PDA

Zobacz pełną wersję : jak to jest z ph w domowej tanganice?

aso
01-19-2005, 08:16
witam,
jak to jest z tym ph dla domowej tanganiki, w literaturze jest duzo o wkladaniu wapieni do akwa albo wsypywaniu sody oczyszczonej zeby je podniesc.

czy w/w srodki sa na tyle skuteczne zeby zauwazyc jakis wzrost ph wody.
ktos ma doswiadczenia z tymi srodkami ?

wlozylem pare wapieni wsypalem 5 lyzeczek sody do akwa a ph jak stalo tak stoi. ile trzeba czasu zeby to ph sie podnioslo.
tWO - 16
tWW - 6
ph 7.5 (mierze testem JBL co 0,5 st.)

a tak wogole to jak mam ph ok 7.6 to czy mozna wpuscic trofeusy czy na sile podnosic do np. 8.0

CMyK
01-19-2005, 09:57
Nie nalezy tym ph az tak sie przejmowac ja tez mieszkalem jakis czas temu w Gdansku i lalem wode prosto z kranu i bylo ok chyba ze bedziesz mial trofcie z odlowu. Z ta soda to uwazaj bo bardziej zaszkodzisz i niz pomozesz syp jezeli chcesz ale stopniowo. Jezeli wlozysz troche wapieni i nie bedziesz wkladal korzeni itp rzeczy ktore obnizaja ph powinno byc ok ja mam w swoim zbiorniku ph 7,8 do 8 ale to sporadycznie. Nie mam wapieni ani piaskowcow jedynie duzo muszli po winniczkach w ktorych mieszkaja muszlowce i te muszle zapewne utrzymuja ph rozkladajac sie powoli. Mam duzo roslin ktore tez w jakim stopniu obnizaja ph. wiec sie nie przejmuj. Pamietam na poczatku tez sie tym przejmowalem sypalem sode wkladalem wapienie ale doswiadczeni akwarysci ktorzy wtedy mieli tange powiedzieli zebym nie panikowal i dal luz wiec przekazuje informacje dalej.
Pozatym ph podnosi sie powoli a nie natychmiast pozwol zeby zbiornik postal 3 tygodnie z wapieniami, mozesz wsypac nawet do filtra zewnetrznego piasek koralowy lub do akwarium (chyba jest za 14 zl w Madisonie grysik koralowy)
Pozdrawiam

Szymek
01-19-2005, 12:30
Potwierdzam - lepiej skup sie na dobrej filtracji. Z soda to jest tak ze nie zaszkodzi na pewno dodac 1 lyzeczke na 100 l wody. Mozna, wnikajac w sklad wody w tanganice, dodac tez soli niejodowanej, w podobnej ilosci jak soda. zwiekszy sie dzieki temu stezenie jonow sodowych i chlorkowych, co wplywa na zwiekszenie przewodnosci. jezeli o mnie chodzi to nigdy nie miezylem u siebie parametrow takich jak twardosc i ph. a podmiany robie woda prosto z kranu, staram sie tylko zeby miala podobna temperature co w akwarium. pozdrawiam

sexy kaczor
01-19-2005, 12:56
Tak ja tagże nigdy nie mierzyłem Ph ani twardości ,też wale wode do akwa prosto z kranu i rybki mają sie wspaniale .Przynajmiej mi szkoda kasy na testy lepiej kupić za tą kase ciekawą rybe czy pokarm.

sexy kaczor
01-19-2005, 12:58
AAAA no oczywiście z tą wodą z kranu to nie cała tylko np. podmiana
40% na tydzień .

Szymek
01-19-2005, 13:02
Poza tym nieprawda jest, ze dodatek sody oczyszczonej zwieksza twardosc wody. Za twardosc wody odpowiedzialne sa jony wapnia i magnezu. Soda oczyszczona to wodoroweglan sodu. Dodatek jonow weglanowych i wodoroweglanowych moze nawet spowodowac wytracenie wapnia lub magnezu, ale dopiero w tem,peraturze wrzenia. stad sie bierze kamien w czajnikach:) pozdrawiam

aso
01-19-2005, 14:49
dzieki za slowa pocieszenia :), widze ze w praktyce nie jest tak zle ja w literaturze.

Szymek co masz na mysli mowiac o dobrej filtracji?

mam w 360 L akwa:
- kubelek CP250 (700L/h) ceramika aquaszuta 2.2L, micromec JBL 1L, biobale 1L, gabka 0.5L
PH 402 + 2.3L gabka (1000L/h)
turbo 650 + 1L gabka (650L/h)

czy to nie wystarczy?

jaka filtracje stosujecie ?

Szymek
01-19-2005, 15:23
dobra filtracja w sensie taka ktora jest adekwatna do ilosci ryb i wielkosci zbiornika. Twoja jest ok. pozdro

Szymek
01-19-2005, 15:26
Ja mam fluvala 304-ke ale nie jestem do konca z niego zadowolony. gabka zamiast byc na koncu jest na poczatku drogi wody. poza tym mam ceramike i wate sery. jest w miare ok ale moj przyszly filtr bedzie najprawdopodobniej wlasnej roboty albo " pojade po calosci" i pomysle o sumpie. pozdrawiam

Trebor
01-20-2005, 07:21
Wydaje mi się, że to dobrze gdy gąbka jest na początku, inaczej miałbyś cały syf w ceramice i szybko zakonczyła by sie filtracja biologiczna. Ja też mam fluwala i przed głowicą w ostatnim koszyku daję na ceramikę cieńką gabkę, żeby zabezpieczyć wirnik.pozdr.

CMyK
01-20-2005, 09:11
uwazam ze eheim 2226 jest w porzadku nie pisze najlepszy bo sie inni obraza, gabke mam zaraz za pierwszym koszem z ceramika, zatrzymuje syf ktory opada do dolnej komory i tam sie zbiera, reszta to keramzyt drobnej granulacji, na samym dole w komorze ktora wg producenta powinna byc pusta na syf ktory opada, dalem biobale oraz gruby keramzyt zeby zapchac na maksa wolna przestrzen woda jest czysciutka co 3 miesiace wyjmuje gabke czyszcze oraz wylewam syf z donej komory reszty nie ruszam czyszczenie zajmuje mi 10 minut. dodatkowo mam Aquaszuta Seniora ktory chodzi u mnie juz 3 lata i jestem z niego bardzo zadowolony nie zmienilbym go na inny. Ma duzo powierzchnie filtracyjna oraz komore do ktorej jak raz cos wpadnie to juz nie wyleci.
Pozdrawiam

wojtass_maniak
01-21-2005, 10:31
U mnie AquaMax 250 w srodku gabka 1.3L, ceramika 1.3L, keramzyt 2.6L, miejsce na UV zasypane keramzytem jakis 0.7L. Do tego wewn Atman At-305 1200l/h z gabka chyba litrowa.

pyszczak0
01-21-2005, 13:34
CMyK JA MAM FILTR PRZELEWOWY 4 KOMOROWY TEŻ STOSUJĘ KERMAZYT , CHCIAŁEM SPYTAĆ PRZEZ JAKI CZAS KERMAZYT SPEŁNIA SWOJE ZADANIE.
POZDRAWIAM

wojtass_maniak
01-21-2005, 16:50
raczej zawsze kermazyt bedzie dobry. wystarczy co pol roku jakas czesc wymuc i wyplukac dokladnie:)

OLEJ
01-23-2005, 21:03
hhhhmm
zaczynam popadać w kompleksy :-)
Ja mam wewnętrzny filtr aquela (akwa 100l)
moje ksiezniczki nie wygladaja na jakies oburzone tym faktem, ale jesli ktos moze mi udzielic praktycznej porady na temat filtrecji bylbym wdzieczny.
Chodzi mi glównie o jakies metody tzw. "kombinowane" bo na zakup filtra mnie nie stać.