Zobacz pełną wersję : Oświetlenie do 450l
Andrzej Szymczyk
03-28-2004, 16:42
Mam akwa. 450l o długości 150cm i wysokosci 60cm-żwirek jakies 7-10cm. Do tego akwarium właśnie kończe robić pokrywę oświetleniową: 2x T5 80W/840 , 6x T8 36W- w tym 4 specjalistyczne Flora (barwa światła 77). Czy takie oświetlenie będzie wystarczające do chodowli ładnych czli dość wymagających roślin i nie będzie zbyt intensywne dla moich ukochanych paletek? Proszę o opinię.
dziadekk
03-28-2004, 17:27
Niestety nie znam się na wymaganiach paletek co do jasności oświetlenia, ale przy wysokości 60cm i wymagających roślinach IMO nawet T5 może się nie wrabiać.
Porównując jednak koszt zakupu T5, przemyśl zamonowanie oświetlenia HQI np 2x150W.
Zdecydowanie lepiej oświetli Ci dolne partie baniaka.
Jednak, zanim się zdecydujesz na rodzaj oświetlenia poczekaj jeszcze na opinie hodowców palet :wink:
Ilościowo światła dobrze. Ale przy takim zbiorniku pokusił bym się o HQI... A jak to z paletami nie wiem...
Mam akwa. 450l o długości 150cm i wysokosci 60cm-żwirek jakies 7-10cm. Do tego akwarium właśnie kończe robić pokrywę oświetleniową: 2x T5 80W/840 , 6x T8 36W- w tym 4 specjalistyczne Flora (barwa światła 77). Czy takie oświetlenie będzie wystarczające do chodowli ładnych czli dość wymagających roślin i nie będzie zbyt intensywne dla moich ukochanych paletek? Proszę o opinię.
Miałem kiedyś paletki, nie lubiły za bardzo "holederskiego" oświetlenia. Lubią kryjówki, trzymały sie raczej w cieniu.
Andrzej Szymczyk
03-31-2004, 15:10
Tak wiem że nie lubiom mocnego oświetlenia, i preferują różnego rodzaju kryjówki. Ale teraz nie mają ani tego ani tego. A jak bede miał dobre oświetlenie to bedom mi rosnać rośliny które same w sobie będą już kryjówkami i będom dawać rybkom cień. Oczyiście zależy to również od gatunków roślin jakie tam zasadzę. Czy znasz jakieś konkretne które paletki lubią najbardziej?