Zobacz pełną wersję : Miczyk - Rodzi ??
Witam, jestem niedoświadczony w temacie rozmnażaniu rybek i mam takie pytanie, moj mieczyk byl bardzo gruby mial ta czarna plamkę taką pod brzuchem dzisiaj patrze i jest bardzo chudy moze juz urodzila i przepadly rybki, nie wiem kiedy ja wyciagnac do innego akwa mozecie cos doradzic zeby nastepnym razem cos takiego sie nie stalo??
Zaczne od tego ze Twoje akwarium nie nadaje się do trzymania mieczyków, nie wspominjąc już o ich rozmnażaniu (jeśli nie wiesz dlaczego, to znak bys poszukał troche informacji o rybkach jakie masz). Co do narybku- urządz tak akwarium by było w nim jak najwięcej kryjówek. Wtedy jeśli znów będziesz miał młode to na pewno jakaś część zdoła się schować przed oprawcami.
Twoj mieczyk na pewno był kotny? Może jednak tylko przekarmiłeś rybke a ona zrzucila "balast" :?: :D :D W twoim zbiorniku niie ma za wiele super żarłocznych ryb . Mieczyki mają bardzo wiele potomstwa. Aż nie chce mi się wierzyć, że twoja obsada wysprzątała cały miot...
Pozdr.
KUrcze dziwne mieczyk ma 1,5cm ja mam akwa 55l i mieczyki nie to co mzoe najlepiej sobie kupie takie ryby co maja 2 milimetry??
DLA MNIE TAKIE GADANIE ZE ZA MALE TO BEZ SENSU!!!
KUrcze dziwne mieczyk ma 1,5cm ja mam akwa 55l i mieczyki nie to co mzoe najlepiej sobie kupie takie ryby co maja 2 milimetry??
DLA MNIE TAKIE GADANIE ZE ZA MALE TO BEZ SENSU!!!
Witam
--jak ci urosną te mieczyki to wtedy bedzie dla nich za male akwa na obecnym etapie jest Ok troszke ci podrosna w tym akwa a zeby osiagneły jak najbardziej naturalne rozmiary ( niektóre żródła podaja że jest to 18 centymetrów , inne ze 12 samica 8 samiec ) potrzeba wiekszego akwarium minimum 80 cm długości i litraż 100 L .
- W mniejszym akwarium poprostu ci mniejsze urosną.
--/ co do kryjówek to dość dobra kryjówką dla narybku jest pływajaca roślina ROGATEK tylko musi byc jej duzo żeby faktycznie tworzyła kryjówki.
Pozdrawiam i życzę udanej hodowli.
1,5 cm mieczyk był kotny :?: :?: :?: Tej wielkości mieczyk to zaledwie lekko podrośnięty narybek. Skąd wiesz w ogóle, że to samica :?: Jeśli to samiec to jest jeszcze za maly aby wytworzyć miecz.
Tak jak pisałem wcześniej - skoro nie wiesz dlaczego nie powinieneś trzymać mieczyków w 55l to poczytaj troszke o mieczykach. Polecam książki, różne strony internetowe i oczywiście to forum. Nie jest ważne że na razie rybka jest mała. W takich warunkach nigdy nie urośnie i skarłowacieje. Trzymanie w tak małym zbiorniku tych ryb jest po prostu ich męczeniem. Jest wiele innych równie ciekawych ryb które nie wymagają dużej przestrzeni więc zastanów się nad częsciową wymianą obsady.
Pozdr.
A Jednak Miałem Racje, mogłem wyciagnąc Mieczyka do Innego Akwa bo dzisiaj patrze a tu w Kokosku Siedzin Sobie Maciupeńka Urodzona Rybeczka :)) CHyba tylko jedna przetrwala i oby tak zostało, boje sie o nią :)