PDA

Zobacz pełną wersję : muszlowce z trofciami?

war3
03-28-2004, 16:13
zastanawiam sie nad okazyjnym kupnem od znajomego Similisow lub Multifacjatusow oby dwa rodzaju Neolamprologus tylko wystepuje pytanie czy nie bedzie konfliktow a moimi trofciami (bemby).
z jedenej strony trofcie plywaja najczesciej w środkowej czesci akwarium ale nieraz takze w dolnej a muszlowce zeruja przy dnie wiec nie wiedamo jak by sie to pogodzilo? odnosnie jedzenia to muszlowce preferuja pierwotniaki i drobne skorupiaki ale moga tez jesc pokarm typu "to co pan bog :) im wsypie do zbiornika" moich informacji wynika ze nie sa one tak agresywne jak np. Lamprologus ocellatus czy jak szcelinowiec Altolamprologus calvus. powiedzcie mi co myslicie o tym nie rozpatrujac takich aspektow jak wielkosc akwa czy rodzaj biotopu ktore sa oczywiste?

Kaez
03-28-2004, 18:31
zastanawiam sie nad okazyjnym kupnem od znajomego Similisow lub Multifacjatusow oby dwa rodzaju Neolamprologus tylko wystepuje pytanie czy nie bedzie konfliktow a moimi trofciami (bemby).
z jedenej strony trofcie plywaja najczesciej w środkowej czesci akwarium ale nieraz takze w dolnej a muszlowce zeruja przy dnie wiec nie wiedamo jak by sie to pogodzilo? odnosnie jedzenia to muszlowce preferuja pierwotniaki i drobne skorupiaki ale moga tez jesc pokarm typu "to co pan bog :) im wsypie do zbiornika" moich informacji wynika ze nie sa one tak agresywne jak np. Lamprologus ocellatus czy jak szcelinowiec Altolamprologus calvus. powiedzcie mi co myslicie o tym nie rozpatrujac takich aspektow jak wielkosc akwa czy rodzaj biotopu ktore sa oczywiste?
Jeśli masz doświadczenie w tropheusach i muszlowcach i bardzo chcesz tego połączenia to polecam. :D

CMyK
03-29-2004, 12:56
Posiadam multifasciatusy oraz tropheusy duboisy w 240 l i jedynie samiec dominujacy jak mu coś odpali to je goni, nie widzę wiekszych przeciwskazan do łączenia tych gatunków.
Musisz jedynie tak zaaranżować im rewir aby tropheusy nie mogły się rozpędzać i pikować na tereny multi, ja to zrobiłem przez obszadzenie anubiasami z jednej strony a kryptokorynami z drugiej zostawiając pas wolny pośrodku gdzie sobie żyją muszlowce. Taka aranzacja daje to że samce multi mogą stworzyć ochronny parasol nad kolonią mając zabezpieczone flanki przed atakami. Tropheusy szarżują jedynie jak sa podniecone. Żywie obydwa gatunki tym samym czyli spirulina Tropicala oraz Malwi Tropicala 2 razy w tygodniu dostaja cyklop (raczej dla muszlowców i leptosom) oraz artemie raz w tygodniu.
CMyK

war3
03-31-2004, 21:29
no juz sa i wlasnie zauwazyle ze moje trofcie casami wlasnie sie tak zapikuja w ten teren muszlowcoe ale widze ze one raczej sa nie wzruszone bo nawet nie drgna

dziekuje za rady