Zobacz pełną wersję : 450l. zaczynam morskie
michał 79
01-21-2008, 23:04
cze mam 450l. malawi i chce przejść na morskie mam dość duże pojęcie na temat budowy i działania filtrów :razz: ale na innym forum gość mnie zaskoczył ceną :confused: i tu uwaga kazał mi sie przygotować na jakieś 25000zł czy to naprawde tyle musi mnie kosztować :cry: ja miałem zamiar większość sam zbudować np odpieniacz będzie mnie kosztował jakieś 30 do 50zł plus jakieś 200zł za pompe (igłe) jak bym mógł to jakiś wykas sprzętu niezbędnego na początek ;D ;D z góry dzięki za odp
Marcinus
01-22-2008, 07:33
Sam sobie możesz zrobić odpieniacz, sumpa i obudowę na oświetlenie, resztę będziesz musiał kupić.
Na początek potrzebujesz:
odpieniacz
sump
pompa obiegowa do sumpa
pompa do odpieniacza
oświetlenie [najlepiej HQI+ świetlówki T5]
pompy cyrkulacyjne
akwarium z kominem
Tak naprawdę w Twoim litrażu najdroższa będzie żywa skała i inne życie [korale, ryby itp.]
Jeśli zrobisz sobie samemu sumpa, odpieniacz i obudowę na światło to pewnie zejdziesz na 15000-20000pln, dużo zależy od tego jaki sprzęt będziesz wybierał.
Nuroslaw
01-22-2008, 07:38
25000 ? można ale nie trzeba.
najlepiej aby akwa było z kominem. jeśli nie masz komina to trzeba pomyśleć o doklejanym. albo pudełku przelewowym. Albo po prostu znaleźć speca co komin zrobi.
odpieniacz - można kupić już za 200-500 zł. coś z używanych. albo budować samemu.
jedna z ważniejszych rzeczy: oświetlenie: min 1200 zł.(liczę min. 6xT5 + min 3xstat. el. + jakieś uchwyty) Musisz wybrać T5 czy HQI (w dobrej cenie HQI dostaniesz na www.roslinyakwariowe.pl).
Reszta będzie zależeć jaka obsada.
Ja liczę że koszt samego akwa zamknie kwotą około 6000 zł , już z żywą skałą.
oczywiście korale kupić należy osobno i dużo cierpliwości zanim się rozrosną.
Można i bez żywej skały, a na pewno bez korali tylko ryby. będzie jeszcze taniej.
A koszty bieżące - to już zupełnie inna bajka.
michał 79
01-22-2008, 08:52
odnośnie oświetlenia myśle o 3x t5 i 4xHQI około 100w działające w systemie MLS elektryke do HQI biore z latarni bo niektóre modele pasują i robie pokrywe z nierdzewki z górną wentylacją coś w rodzaju okapu kuchennego , odpieniacz robie sam klon tunze , niewiem coto komin ? , i powiedzieli mi że ceramika porowata niedziała w morskim nierozumiem czemu ? , i chce kupić UV 9w, czytałem o sztucznie wychodowanej skale niewiem co mam myśleć otym ale to narazie odległa przyszłość najpierw sprzęt, odnośnie pomp cyrkulcynych jaką moc potrzebuje ??
Marcinus
01-22-2008, 10:02
Tutaj nie stosuje się ceramik, bioballi ani innych typowych wkładów dla akwarium słodkiego, w morskim głównym filtratorem jest żywa skała i odpieniacz, na tych dwóch elementach opiera się cała filtracja baniaka,żeby ją wspomóc w sumpie zrobisz sobie refugium [filtr glonowy] i dsb[filtr z żywego piasku], nie stosuje się też żadnych filtrów kubełkowych itp. nie ma takiej potrzeby.
Co do skały, to moim zdaniem powinieneś kupić normalną żywą skałę, nie baw się w żadne sztuczne skały ,czy ekologiczne,dobra żywa skała to podstawa funkcjonowania tego systemu i nie warto na tym oszczędzać.
Co do pomp cyrkulacyjnych to będziesz potrzebował cyrkulacji na poziomie około 12000-15000l/h, czyli w takim akwarium wypadałoby mieć 2-3 pompy o wydajności 4000-6000l/h.
Jeżeli przerażają Cię koszty 450l to może na początek założyć coś mniejszego 200-240l. koszty sporo mniejsze, robiąc duże akwarium półśrodkami szybko dojdziesz do wniosku,że system słabo działa i za jakiś czas i tak będziesz wymieniał słaby sprzęt na lepszy, czasem lepiej postawić porządne mniejsze akwarium niż duże na półśrodkach.
michał 79
01-22-2008, 10:36
może było by taniej ale ja mam już 450l. baniak a mniejszy musiałbym kupić , sprzęt moge powoli załatwiać . odnośnie ceramiki wiem że niestosują inni ale nielubie działać według jakiejś regułki wole zrozumieć działanie a narazie nikt niepotrafił mi tego wytłumaczyć czemu ceramika nie zdaje egzaminu każdy powta że nie bo nie i już, przecież skała działa na tej samej zasadzie wytważa odpowiednie warunki do życia koloni bakteri i one filtrują wodę więc czemu nie ceramika???
Marcinus
01-22-2008, 10:45
Jest nieco inna chemia wody, pozostawiając ceramikę powiedzmy na pół roku w takim akwarium poziom no3 zamiast spadać po jakimś czasie może Ci niebezpiecznie wzrastać, a Ty nie będziesz wiedział czemu, dlatego w morszczyznie są inne typy filtrów i wkładów [pisałem już o dsb i refugium]. Nie jestem chemikiem, więc nie wyjaśnię Ci profesjonalnie czemu jest tak a nie inaczej, radzę Ci tylko nie iść własną drogą, tylko słuchać osób , które takie akwaria mają już jakiś czas, jeżeli masz w realu kogoś kto ma takie akwarium, to naprawdę gadaj z nim i korzystaj z jego doświadczeń, bo na forum jeden powie Ci tak a drugi inaczej.
Kupno baniaka 200-240l to grosze w porównaniu z tym co będziesz wydawał na 450l, sama sól będzie droższa niż akwarium 240l:), no ale rób jak uważasz, ja stoję na stanowisku,że jak coś robić to robić porządnie,ale też możesz zrobić sobie akwarium takie jak pisał Nurosław dla samych ryb, tylko uwierz mi dam Ci pół roku czasu i po tym okresie zaczniesz marzyć o koralach:) a wtedy znów będziesz musiał zmieniać sprzęt, skałę itp.
michał 79
01-22-2008, 11:48
no mam znajomych akwarystów alo oni są starej daty i jeden mi sie zapytał cytat,,,, a skąd ty przywieziesz wode ??????? hehehe normalnie mnie zatkało :) :) :) ja mieszkam w takiej dziuże gdzie akwarium morskie uważają za fikcje nierealną :) :) :) a odnośnie wielkości baniaka jest jedno pytanie zaraz jak zbiornik wystartuje i ono zawsze sie powtarza czemu takie małe mogłem troche dołożyć ??? więc wole troche zaczekać
Marcinus
01-22-2008, 11:55
Masz znajomych akwarystów morskich czy słodkowodnych?? Jeżeli słodkich to nawet z nimi nie rozmawiaj na temat morszczyzny, choćby nie wiem ile lat mieli doświadczenia i tak nic ciekawego Ci nie powiedzą, jeśli nie mieli do czynienia z morskim baniakiem.
michał 79
01-22-2008, 12:11
wiem temu jestem na forum a odnośnie skały można kupować co jakiś czas np 10kg aż do 20% objętości pod koniec czy całość naraz ??? i oświetlenie czy wystarczy t5 około 140w i HQi 200w przy dóżym odblasku i jaki przepływ wody przez odpieniacz na godz.???
michał 79
01-22-2008, 12:26
świetlówki aktyniczne 3 x 39w czyli jakieś 120w nie tak jak wcześniej pisałem 140w i jak wygląda sprawa z karmieniem koraki tzn. jaka kasa i jak to wygląda bo koral raczej niepodpłynie do powieżchni po pokarm :)
Marcinus
01-22-2008, 12:40
Skałę najlepiej kupić od razu w całości, lepiej jej nie kupować na raty.
Pompa do odpieniacza powinna mieć około 2000l/h.
Na miękkie korale starczy Ci 350-400W światła, z czasem jak zapragniesz twardzieli to światła dołożysz.
Karmienie korali zależy od gatunku, jest kilka preparatów, które można stosować.
michał 79
01-22-2008, 12:49
rozumiem że są różne preparaty ale jak to wychodzi cenowo i jak sie je stosuje ?? np wyłączam fitry i wżucam preparat do wody??? a oświetlenie musi by aż tak mocne nawet przy zastosowaniu odblasku nad całym zbiornikiem mam na myśli nierdzewke wypolerowaną i pokrywa w kształcie łuku z tej blachy , mam sposób na odprowadzenie ciepła z lamp :) bez klimy
Marcinus
01-22-2008, 12:52
Jak będziesz miał tylko korale miękkie i jakieś łatwe lps'y to pewnie 350W jakoś starczy, jeżeli będziesz chciał mieć naprawdę ładne korale twarde to wtedy 500-600W.
Korali miękkich praktycznie się nie karmi, można im lać fito i zooplankton, lejesz to w malutkich dawkach raz na kilka dni, nie wyłączasz pomp.
michał 79
01-24-2008, 23:11
ok naczytałem sie już dość na nano reef na temat ceramiki :):) i już wiem że to głupi pomysł , zaczołem myśleć o sumpie i chodowli glonów w nim i może troche sztucznie chodowanej skały jest o wiele tańsza ale są następne pytania jaka pojemność sump ja myśle że 150l bedzie super jakie oświetlenie dla glonów jak utrzymać poziom w sumpie przecież jak puszcze poprostu rure z baniaka do sumpa to w 3 minuty będe miał pół tony wody na podłodze może mi to ktoś wytłumaczy , a odnośnie HQI też poczytałem i w samoróbkach wszyscy stosują zwykłe szkło hartowane i nikt nienarzeka wszyscy chwalą , zastanawiam się nad Uprawą hydroponiczną wiem że to jest możliwe ale skąd lub jak załatwić np mangrowce lub inne namorzyny
Marcinus
01-25-2008, 09:19
Sump o wielkości 150-200l będzie idealny.
W sumpie będziesz miał pompę, która będzie pompowała wodę do akwarium,więc nic Ci się nie przeleje. Poszukaj jeszcze na nano schematów i zdjęć jak się robi takiego sumpa, wtedy będziesz miał wszystko czarno na białym.
michał 79
01-25-2008, 22:06
czytałem dużo o sumpach i oglądałem dużo shematów i rysunków i nawet zdjęć ale niema nigdzie pokazane jak jest zrobiony odpływ wody z baniaka do sumpa przecież jak włoże rure do sumpa i do do baniaka a potem ją odpowietrze to w 3 minuty będe miał pusty baniak :):):) prosta fizyka ćecz zawsze dąży do wyrównania poziomu w dóch połączonych zbiornikach a że sump jest niżej to chlup i pusty baniak hehe :) no chyba że tu fizyka sie zepsuła :):):)
To chyba słabo szukałeś, albo nie zrozumiałeś zasady działania. Dobrze jest to opisane choćby tutaj:
http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=20488
Po to przecież stosuje sie komin, by wszystka woda ze zbionika nie mogła naraz wypłynąć.
michał 79
01-25-2008, 23:34
noi fizyka sie naprawiła :):):) dzięki:)
michał 79
01-25-2008, 23:41
jak by nieptrzeć na sprawe to musze wiercić w bocznej ściance albo w dnie baniaka :( a chciałem tego uniknąć mam 450l na szybie 8mn. troche sie boje to ruszać może ma ktoś dobrą rade :)
Zamiast komina, można zastosować pudełko przelewowe i nic nie wiercisz.
michał 79
01-26-2008, 12:35
wielkie dzięki za zainteresowanie i jeszcze jak mógłbyś jakąś fotke shemat nawet rysunek od ręki i będe szczęśliwy już całkiem bo jakoś niemoge sobie wyobrazić jak to ma działać :) :) :) z góry dzięki
Wpisujesz w szukajke: pudełko przelewowe i patrzysz co wyskoczy, np:
http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=29374&highlight=pude%B3ko+przelewowe
http://thewald.webpark.pl/system.ciaglej.podmiany.wody.htm
http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=21884&highlight=pude%B3ko+przelewowe
ocelocik
01-27-2008, 15:12
W morszczynie dobrze jest stosowac sie do jednego prawa - jak cos robic, to robic to dobrze. Nie na odczep. Zadnych polsrodkow. Moze wiecej wtedy trzeba wydac i wiecej sie naprawcowac, ale ostateczny efekt jest duzo lepszy.
Poczytaj spokojnie przez najblizsze kilka miesiecy, spotkaj sie na zywo z jakimis morszczakami i obejrzyj ich baniaki. Bo na "urrra" to moze piechota atakowac, a nie akwarium sie budowac. Pozdrawiam,
M.
michał 79
01-27-2008, 23:12
bardzo chętnie oglądnołbym baniak kogoś kto to dłużej robi ale po pirwsze jestem na etapie budowy szafki stalowej chce mieć pewność że nie ugnie sie wkońcu to pół tony po drugie narazie dużo czytam i myśle a w baniaku narazie malawi a po trzecie mieszkam koło Oświęcimia i nieznam nikogo kto się tym zajmuje choćby miesiąc a co dopiero dłużej :) :) :) ten rysunek rozwiązuje kolejny z moich pytań http://www.akwarystyka.com.pl/attachment.php?attachmentid=8922&d=1141566556
dzięki DAROGOD :)
michał 79
01-27-2008, 23:17
mam jeszcze pytanie czy w morskim lepiej jak woda do sumpa jest brana z powieżchni czy z okolic dna :)
Woda do sumpa brana jest tylko z powierzchni :mrgreen:
Woda do sumpa brana jest tylko z powierzchni :mrgreen:
Michał chyba nie o to pytał.
Bo zrobienie komina, który będzie ciągnął wodę z okolic dna jest banalnie proste.
nowy_zarażony
02-24-2008, 12:55
Komin powinien brac wode z powierzchni tylko i wylacznie! Tworze sie brzydkie osady bialkowe, "korzuch" blokuje dostep swiatla i wymiane gazow. Pewnie potrzebna bedzie jeszcze pompka marszczaca powierzchnie. Idealnie, zeby woda splywajac kominem trafiala do odpieniacza. Nie wolno stosowac gazet do pozbycia sie pasci na powierzchni jak robi sie to w slodkim!
pozdrawiam i powodzenia:)
Błazenek
03-13-2008, 13:40
I co namyśliłeś się ?Kiedy startujesz ? :)
jak by nieptrzeć na sprawe to musze wiercić w bocznej ściance albo w dnie baniaka :( a chciałem tego uniknąć mam 450l na szybie 8mn. troche sie boje to ruszać może ma ktoś dobrą rade :)
jak byś nie chciał stracić tej 450 to mam pomysł. zawsze możesz się ze mną zamienić na 300l :D
AQUAoffice
03-20-2008, 14:31
bardzo chętnie oglądnołbym baniak kogoś kto to dłużej robi ale po pirwsze jestem na etapie budowy szafki stalowej chce mieć pewność że nie ugnie sie wkońcu to pół tony po drugie narazie dużo czytam i myśle a w baniaku narazie malawi a po trzecie mieszkam koło Oświęcimia i nieznam nikogo kto się tym zajmuje choćby miesiąc a co dopiero dłużej :) :) :) ten rysunek rozwiązuje kolejny z moich pytań http://www.akwarystyka.com.pl/attachment.php?attachmentid=8922&d=1141566556
dzięki DAROGOD :)
W pierwszej kolejnosci robisz stelaz. Najlepiej z profili zamknietych i 3mm. Poszukasz u sibie spawacza to Ci doradzi. Robisz skrzynke i pozniej z MDF'u obudowe na czymkolwiek chcesz
AQUAoffice
03-20-2008, 14:36
mam jeszcze pytanie czy w morskim lepiej jak woda do sumpa jest brana z powieżchni czy z okolic dna :)
Nie jest prawdą że woda do sumpa jest brana tylko z powierzchni. Jest to kwestia konstrukcji komina. Nie mam w tej chwili rysunku żeby podczepić. Istnieje możliwośc komina z podwójnych ścianek. Pierwsza zewnętrzna jest od dna akwa około 4 cm i dochodzi do górnej krawędzi akwa , druga ścianka komina wewnętrzna jest od podstawy do 8-10 cm od górnej krawędzi akwa w ten sposób woda do komina jest zasysana z dna poprzez grzebienie lub inne rozwiązanie uniemożliwiające dostanie się zwierzaków. W zewnętrznej szybie komina nawiercone jest kilka otworów o małej średnicy tak aby nieszystości z powierzchni wody były również zbierane. Jest to rozwiązanie kłopotliwe ale filtracja w zbiorniku jest na 200%. typowe rozwiązania komina z przelewem od góry to już historia. Przynajmniej dla mnie. Pozdrawiam.
dł . 450cm
wys. 220cm
szer. jakieś 140cm
hm, to prawie 14tysięcy litrów, nieźle..:)
bardzo jestem ciekaw, czy uda Ci się zrobić takie akwarium, a jak już zrobisz, to koniecznie wstaw zdjęcia!
najlepsze jest to, że będziesz miał okazję przekonać się, jak naprawdę żyją ryby w swoim prawdziwym świecie, bo warunki na pewno będą miały do tego dogodne.
(i gdybyś tak jeszcze popracował nad ortografią (popełniłeś tragiczne błędy), to naprawdę byłbym zachwycony. :) )
michał 79
04-05-2008, 18:44
postaram sie coś z błędami zrobić :)
te gabaryty są zewnętrzne i trzeba odjąć ścianki a będom dość spore bo szyba będzie tylko z przodu a reszta będzie betonowa i z moich obliczeń samej wody będzie od 10 do 12 ton ale to itak wystarczy żeby mieć pewność żę w polsce prywatnie niema więkrzego :) :) :)
odnośnie warunków pisałem pytanie czy słońce można wykożystać do oświetlenia co ty o tym myślisz McL4ren ???
a obserwował je będe nietylko z przed baniaka jak to przeważnie jest ale będe tam musiał wchodzić :) posprzątać i szybe umyć :)
No z tym wchodzeniem do baniaka to swietny pomysl;)
Gogle i rurka do oddychania i wypas, jak bedziesz chciał kiedys je umyć od środka moge pomóc za free;)
michał 79
04-20-2008, 19:09
temat został przeniesiony na odpowiednie miejsce czyli biotopy ameryka tytuł to słoneczna ameryka :) a na tym forum wróćmy do tematu czyli solniczka interesuje mnie jak wygląda sprawa z trzymaniem mątwy wiem że są małe odmiany dorastające do 7cm chyba :) mają bardzo ciekawe zachowanie ale czy niezrobią polowania na inne zwieżątka w baniaku i czy wogóle są dostępne ??? :)
Błazenek
04-21-2008, 14:38
Raz ,że ciężko je dostać
Dwa ,że są ciężkie w utrzymaniu ,potrzebują dużego zbiornika
A Trzy ,że b.trudno je wykarmić niestety :(
michał 79
04-22-2008, 20:20
ciężko je dostać więc jednak jest to możliwe :)
duży zbiornik mam taki chyba że 450l .to mało:(
czemu trudno je wykarmić wczym siedzi ta trudność ??? :(
michał 79
04-27-2008, 08:34
mam kolejne pytanie czy mógłbym założyć akwarium morskie ale FO i z czasem dokupić skały i oświetlenie i powoli dojść do korali ??? :) pytam bo FO jest o wiele tańsze i nieprzytłacza aż tak bardzo :)
Błazenek
04-27-2008, 10:26
Lepiej startować z rafą :wink: poczekaj i wystartuj należycie :wink: .A o to wątek o mątwach http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=73484#73484 przeczytaj ostatni post Przemka oraz to http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=67400#67400450l 450l chyba będzie troszkę za mało :(
michał 79
04-27-2008, 18:15
a jak wygląda sprawa z rekinami też są ciekawe odmiany tylko znowu pewnie rozmiary akwa mnie trzymają :(
Błazenek
04-28-2008, 19:53
Myślę ,że 10tys. litrów wystarczy :mrgreen:
michał 79
04-30-2008, 13:58
może kiedyś się przerobi 12tys :):):)