Zobacz pełną wersję : Jaka obsade proponujecie do akwa 112 l ???
squirrelka
01-19-2005, 11:50
Wiem,ze takich topic'ow jest baarrddzzoo duzo...
ale ja jestem poczatkujaca jesli chodzi o Malawi i dlatego zalezy mi,
aby ktos mi dobrze doradzil, jakie rybki beda sie dobrze czuly w tym baniaku !!! :roll:
zacznijmy od tego jakie masz wymiary tego akwarium :?: Ważna jest tu przede wszystkim długość, a wysokość nie musi być duża. :wink:
squirrelka
01-19-2005, 17:12
moje akwa ma 112 litrow => 80x35x40
filtr Fluval 204 , grzalka 150W,temp. 26*C, oswietlenie - standardowe czyli takie co bylo w pokrywie (Leuci) 2x18W
Witam. Prponuje Ci Pseudotropheus Saulosi orza Iodotropheus Sprengarea.oczywiscie w odpowiednich proporcjach.Docelowo zostaw sobie po 3 samice i 1 samca z kazdego gatunku.Pozdrawiam
Ja także proponuje ci także ps. saulosi, iodotropheus sprengarea (p. rdzawy) lub tez najpopularniejszego z labidochromisów yellowa. Możesz zdecydować się na hodowlę 1 gatunku (moga byc nawet 2 samce) lub trzymać 2 gat. w mniejszych ilościach ryb (najlepiej w haremach 1+3 lub 1+4). Możesz połaczyć:
yellow + rdzawy
rdzawy + saulosi (ja tak mam u siebie :D )
yellow + saulosi (same żółtki, ale jak dasz np. odmianę "coral" ps. saulosi to będzie już kolorowiej :wink: )
Pozdrawiam i życze udanej hodowli :) 8)
Pseudotropheus Demasoni jak lubisz troche agresywniejsze a takze male pysie
squirrelka
01-20-2005, 09:33
dzieki :D
sadze,iz zdecyduje sie na jednogatunkowe z saulosi.
ale nie chce ryzykowac wiec moze lepiej bedzie 1 samiec i 4 samice ???
5 rybek to troche mało. Będzie pusto szczególnie gdy ryby beda jeszcze małe. Chyba, że kupisz juz dorosłe osobniki. Inaczej na początku i tak nie będziesz w stanie odróżnić płci więc radze ci kupić troche więcej ryb, a nad końcową obsadą zastanowisz sie później gdy dorosną. Myśle jednak, że 2 samce to lepsze wyjście ponieważ ich walki są bardzo widowiskowe, a nie są to pyszczaki na tyle agresywne żeby sie od razu pozabijały. Na takie potyczki fajnie jest sobie popatrzeć :wink: Ale zrobisz jak chcesz :D
Pozdrawiam
squirrelka
01-20-2005, 16:55
u saulosi płeć jest w miare latwo odroznic
=> samce granatowe w błękitne paski
=> samice żółte
co do 2 samcow to musze sie jeszcze zastanowic => nie chce walk !!! bo potem sie jeszcze pozabijaja :(
squirrelka
01-20-2005, 16:57
u saulosi płeć jest w miare latwo odroznic
=> samce granatowe w błękitne paski
=> samice żółte
co do 2 samcow to musze sie jeszcze zastanowic => nie chce walk !!! bo potem sie jeszcze pozabijaja :(
no tak ale ryby wybarwiaja sie dopiero po jakimś okresie. Jak kupisz młode w sklepie to wszystkie beda zółte, a pleć będziesz mógł rozpoznać gry troche podrosną. Chyba że uda ci sie kupić już wybarwiające się, ale żadko takie sprzedają, zazwyczaj są małe. A co do walk to nie sądze, żeby sobie zrobiły krzywdę bo są łagodne, a walki ograniczają się tylko do stroszenia się i widowiskowych przepychanek (potwierdzam własnym doświadczeniem). To nie to co np. melanochromisy, które nie spoczną, póki samiec zajmujący sąsiednie terytorium jeszcze żyje :lol: :wink:
squirrelka
01-21-2005, 07:53
najprawdopodobniej w poniedzialek jade po rybki i zobacze co maja w sklepie 8)
zapomnialam sie wczesniej spytac : czy do Malawi nadaje sie jakis glonojad ??? najlepiej taki,ktory nie rosnie zbyt duzy :roll:
Zbrojnik niebieski tylko z tych co nie rosna duze innych malych raczej nie ma
squirrelka
01-21-2005, 11:46
dzieki za pomoc :D
Pseudotropheus Demasoni jak lubisz troche agresywniejsze a takze male pysie
Demasoni w 80cm?! Chyba niewidziałeś ich w akcji... sądząc po tym co piszesz nie chodowałeś ich pewnie. Moze zauwazyles ze u kogos to dobrze "chodzi" ale co jest dobrze u jednego nie musi byc u drugiego. odradzam demasoni to akwari ponizej 100cm. to naprawde agresywne ryby mimo swoich rozmiarow.
Chodzi mi o demasoni jezeli zdecydowala by sie na zbiornik 1 gatunkowy i 1 samiec na cale akwa wtedy by sie pieknie prezentowaly ryby bo sa naprawde sliczne