PDA

Zobacz pełną wersję : A jednak sie kręci!A co wy sadzicie?(AquaMax)

ogrodnik
03-29-2004, 08:27
Witam wszystkich!
Tak jak zapowiadalem wczesniej,zostalem(a wlasciwie moje rybki)krolikiem doswiadczalym...
Jak kazdej Niedzieli,skoro swit,wybralem sie na gielde zwierzat.I co sie okazalo?Znow wszedzie pelno nowych "kubelkow"
AquaEla AquaMax!I nie bylo wyjscia:kupilem...Przyznam sie ze targowalem sie "dla dowcipu" ale moze bylo warto?sprzedawca rzadal 200zl.
a ja i tak za niego zaplacilem tylko 185zl.
Ergo:cena niczego sobie!
Przyszedlem z tym pudlem do domu i oczywiscie zaraz wzialem sie do "ciezkiej" pracy,czyli instalacjii.
Przyznam sie ze bylem calkiem mile zaskoczony tym co zobaczylem!(Moze nie jest to Eheim ani Fluval ale i tak niezle)
Oczywiscie nie bede sie rozpisywal na temat tego jak plukalem wsady do pojemnikow oraz o zamianie wegla aktywowanego na wloknine filtrujaca.Mam zamiar podzielic sie moimi spostrzezeniami na tematy techniczne i uzytkowe.
Mimo to ze jest to polski produkt,cala konstrukcja wydaje sie dosc solidnie wykonana z materialow nienajgorszej jakosci.
Balem sie tylko o miejsce styku(zamkniecia) pokrywy i samego pojemnika na wsad.Cos tak "niedokladnie"wygladal...A tu niespodzianka:po zamknieciu okazalo sie ze jednak szczelniutkie!
Nastepna rzecz do montarzu to to,co lubie najbardziej:rury,rurki,rureczki!Mocowanie wezy do samego filtra jak i do zestawu "ssaco-tloczacego" mocowanego na akwa okazalo sie calkiem niezle.
weze ciasno wchodza na krocce,a dodatkowe mutry zaciskajace calokwicie uniemozliwiaja zsuniecie sie weza w trakcie roznych manipulacji.
Nienajgorsze jest takze rozwiazanie rurek pobierajacych i oddajacych wode.w zestawie jest zarowno dosc dluga deszczownia jak i typowa koncowka kierujaca wode.zastanawia mnie tylko jedna rzecz:
czemu producent wszystkie te elementy wykonal w kolorze czarnym?Jak dla mnie nie wyglada to zbyt atrakcyjnie i raczej nie "wtapia sie w tlo".ale i na to jest sposob:wszystkie te elementy
sa typowych rozmiarow i mozna za pare groszy dokupic rurki od komina do AquaSzuta.(mam zamiar tak wlasnie zrobic i bedzie ladnie)Dolaczone do kompletu przyssawki mocujace deszczownie do scianek
tez nienajgorzej trzymaja.
A teraz to co mnie najbardziej "zabolalo".Mocowanie calego tego zestawu na szybie:moze sie myle ale jakies rachityczne i raczej niedopracowane.Wiem ze takie cos zaklada sie raz i na dlugi czas sprawa z glowy.
tyle ze ja np.wlasnie przenosze akwa i stoi ono na podlodze u sasiadki.Jaki tego efekt?Ano taki ze sztywne weze powoduja "deinstalacje" wczesniej przygotowanej np. deszczowni!Kto wymyslil
mocowanie za pomoca jednej delikatnej srubki?I czemu ona taka krotka?Moze gdyby szyba miala 15mm. grubesci bylo by to stabilniejsze ale cos mi sie raczej nie wydaje!
Nastepny minus to sposob zalewania filtra:producent "zarzyczyl sobie' zeby zrobic to za pomoca specjalnej dzwigni.Ponoc nalezy nia wykonywac energiczne ruchy w okreslonym zakresie,
celem wytworzenia w filtrze podcisnienia aby woda sama naplynela.Skoro tak sobie zarzyczyl to co sie mialem wychylac!Machalem tym "cynkwajsem" dobre pol godziny,
machalem nie tylko w okreslonym zakresie,machalem energicznie i mniej!Efekt?Podcisnienie w moich plucach skutkujace zapaleniem kolejnego papierosa!
Ale przyznaje:mimo wszystko powstal spadek cisnienia w filtrze!Tyle ze wystarczyl tylko do napelnienia weza i tyle!Jak sie okazuje mniej meczacym i szybszym sposobem jest zassanie wody samemu bez
pomocy zadnych dzwigni a tylko dzieki tak zwanym ustom!I poskutkowalo idealnie!Balem sie troche o odpowietrzenie tego wszystkiego ale jak sie okazalo to zaden problem:wyloty wezy sa w takim miejscu ze nawet babelek
sie nie przemyci do srodka a te co sie "wytraca" z wkladu itp. zostaja grzeczniutko wypchniete.
co do calosci zaluje tylko ze ze zestaw umieszczany na sciance akwa nie umozliwia lepszego napowietrzania!Moze za duzo wymagam,ale jedna mala rureczka ze zwezka i kawalkiem wezyka doprowadzajacego powietrze,
i po klopocie.A koszt produkcji niewielki.Szkoda!Trzeba bedzie cos wymyslec...
A na koniec o samym uruchomieniu.Podlaczylem wszystko jak trzeba i gdzie trzeba,zasiadlem przed akwa,wlaczylem wtyczke do gniazda sieciowego i.....
Zabulgotalo,zaszumialo i jakos dziala!Co ciekawe:obawialem sie ze taki "kawal grzmota" narobi takiego halasu ze spac nie bedzie mozna...A tu niespodzianka!Jakos tak cicho sie zrobilo w domu...
A jak wstawie go do szafki to wogole jak makiem zasial!Pprzednio mialem AquaSzuta turbo 8W.wedlug mnie byl raczej "fabryka decybeli" w porownaniu do tego!
Najbardziej zaskoczyl mnie sposob regulecji przeplywu wody:jedna z dzwigni na pokrywie filtra po przesunieciu redukuje(w sposob plynny) ilosc tloczonej wody.To nie mozna bylo prosciej za pomoca malego zaworka
na koncowce wyjsciowej?(Nie na wejsciowej zeby nie powstawalo w srodku podcisnienie)Ale nic to!wazne ze dziala i to skutecznie.
Moze jestem laikiem w sprawach wykonawstwa roznych urzadzen(choc nie sadze,bo w koncu pare wiosen czlowiek juz ma i nie chwalac sie z niejednego pieca chleb jadl) ale wydaje mi sie ze to raczje calkiem niezla konstrukja.
co prawda usmiech moga budzic takie gadzety jak np.uchwyty takie jak od wiaderka,zastosowane do poszczegolnych pojemnikow na wklady,ale moze to i nieglupie?
I jeszcze jedno:na gieldzie w sprzedazy sa lampy UV.glownie sa to samorobki i niestety w cenie 200zl.a tu firma AquaEl zrobila niespodzianke:w dnie filtra jest na nia miejce!Hmm...Chyba warto sie nad tym zastanowic!
Tym bardziej ze jak sie dowidzialem maja one kosztowac okolo 70zl.(!)Chyba niezle!I nie bedzie taki wynalazek wisial gdzies za szyba,i gwarancja na to bedzie i takie tam...
Podsumowujac:
Jak na moj gust to calkiem niczego sobie wynalazek,a szczegolnie wydaje sie byc atrakcyjna jego cena.Moim zdaniem producentowi udalo sie wypelnic pewna luke na rynku,gdzie brakowalo takiego taniego,nienajgorzej wyposazonego
i o duze pojemnosci filtra zewnetrznego.(I nie cieknie!)

Jestem ciekaw zdania na ten temat akwarystow bardziej doswiadczonych.Czy moje uwagi to tylko radosc duzego dziecka ktorewydalo niepotrzebnie pieniadze(choc niewielkie),czy jednak moze to nie taka najgorsza inwestycja?
Prosilbym takze o wypowiedzi tych osob,ktore jak ja wzbogacily sie o "takie cos".

ps.Przepraszam ze nie omowilem wszystkich szczegolow,jednak niektore wydaly mi sie zbyt malo istotne.

ps.ps.Lacze Wyrazy Szacunku dla wszystkich tych,ktorzy mnie "zbesztaja" za ten zakup i za dlugosc wypowiedzi!
Niech Wam sie rybki wycieraja!Na zdrowie!

corydoras
03-29-2004, 16:41
I jeszcze jedno:na gieldzie w sprzedazy sa lampy UV.glownie sa to samorobki i niestety w cenie 200zl.
dziwne biorac pod uwage, ze np lampa tetry kosztuje 240 zł :?

ogrodnik
03-31-2004, 08:34
A mnie to nie tyle dziwi co smieszy!I co ciekawe ludzie je kupuja!Ale tak to juz jest na tym swiecie ze ludzsie wszystko kupia(predzej czy pozniej)...
Pozdrawiam!

overfell
05-03-2004, 11:30
a umnie filterek działa super a co do napompowania go wodą tak jak w instrukcji kilka energicznych ruchów wystarczylo i sam zapełnił sie wodą
, mam go ok 2 mies i nie nazekam jest tak cichy ze nieslysze go nawet w nocy a niemam go w szafce , stoi ok 2 metrow od mojego łuzka

Vincenzo
06-25-2004, 17:22
Testuję ten filtr od miesiąca w swoim akwarium (240 l). Co do Twoich początkowych doświadczeń, to mógłbym się pod nimi podpisać niemal bez komentarza:
- konstrukcja solidna, estetyczna, ergonomiczna (mi się te koszyczki z rączkami podobają)
- plastikowe rurki do- i odprowadzające mogłyby być w innym kolorze
- mocowanie węży bez zarzutu i tylko ten bloczek nad szybą z tą jedną lichą śrubką (to akurat możnaby chyba poprawić, bo musiałem trochę przyciąć pokrywę - teraz wpasowało się idealnie)
- małe problemy z zalaniem filtra jak w instrukcji (metoda ta skutkuje jeśli wcześniej niemal cały filtr wypełnisz wodą "na piechotę" - kubeczkiem!)
- cichy jak cholera ! (no tym to mnie zaskoczyli, bo spodziewałem się traktora)
- piękny mikrofilm biologiczny na mediach (też wywaliłem od razu węgiel i dodałem porcję drobnej "ceramiki") po miesiącu (czyściłem gąbkę).
Ogólnie więc oceniam ten produkt jako bardzo dobry, no i po w miarę przystępnej cenie w stosunku do cen renomowanych producentów zachodnich. Godny polecenia! Tylko nie wiem, czemu na stronie producenta w rubryce "części zamienne" napisano: BRAK? Aż by się prosiło...
A jak inni posiadacze? Jakie doświadczenia po jakimś czasie użytkowania?

anja178
09-04-2004, 21:22
Mam AquaMaxa 6msc. Jest to mój pierwszy filtr tego typu a więc nie mam dużego doświadczenia dlatego mogę powiedzieć jedynie o jego minusach ponieważ lepszego nie miałem. Zaczne od wkładów filtrujących. Z wkładów producenta dzisiaj pozostało już tylko wspomnienie "jest to minus" Na początek dałem biopur Sery jako filtracja wstępna choć było we mnie przeświadczenie, że w tym miejscu powinna się znależć jakaś "grubo ziarnista" gąbka. Następnie biowłóknina Sery czyli mnóstwo splątanych zielonych włókien. W trzecim koszyczku jest cerambio MHK jak nazwa mówi wkład biologiczny i tu właśnie zastanawiam się nad biopurem w pierwszym pojemniku ale wedłeg producenta wkładu i moich doświadczeń połączenie na dłuższą mete filtracji mechanicznej z biologiczną chyba jest możliwe. W ostatnim pojemniku jest wata perlonowa. Drugi minus to żle wykonane mocowanie rurek odprowadzających i doprowadzających wodę do filtra.Śruba czy może bolec dociskający cały układ do szyby wkręca się w bardzo cienki plastik co w prztszłosci doprowadzi zapewne do jego pęknięcia, na szczęście rurki
można zamienić miejscami co przedłóży sprawne działanie układzu. Trzeci minus to zalanie filtra wodą według wskazówek producenta. Poprostu odpuściłem sobie. Wydało mi się, że nie ma sensu kręcić tą "korbą", metoda tradycyjna w tym wypadku jest bardzo skuteczna. Zaciągnołem powietrze i reszta zrobiła się sama.
Jak wspomniałem filtr mam jakieś pół roku i jestem z niego zadowolony choć jeśli się nie myle lampa UV na którą jest miejsce w filtrze i na którą mam ochote jest dość droga w porównaniu do samego AquaMaxa. Ja za filtr zapłaciłem 210zł a lampa kosztuje u producenta około 200zł. Chyba w miejsce lampy włoże cerambio w siateczce. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na tańszą lampę UV proszę o informacje na forum.

MaroBG
09-12-2004, 11:58
Do jakich pojemnosci on jest przystosowany ? Dlaczego u producenta jest TAKI DROGI ??
Gdzie w Warszawie go mozna za 200 zlotych kupic ??

anja178
09-12-2004, 21:02
Producent filtra Aquamax Aquael ma siedzibę w Warszawie ul. Krasnowolska 50. Tak stoi w instrukcji. Zajrzyj na Allegro. Wpisz "akwarystyka", wybierz "filtry". Tam znajdziesz Aquamaxa 250 i 150.