyć bo one troche działają jak welony są wiecznie głodne tak jakby nie miały żołądka. Ze wszystkimi rybami z tanganiki jest tak, ze potrafią jednorazowo pobierać małe dawki pokarmu a trawią bardzo szybko i dlatego się powinno je dużo częsciej karmić niz inne ryby. Ja jak jestem w domu to 6 do 8 razy dziennie takie dwaki ze zjedzą je w kilka sekund i nic na dno nie spadnie.
Pozdro
"slyszalem, ze dobrze jest karmic jakims pokarmem roslinnym, np. spirulina."
Jeśli masz tropheusy to troche o nich poczytaj :oops: bo to ryby, którym nie dobrze karmić a nawet nie wolno innego podawać niż roślinny a spirulina to podstawa ich diety w akwarium. Krmiąć innym pokarmem niz roślinny narażasz je na bloat, a tego to nikomu nie życze.
próbowałeś dac im szpinak? Ale bez śmietany!
wojtass_maniak
02-25-2005, 08:05
U mnie nie pomaga ani czeste karmienie spirulina ani szpinaK:) Po prostu podrosly zabki tez urosly;) i tna mi twardolitne dflugie na metr cryptokoryny o nowych lisciach nie ma mowy:) Do tego na dnie kilka mniejszych zwartek mysle czy nie usunac bo brzydko wygladaja z 2-3 lisciami a kiedys byly takie ladne:( Tylko anubias umie wytrzymac ataki tych zbojow:)
umnie nie ruszaja ani cryptokoryny ani anubiasow karmie 3 razy dziennie :D