PDA

Zobacz pełną wersję : zmiana na malawi

kubek_d
01-20-2005, 13:00
Chce sobie zalozyc malawi i mam pare pytan.
1.jakie ryby moge zostawic a jakie oddac bym mógl zrobic malawi (podajcie mi jakie obcje bo wiem ze mogą byc ruzne ) i zara podam jakie mam obcenie ryby.
2.w moim starym akwa trzymalem skalary i doszly mnie plotki ze skalary psują wode nietylko paletką ale i pyszczaką . czy to prawda .
3. jaki wystruj będzie atrakcyjny i wygodny dla ryb . mam dostęp do kilku jasnych kamieni (5 po ok 5 kilo) i pare większych muszel iale roślin niemam zbyt duzo (pare malutkich i 3 wielkie żabienice)
4. czy dla pyszczaków musze jkoś specjalnie zmieniac właściwosci wody jeśli stary ryby (kyóre zaraz podam) trzymaly się dobrze) (a i odajcie mi temperature.

akwa:100cmX50cmX40cm (dl.wys.szer.) 200l
obecna obsada:3 duze skalary,4 kirysniki (duze) 2 srednie glonojady,4 brzanki (dziwie siem ze nieruszają innych ryb .) to tyle
prosze o odpowiedz

Bardock
01-20-2005, 14:12
Ad1. Mozesz zostawic tylko glonajody bo pewnie sa to zbrojniki niebieskie
Ad2. Hmm nie wiem czy psuja wiem ze nie mozna ich trzymac z pyszczakami
Ad3. 5 kamieni na 200l akwa to stanowczo za malo muszli nie musisz wkladac i roslin tez nie. pogoladaj sobie tu jak ma wygladac akwa dla pyszczakow www.malawi.pl - dzial galeria
Ad4 Woda musi byc twarda a nie taka jak dla innych ryb a co do temperatury to w przedziale 24-27C

kubek_d
01-20-2005, 19:04
DZięki bardzo mi pomogles .... i co do tych kamieni to w obcenym akwa to mi siem te kamienie jusz niemiesczą bo sa naprawde spore mam ich 4 i 5 muglbym jeszcze wcisnąc.... i mniej więcej ile tych rybek mam wlozyc do mojego akwa ?? podajcie mniej więcej (przypadly mi do góstu takie biale pysie w czarne paskie lae niwreim jak się nazywają i takie całe zulte) moze cos poradzicie jeszcze

kubek_d
01-20-2005, 19:16
dajcie mi rady jakies na poczatek np slyszalem cos oodlawianiu samic ....i inne takie. jak siem zachowac jak siem będą rozmnazac..czym karmić najlepiej (jak cos to posiadam jeszcze akwa 50l w zapasie :D

Przemek
01-20-2005, 20:11
poczytaj sobie na stronach internetowych www.malawi.pl, www.malawi.org.pl itp. Przecież nie będziemy pisać ci wszystkich wiadomości o malawi. Co do akwarium to musisz tam urządzić wiele kryjówek (np. kamieniu ułożonych w groty), ponieważ pyszczaki obierają w nich swoje terytoria, których bronią. Ryby te wolą wode twardszą niż większość ryb akwariowych. Jej pH można zwiększyć umieszczając w akwa np. wapienie, piaskowce, czy niektóre muszle :) Co do ryb to akwarium masz spore więc możesz hodować większość gatunków pyszczaków- takich w paski jest wiele (np. cynotilapia afra, pseudotropheus saulosi i wiele innych) poczytaj sobie na stronkach. Jeśli chodzi o odławianie samic to możesz to robić, gdy chcesz zeby wszystkie młode ocalały (bo jak wiadomo samica trzyma je w pysku do wyklucia, czasami dłużej), a ich część nie zostala pożarta przez inne pyszczaki. A to, że skalary wpływają na wode to jakaś bzdura........ :lol: Aczkolwiek nie trzymaj ich z pyszczakami bo zginą śmiercią tragiczną :lol: Zostaw sobie tylko glonojady, ale to też nie koniecznie :wink:
Pozdrawiam