Zobacz pełną wersję : Jak to jest z hodowlą paletek ze skalarami?
challenge
03-28-2004, 15:22
zawsze gdzie sie nie rusze to slysze ze paletek w zadnym wypadku nie wolno hodowac ze skalarami bo przenosza choroby ukladu pokarmowego, ja jednak sie wylamalem i owe ryby hoduje wspolnie po prostu przeprowadzilem dluga kwarantanne i rybki zyja ze soba zgodnie juz od dlugiego czasu. chcialbym zapytac co wy o tym sadzicie?
Jesli wczesniej skalary byly potraktowane lekarstwami na pasozyty, a pozniej doszly do nich paletki to nie ma przeciwskazan aby razem plywaly. Nie Ty jeden masz takie zestawienie. Ja akurat nie mam bo moje skalary dobraly sie w pare i niestety musialy dostac eksmisje za swoja agresywnosc.
challenge
03-28-2004, 19:33
czyli nie jestem odmiencem
Marek Zychla
04-03-2004, 19:37
witaj.
nie niejestes odmienicem:-))
wielu ludzi trzyma takie zestawienie ryb z roznymi skutkami.
kiedys tez uwazalem ze takie laczenie ryb jest zle ale teraz juz wiem jak bardzo sie myliłem.
jak juz wyzej napisano spokojnie mozna trzymac je razem ale pod warunkiem wlasnie porzadnego odrobaczenia zarowno palet jak i skalarow, zrestza dotyczu to chyba kazdej nowozakupionej ryby.
jest wtedy jakas gwarancja ze wszystko bedzie oki.
pozdrawiam
Też trzymam paletki ze skalarami (po kwarantannie i Sera diskus sept) i nie ma żadnych chorób. Ale wynikł inny problem: Duża róznica żarłoczności. Aby zaspokoic paletki skalary były przekarmiane. Poza tym mimo że jestem akwarystą od ponad 30 lat, to takich paletek jescze nie miałem. Po pierwsze nie jedzą pokarmu żywego (sic!). Po drugie, mają chyba zeza czy coś w tym rodzaju. Rzucają się na płatki pokarmu i.. nie trafiają! (zawsze chwytają ponizej opadającego płatka). Poradziłem sobie z tym wrzucając duże kawałki zmielonego serca wołowego (mrożonka ze sklepu). Taki duży kawałek (ok.1,5 cm) leżący na dnie jest widocznie wystarczającym by gdzieś w niego trafić o odgryźć kawałek. O złapaniu żywej larwy wodzienia nie ma mowy (rurecznikami z oczywistych powodów nie karmię). Czy może ktoś jeszcze zaobserwował takie zachowanie paletek przy żerowaniu