Zobacz pełną wersję : Rośliny dla paletek?
Andrzej Szymczyk
03-28-2004, 20:57
Czy koś może się orientuje czy paletki maja jakies swoje ulubione rośliny na których lubia składać ikrę, albo się ładnie prezentuja na ich tle. Chce jak najlepiej dla moich ryb:)
U mnie składają na anubiasie nana i spoko to wygląda... :D .Pzdr.Tomek.
Marek Zychla
04-03-2004, 19:42
witam.
pewnie kazda szerokolistna roslina jest dobra:-))
aczkolwiek jezeli myslisz i tarle to raczej akwa tarliskowe bez roslin.
a z prezentacja to juz kwestia gustu:-)))
pozdrawiam
Andrzej Szymczyk
04-04-2004, 16:23
Nie koniecznie moje ryby uwielbiają skladac ikre na dużych roślinach. Nawet kiedyś mialy do wyboru storzek do skladania ikry a jednak wybraly roślinke. Zdecydowanie lepiej czują się w akwarium ozdobnym, z dużą ilością roślin, a niżeli w tarliskowym. W akwarium tarliskowym złożyły tylko raz ikre i potem zmarnialy, potem przenioslem je spowrotem do ogulnego i wrociły do formy:)
Marek Zychla
04-04-2004, 16:58
tez mam ten sam problem bo w ogolnym ciagle ryby sie tra a w tarliskowym niestety niechcą.
problem w tym ze w ogolnym akwa jest niezwykle trudno utrzymac mlode.
no chyba ze szczelnie podzielimy akwa.
obecnie jestem wlasnie na tym etapie i para z mlodymi plywa w ogolnym ale podzielone jest szyba jednak co jakis czas jakas sztuka znajdzie se szczeline i przecisnie sie na druga strone gdzie natychmiast zostaje skonsumowana przez inne palety.
Andrzej Szymczyk
04-05-2004, 16:32
No to mamy problem :D moze wspolnie uda nam się jakos mu zaradzic.
U mnie jest w ten sposob ze ryby swobodnie plywaja po calym akwarium bez zadnych szyb ani innych ograniczen. Tyle tylko ze sa same w akwa- dwie paletki(para) oprocz tego jeszcze pare zbrojnikow niebieskich ale one nic nie robiom przygladalem sie im. Zyja innym zyciem- przydennym.
A problem jest w tym ze jak juz mlode paletki przechodzom na skore to po dwoch dniach guba sie po calym akwarium a po nastepnych dwoch gina. Chyba bede musial sprobowac z akwarium tarliskowym jeszcze raz.