PDA

Zobacz pełną wersję : czy to normalne ze od torfu woda sie brudzi?

challenge
03-28-2004, 19:30
ostatnio zaczalem filtrowac wode torfem fluvala i woda zrobila sie jakby za mgla i taka zielonkawa chyba czy to normalne?

Michał J
03-28-2004, 19:33
Jest to normalne, że woda się brudzi podczas filtracji torfem , ale jest to kolor herbaciany, co nawet ładnie wygląda, ale nie słyszałem, żeby robiła się zielonkawa albo mglista. :4:

semagic
03-28-2004, 20:48
jakby za mgla i taka zielonkawa

Nie to nienormalne, torf barwi wodę w spsób bardzo delikatny, tak na prawdę widoczne odbarwienie pojawia się dopiero w białym wiadrze, w akwarium delikatnie zmienia się kolor poświaty.
Czy to był torf akwarystyczny? Takowy nie może barwić wody na zielono i dawać efektu mgły, mi to raczej wygląda na jakiś gwałtowny zakwit wody.

Maciek Szulc
03-28-2004, 20:50
brudzeniem to bym tego raczej nie nazwal - moze raczej zmiana barwy? :D na brazowa-herbaciana, jest to naturalne, tak musi byc i nie da sie nic z tym zrobic.

semagic
03-28-2004, 20:52
torfem fluvala

oj sorki nie przyuważyłem fluval to na pewno akwarystyczny, jeszcze raz sorki, rozumiesz: skleroza, brak lecytyny, starcza demencja i pewnie coś jeszcze. Proponowałbym wyjąć torf, chociaż nadal to nie on wygląda mi na winowajcę.

monetka
03-28-2004, 20:54
ostatnio zaczalem filtrowac wode torfem fluvala i woda zrobila sie jakby za mgla i taka zielonkawa chyba czy to normalne?

A gdzie umiesciles w filtrze ten torf i ile go dales? Jaka pojemnosc ma akwa i jak dlugo juz filtrujesz torfem?

challenge
03-30-2004, 18:00
filtruje juz 5 dni i wszystko sie klaruje woda jest wlasnie taka herbaciana ale jakos mocno akwa ma 112 l a torf jest na dnie filtra