PDA

Zobacz pełną wersję : filtr Penn-Plax Cascade 1200

anetka
03-28-2004, 18:57
Witam Wszystkich
Posiadam od miesiąca taki filtr jak w temacie i od samego poczczątku same problemy. Najpierw problem z odpowietrzeniem, z resztą do tej pory się nie odpowietrzył!!! W instrukcji napisali żeby ruszyć kilka razy pompką, odczekać minutę i włączyć go do prądu. Oczywiście trzeba było mu pomóc drugim filtrem, żeby w ogóle chciał zassać wodę. Jak zmniejszę mu odpływ to tak chałasuje jakby chodził na sucho. Chyba same wady. Ma 4 koszyki na wkład filtrujący, ale nie są dopasowane tak jak w innych filtrach do obudowy tzn. są dużo mniejsze niż wewnętrzne wymiary kubła w związku z czym woda ( a można tam zaobserwować i śmieci w postaci liści z roślin) może swobodnie przepływać tamtędy do wyjścia z filtra chyba, że ja nie rozumiem jak taki filtr działa. Jak się nim buja na boki to te smieci wypływają do akwa przez ujście. Zamierzam oddać go do sklepu bo mam go już dość. Akwa ma 200x55x33 i są w nim narazie molinezje, mieczyki i platki (były jeszcze skalary, ale dziwnym zbiegiem w 2 tygodnie po podłączeniu tego cudu padły - akwa ma 1,5 roku). Chcę kupić Eheima, tylko jaki czy classic np 2250 czy professional z pulsacją. W akwarium jest dużo roślin i w sumie sporo drobnicy (molinezje, mieczyki, platki - ok. 80 szt. do tego jeden duży tajland ok. 25cm i małe zbrojniki niebieskie ), pytanie który z tych filtrów będzie lepszy. Po przeczytaniu wielu postów mam nadal same wątpliwości. ZooCentrum bardzo zachwala Eheima i chyba wie zo robi.
Pozdrawiam wszystkich i liczę na pomoc

corydoras
03-29-2004, 16:43
eheim to eheim... :wink:

Maciek Szulc
03-29-2004, 17:11
Problem przy kupowaniu Eheima jest taki sam jak Mercedesa - cena :D
Posiadam Proffessional II 2028, a wczesniej mialem doczynienia z Classic 2213, oba bez zarzutu, ciche, wydajne, nie zamienil bym na inne!

Jesli chodzi o pulsacyjne, to doswiadczenia nie mam, niewatpie w to, ze naprawde sa wydajniejsze od "zwyklych", ale pojawia sie pytanie czy ta zwiekszona wydajnosc warta jest zwiekszonej ceny?

Zaproponowalas Classica 2250, czy to aby nie za duzo?
Twoje akwa ma pojemnosc oklo 350l. a to jest potwor do 1000l. Przy duzej ilosci roslin i takiej obsadzie jak piszesz, raczej nie jest potrzebna taka nadfiltracja.

Jesli mozna, to zasugerowalbym Classica 2217+ (do 600l.) lub taki jak ja mam Proffessional II 2028, z tym ze on tani raczej nie jest, dlatego mysle ze Classic 2217+ to bedzie bardzo dobra jakosc za przystepna cena :)
To jest tylko bardzo delikatna propozycja :D

corydoras
04-05-2004, 16:40
huh tez zastanawialems ie nad kupnem kubla cascade, sprzedawca polecal ale fakt ze innych kublow zawiele nie mial :wink:
dobrze ze postawilem na eheima :wink: