Zobacz pełną wersję : Trzciniak - co i jak ?
Witam , potrzebuje pomocy , czy ktoś wie jak należy chodować trzciniaka , jaką temperature lubi , co je itp. ? Dzisiaj go dostałem ale nic nie wiem o tym jak o niego dbać. :?:
klego szukac sie nie chce? :lol:
http://www.akwarium.org.pl/ksiazki/artykuly/tm_polypteridae.html
http://www.republika.pl/baza_ryb2/html/erpetoichthys_calabaricus.html
autorem tego artykulu jest Tomasz Murawiew
Klasyfikacja
Królestwo Zwierzęta
Gromada Vertebrata (kręgowce)
Podgromada Actinopterygii (promieniopłetwe)
Rząd Polypteriformes (wielopłetwcokształtne)
Rodzina Polypteridae (wielopłetwce)
Rodzaj Polypterus (wielopłetwiec)
Gatunek Polypterus senegalus
Polypterus delhezi
Polypterus ornatipinis
Polypterus palmas
Rodzaj Erpetoichthys
Gatunek Erpetoichthys calabaricus
Ryby rzędu polypteriformes wykazują ogromne podobieństwo do ryb trzonopłetwych i występowały już w eoceanie. Potwierdziły to znaleziska łusek na terenie wykopalisk w skałach osadowych Egiptu. Na podstawie łusek określono wielkość ówczesnych ryb wielopłetwcowatych na około 180 cm długości. Do dziś przetrwała jedynie rodzina polypteridae, która obejmuje rodzaje polypterus i erpetoichthys.
Akwarium - Specyfikacja
Optymalne warunki bytowania polypterusów można zapewnić jedynie w zbiorniku o długości około 100cm i szerokości 50cm (200 litrów) szyba denna o grubości 18mm a boczne 10mm. Akwarium typu litoralnego, które musi oddawać specyfikacje rzek środkowej Afryki akwenów przybrzeżnych, winno zawierać kryjówki z korzeni jak i małe groty skalne z kamieni wulkanicznych. Przy przedniej szybie należy zostawić wolne miejsce do pływania. Żwirek drobny naturalny (rzeczny). Roślinność to: nurzańce, echinodorus, mech jawajski, wywłócznik. Ryba lubuje się w penetrowaniu akwarium pod przykrywającymi dno liśćmi. Światło niezbyt jaskrawe - miastuga prowadzi nocny drapieżny tryb życia. Najlepiej dwie świetlówki super-glo oraz jedna żarówka 70 Wat energooszczędna dla stonowania ostrego jarzeniowego światła. Woda powinna być wymieniana co dwa tygodnie w ilości około 20%, zaś pH od 6,5-7o. Grzałka umieszczona w rogu akwarium o mocy 200W z termostatem ustawiona na 25oC. Czasza na zbiorniku powinna być bardzo szczelna by ryba nie uciekła przez otwór na rury do filtra zewnętrznego kubełkowego, oprócz filtra zewnętrznego niezbędne jest również niezależne napowietrzanie.
Hm ,a ja powiedziałbym ,że jest to :
ERPETOICHTHYS CALABARICUS(Afryka)
PH8 ,
TWW15,
Dorasta do 40cm,
temp.wody 26
akwa 400l
rybka drapieżna,oświetlenie bardzo słabe,akwa duzo kryjówek,szczelnie przykryte i pozatykane dziury.
a teraz po chłopsku(jeżeli to rybka o kolorze wpadającym w pomar lub żółty lub brąz jak kto woli,wygląd jak wąż,dwie płetwy przy skrzelach,dwa krótkie wąsy przy pysku to będzie to).
Trzymałem ją kiedyś fajna rybka(jak jest ich kilka to nie raz fajnie się zwijają.Ogólnie ryba ze wzgledu na kształt i ubarwienie wpadająca w oko.
daros kolego drogi czytaj dokladnie
Rodzaj Erpetoichthys
Gatunek Erpetoichthys calabaricus
i chyba nie pofatygowales sie nacisnac na linki co?
Oj pofatygowałem ,a i owszem,tylko dziwi mnie rozbieżność w danych dotyczących ph i wielkości akwa i Ty wymieniłeś kilka gatunków ,a ja chciałem zawęzić poszukiwania do jednego :)