PDA

Zobacz pełną wersję : Akwarium z Proporczykowcami

poziom
12-29-2007, 22:26
Witam,

zamierzam założyć swoje wymarzone akwarium biotopowe. Z założenia miało to być akwarium holenderskie z jedynie niezbędną ilością innych organizmów. Urzekły mnie jednak proporczykowce. Pasuje mi, że raczej hoduje się je w parach, bo nadal liczą się dla mnie głównie rośliny, a jednak ryby (w małej ilości) ożywią akwarium. To dzięki tym rybkom postanowiłem założyć akwarium z biotopem afrykańskim. Nie wiem jednak jakie rośliny wybrać? Chcę, co oczywiste, aby warunki życia tych ryb były zbliżone jak najbardziej do faktycznych.

Pozdrawiam

Obywatel
01-01-2008, 12:24
Proporczykowce to rzeczywiście piękne ryby.Mają one jednak specyficzne wymagania.Potrzebują dosyć kwasnej wody filtrowanej przez torf.W związku z tym nie wiem jak czuły by sięw akwarium holenderskim.
Co do roślin to możesz przejżeć ten spis http://www.holenderskie.aip.pl/baza/
Podane masz wymagania roślin i zasięg wystepowania.
Zresztą jeżeli chcesz zakładać holendra to wogóle dużo poczytaj o roślinach

Alchemik
01-01-2008, 13:03
Witam
Swego czasu zajmowalem sie troche proporczykowcami, wiec moze dopowiem swoje 2 slowa.
Podobnie jak ty moim upodobaniem sa rosliny, a na drugim miejscu ryby. Z doswiadczenia wiem, ze niestety uklad proporczykowce + akwarium holenderskie nie ma racji bytu. Jesli chcesz zdecydować sie na proporczykowce to lepiej zrobic im zbiornik biotopowy ( o takich zbiornikach jest troche na forum). Jednak jesli bardziej odpowiedaja ci ladne dekoracyjne zbiorniki roslinne, zdecyduj sie na drobne rybki.
Powiedz jeszcze jak duze jest akwarium ?

poziom
01-01-2008, 15:06
Dziękuję za wskazówki. Akwarium ma 74 litry

Tylko troszkę mnie dziwią Wasze opinie...Według-moim zdaniem najlepszej-książki 'Hodowla ryb w akwarium' Jakubowskiego i Ringa Proporczykowiez z Kap Lopez cytuję:"...wymaga akwarium gęsto zarośniętego roślinami o miękkich listkach". Podkreslam, gęsto :). A dla mnie ta książka, mimo że stara, jest jak biblia :p. Mam oczywiście i inne pozycje ale ta zawsze się sprawdza.

Alchemik
01-01-2008, 15:31
Ja nie twierdze ze te ryby do akwarium roslinnego sie nie nadaja. IMO beda kiepsko wygladaly;)