PDA

Zobacz pełną wersję : Licznik bąbelków z kroplówki? Jak to wykonać?

COACH
03-29-2004, 10:12
Witam! Czy może mi ktoś opisać sposób wykonania licznika bąbelków z kroplówki? Byłbym bardzo wdzęczny za pomoc. Pozdrawiam:)

dziadekk
03-29-2004, 15:47
Obejrzyj to

Maran
03-29-2004, 15:59
Dziadekk ta woda w przewodzie to jest niezbedna, bo wydawalo mi sie ze powinna byc tylko w zbiorniczku kroplowki i to tak do polowy jej objetosci :?:

dziadekk
03-29-2004, 17:08
Masz rację, brawo za spostrzegawczość. :1:
Ale zdjęcie akurat robiłem jak miałem butlę w napełnianiu i woda mi się cofnęła do wężyka... :oops:
A nie chciało mi się robić dziś aktualnego zdjęcia.
Zresztą chodziło tylko o przedstawienie modelu wykonania.

Dzidzia
03-30-2004, 09:57
dziadekk to niebieskie cuś przy kroplowce uszczelniles silikonem czy na żywca to jest ?? acha i cczy te wężyki tylko na wcisk sa zamontowane czy jeszcze jakos uszczelnione ?? :-)

COACH
03-30-2004, 11:11
Hej Mam jeszcze pytanko gdzie można kupić taką kroplówke i czy ma ona jakąś fachową nazwe. Pozdrawiam

Dzidzia
03-30-2004, 11:23
Coach jak przyjde do domku to ci podam bo mam takie 2 :-). A zalatwilem sobie ze szpitala trzeba wykorzystac szwagra lekarza co nie :-)

dziadekk
03-30-2004, 15:30
dziadekk to niebieskie cuś przy kroplowce uszczelniles silikonem czy na żywca to jest ??
Uszczelniłem na żywca silikonem :1:
A poważnie to niebieskie coś to odpowietrznik kroplówki i trzeba to zrobić jeżeli ten biały zacisk poniżej ma Ci posłużyć jako dodatkowy "reduktor" do regulacji ilości przepływu CO2.
Na gorszych (czytaj tańszych np. takich jak mój :oops: ) reduktorach nie da się bez tego dokładnie ustalić ilości bąbelków i jak pisał ktoś wcześniej można przy skoku ciśnienia zafundować rybom Treblinkę w akwa.
acha i czy te wężyki tylko na wcisk sa zamontowane czy jeszcze jakos uszczelnione ?? :-)
Zwyczajnie na wcisk, tylko dobrze i głęboko osadzone.
Hej Mam jeszcze pytanko gdzie można kupić taką kroplówke i czy ma ona jakąś fachową nazwe
Ja poprosiłem w aptece o wężyk do kroplówki i pani od razu wyjęła to ustrojstwo.
Koszt 1,20 PLN.[/quote]

Dzidzia
03-30-2004, 22:11
FACHOWO SIE TO NAZYWA TAK : MARGOMED "PRZYRZĄD DO PRZETACZANIA KRWI I JEJ PREPARATÓW" TYP TS

wik
05-12-2004, 17:36
FACHOWO SIE TO NAZYWA TAK : MARGOMED "PRZYRZĄD DO PRZETACZANIA KRWI I JEJ PREPARATÓW" TYP TS albo "Zestaw do infuzji" może być z igłą lub bez.

guruking
06-26-2004, 16:27
czy taki licznik mozna zainstalowac przy bimbrowni?? :D

Pozdrawiam

Hammer
06-27-2004, 08:52
można, ale sensu to IMO nie ma, bo w bimbrowni i tak nie zapanujesz nad ilością bombli, prędzej ci butle rzsadzi jak założysz zawór, no chyba że zrobisz to dla statystyki, podliczysz ile każdego dnia działania wychodzi bąbli na minutę, i zamieścisz nam to na forum, bardzo chętnie obejrzę taką statystykę, zobaczymy jak efektywność zacieru spada w miarę czasu....

Yeti
06-27-2004, 18:00
Hammer, ja prowadzę taką statystykę i jesli chcesz podeślę Ci ją na priv. Jest nieco dziurawa, bo IMHO jej prowadzenie nie ma sensu :lol: ale czasem z niewyjaśnionych powodów to zapisuję :mrgreen:

Sebastian
06-27-2004, 19:21
IMO nie ma, bo w bimbrowni i tak nie zapanujesz nad ilością bombli, prędzej ci butle rzsadzi jak założysz zawór...
Można zapanować zakładając zawór podwójny, tzw. rozdzielacz powietrza.Do jednego wyjścia podłączasz wężyk który idzie do akwa a drugi w powietrze.

guruking
06-27-2004, 19:30
Można zapanować zakładając zawór podwójny, tzw. rozdzielacz powietrza.Do jednego wyjścia podłączasz wężyk który idzie do akwa a drugi w powietrze
jak to wyglada??
i jaka ma skutecznosc ??:D
Pozdrawiam

Yeti
06-27-2004, 19:41
Na wężyk zakładasz rozdzielacz z zaworkiem (normalny akwarystyczny) do jednego wyjście podłączasz wężyk, który idzie do akwa a na drugi wężyk którego koniec umieszczasz nad baniakiem. Odpowiednio dobierając otwarcie zaworków możesz regulować ile CO2 idzie do baniaka. Ale IMHO to nie ma sensu, bo wydajność bimbrowni zmienia się w czasie w związku z tym musiałbyś siedzieć i regulować zaworki w systemie ciągłym.

Sebastian
06-27-2004, 20:01
Są podwójne, potrójne i poczwórne, ja uzywałem potrójnego (innych nie mieli).Uważam że jest to sposób najmniej kłopotliwy i przy pewnej wprawie doładny.Przy mojej poj. akwarium utrzymywałem w miare stabilne pH (tygodniowe wachania 0.2-0.4) przez tydzień.

Sebastian
06-27-2004, 20:05
bo wydajność bimbrowni zmienia się w czasie w związku z tym musiałbyś siedzieć i regulować zaworki w systemie ciągłym.
Wystarczy dobrze wyregulować zaworek, tak aby w butelce zacierem wytworzyć podciśnienie.

Yeti
06-27-2004, 20:18
Jeżeli uda Ci się wytworzyć podciśnienie a używasz butelki pośredniej to zassiesz jej zawartość.

Sebastian
06-27-2004, 20:41
Jeśli dasz zaworek miedzy butelkami to nic podobnego nie bedzie miało miejsca.

Yeti
06-27-2004, 21:11
Masz rację, o tym nie pomyślałem :oops:
Jedyny minus to aromat, który będzie wydobywał się z rurki.

Hammer
06-28-2004, 07:27
A no tak, o tym nie pomyślałem, choć ja mam taki zaworek na brzęczyku aby ograniczyć ciśnienie, i doszedłem do czegoś takiego żę brzęczykiem malutkim Hagena Elite 799 2W!! napowietrzam sobie dwa akwa stojące koło siebie! A co do bimbrowni to chyba wypuszczanie Co2 na wolność to głupota, lepiej juz bimbrownię podłaczyć pod dwa akwa ;) Imo dało by rady, przy dobrym wyregulowaniu zaworami....

sulej
09-23-2004, 09:25
Witam, mam pytanie chyba przede wszystkim do Dziadka, zmieniłem wężyk do dystybucji CO2 zrobiłem identyczny jak Dziadek z kroplówki ale licznik nie pokazuje bąbelków, tylko gaz się rozbija już w liczniku, nie sposób jest sprawdzić ile leci bąbelków, może wiecie co jes tego przyczyną?Ja podłączyłem kroplówkę tylko z tą różnicą, że zaworek jest pod licznikiem a nie nad może to jest błąd?

dziadekk
09-23-2004, 16:12
licznik nie pokazuje bąbelków, tylko gaz się rozbija już w liczniku, nie sposób jest sprawdzić ile leci bąbelków, może wiecie co jes tego przyczyną?Ja podłączyłem kroplówkę tylko z tą różnicą, że zaworek jest pod licznikiem a nie nad może to jest błąd?
To gdzie jest ściskacz zasadniczo nie ma żadnego znaczenia. Ja go dałem akurat za, bo tak był fabrycznie założony i nie ruszałem go wcale.

Jeżeli jednak nie widzisz bąbelków w ustrojstwie z kroplówki a gaz płynie i wpływa do dyfuzora to przychodzi mi do głowy tylko jedna możliwość.
Czy napełniłeś kropelkomierz wodą?

Los_Sandalos
09-23-2004, 16:52
Albo kroplomierz jest zamontowany odwrotnie, siteczko wewnątrz powinno być u góry.

dziadekk
09-23-2004, 19:49
Mam nadzieję, że jednak nie.
Po to dałem zdjęcie, żeby nie występowały podobne pomyłki.

W każdym razie powtórzę, niebieski odpowietrznik, który zostanie zaklejony silikonem powinien znajdować się u dołu kropelkomierza.
Wtedy sitko wewnątrz pojemniczka będzie na górze i licznik będzie działał prawidłowo.

sulej
09-24-2004, 07:55
witam :oops: zgadza się :lol: zrobiłem wszystko odwrotnie, nie wiem dla czego ubzdurałem sobie że to ostre zakończenie kroplomierza jest na górze chyba emocje, dzięki ,pozdrawiam

Transportnarcyz
09-14-2005, 21:47
a ja mam takie pytanko czy woda w zbiorniczku nie ucieka ci do dolu no jesli podajesz co2 to pewnie nie ale na noc jak zakrecasz to juz nie ma cisnienia i co wtedy

dominiksz
09-15-2005, 14:35
U mnie woda po zakręceniu co2 rzeczywiście ucieka z powrtotem z akwa aż do zaworu bo w chwili obecnej nie mam zaworu zwrotnego. I jest mały problem potem bo jak na nowo otworzę gaz to musi się potem z minutę przeciskać przez nagromadzoną wodę zanim w ogóle pozbędę się wody z węzyka doprowadzającego.
czytałem kiedyś o elektrozaworze z ph-metrem no ale ta kasia (kesz) :-)