PDA

Zobacz pełną wersję : PYTANIE O NEONÓWKĘ

robkan77
03-29-2004, 13:12
WŁAŚNIE KUPIŁEM KOMPLET AKWA Z NEONÓWKĄ AQUA-GLO - DO CZEGO SIĘ NADAJE TAKA NEONÓWKA, CZY SPRZYJA ROŚLINOM, CZY MOŻE TO ZA MAŁO?

Lord Paszka
03-29-2004, 13:29
WŁAŚNIE KUPIŁEM KOMPLET AKWA Z NEONÓWKĄ AQUA-GLO - DO CZEGO SIĘ NADAJE TAKA NEONÓWKA, CZY SPRZYJA ROŚLINOM, CZY MOŻE TO ZA MAŁO?

Neonówką czy świetlówką ...

Odnosnie neonówek to nie pamiętam dokładnie, ale chyba dają dość słabe światło o barwie różowawej (przynajmniej neon ma pasmo świecenia w tym zakresie). Nie wiem co na takie światło powiedzą rośliny i ryby, ale wizualnie będzie to raczej nędznie wyglądało.

dziadekk
03-29-2004, 15:41
Lordzie, w niektórych regionach Polski (między innymi na południu, a że też tu mieszkam.....) nazywa się świetlówki neonówkami... :1:
Rob napisz coś więcej o swoim nowym baniaku, pojemność moc świetlówki itp oraz co chcesz tam trzymać.

robkan77
03-29-2004, 17:44
KUPIŁEM 50L DLA MŁODZIEŻY MIECZYKÓW I MOLINEZJI, A W PRZYSZŁOŚCI INNYCH RYBEK, WIĘC BĘDZIE TAM TYLKO KILKA ROŚLINEK W DONICZCE BEZ ŻWIRKU, ALE NIECHCIAŁBYM, ŻEBY TE ROŚLINKI STAŁY W MIEJSCU. A JEST TO 15W SWIETLÓWKA AQUA-GLO. - POZDRAWIAM

dziadekk
03-29-2004, 18:59
Czyli ok. 0,3 W/litr. Niedużo, ale dla cryptocoryn i anubiasów, ewentualnie rogatka sztywnego powinno wystarczyć spokojnie.
IMO nawet egeria densa powinna się utrzymać, choć może nie będzie porażać szybkością wzrostu. :wink:

robkan77
03-30-2004, 06:27
A CO JEŚLI TO TEJ KONFIGURACJI BĘDĘ DOLEWAŁ SYMFONII ZŁOTA, ALBO INNEGO NAWOZU Z TROPIKALA?

dziadekk
03-30-2004, 16:30
Przy tej mocy oświetlenia możesz sobie spokojnie darować nawożenie.
No może raz na czas ale baaaardzo rzadko. IMO częściej i tak nie ma sensu.
Proces fotosyntezy nie będzie przebiegał zbyt szybko więc rośliny nie będą również wykazywać nadmiernego zapotrzebowania na dodawanie mikroelementów.