PDA

Zobacz pełną wersję : Programy do obróbki zdjęć

Mregal
01-18-2005, 18:15
Jakis używacie programów do obróbki zdjęc, nie tylko tych akwarystycznych, ale głównie własnie tych.
Dwa chyba najbardziej popularne to Coreldraw i photoshop.
Ktoś mozę sie wypowiedzieć o tych programach (a moze i o innych ), jakiego wy używacie ?
Jeśli np. photoshop to którą wersje, bo myślałem ze najnowsza 7, ale w necie znalazłem nawet jakąś wersje 10...

GrzehuZ
01-18-2005, 20:58
ta 10 to pewnie od ruskich. mi znana jestt 8
Ja uzywam GIMPA bo jest pod jedyny słuszny system:)

iz
01-18-2005, 22:31
Ja używam photoshopa i uważam, że jest to jeden z lepszych programów do OBRÓBKI zdięć (bo do rysowania się totalnie nie nadaje). Jest przejżysty, łatwy do nauczenia i przyjemny w użyciu ;) Niestety jeśli chodzi o kompresję JPG, rozmiar (waga?) zdięcia często umiejscawia się w górnych przedziałach, i pomimo możliwości ustawienia kompresji, np. uzyskanie wagi rzędu < 8 MB dla obrazu JPG 80x80 pikseli jest trudne. Z większymi obrazami radzi sobie znacznie lepiej :wink:

RobertElk
01-18-2005, 22:39
Hej.
A po co używać takich drogich programów? Wystarcza zwykły ACDSee.
Fakt, ze nie jest on tak rozbudowany jak wymienione przez Was programy, ale czego najczęściej używamy?
Opcji do zmiany wielkosci pliku i kompresja.
Pozdrawiam

iz
01-18-2005, 22:46
A po co używać takich drogich programów?

Ehhh, napisałabym coś, ale wszyscy i tak się domyślają... :D

P.S. Ciekawe, jakby zrobić ankietę na forum kto ma legalną windę, co by wyszło?! :wink:

Sliwka69
01-18-2005, 23:11
Iz lepiej nie pytać bo można by załamania nerwowego się nabawić . Realia są takie że głowa boli ... od cen ... od licencji ... drukowanych , przepisywanych na kolanie ...
A ja bym proponował jednak na forum tego typu tematów nie poruszać , kłopotów z tego wielkich raczej nikt miał nie będzie ale ... :roll:

Zachwycający avatar :wink: to twoje aktualne zdjęcie :wink: :?:

Nawiązując do tematu moderatorów na forum ... Rozumiem doskonale sam uprawiam hobbystyczna administrację siecią na mojej wiosce ...

Ja sam urzywam następujących programów : :wink:
CAD do rysowania
Mat CAD co ja bede tłumaczył ...
Gimp do małych obróbek
photoshop 7 do szeroko pojętego "tjuningu"

Sheol
01-18-2005, 23:37
A ja w ogole sie nie bawie w obrobki...
Pykam fote, zrzucam, zmniejszam do okreslonej wagi w IrfanView i tyle.....

Co mnie tam interesuja jakies obrobki :P
Zreszta fotka to jest fotka, wazne aby bylo widac.
Fotografem nie jestem.

Co do Windowsa to nigdy nie kupie licencji. No chyba, ze zbija cene na 100zl. Wiecej za ten badziew nie dam :)
Coraz bardziej mysle o Linuxie.

Pozdro.

GrzehuZ
01-19-2005, 10:13
no ja windy nie mam :) więc i fotosklepa tez. A na co komu obrobka? odszumic wykadrowac dodac podpis.

TooOld
01-19-2005, 22:26
Jakis używacie programów do obróbki zdjęc, nie tylko tych akwarystycznych, ale głównie własnie tych.
..

1.XnViev
2.Micrografx Picture Publisher 8

monetka
01-20-2005, 09:48
Jakis używacie programów do obróbki zdjęc...Jeśli np. photoshop to którą wersje, bo myślałem ze najnowsza 7, ale w necie znalazłem nawet jakąś wersje 10...
Corel Photo-Paint 12
Adobe Photoshop CS 8.0.1 (najnowsza wersja)

A na co komu obrobka?
Niektore kobiety lubia sie np. wygladzac. :wink:
Dobrego zdjecia ( albo ladnej twarzy :wink: ) nie trzeba obrabiac.

Duch
01-20-2005, 11:31
A na co komu obrobka?

Po to aby uzyskać lepsze zdjęcie :wink: . Nawet tak dobry fotograf jak T.Amano obrabia swoje fotki (chociaż pewnie robią to za niego specjaliści) a przecież posługuje się sprzętem, o którym możemy jedynie pomarzyć.

Dla przykładu:

Fotka przed obróbką

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/attachment.php?attachmentid=422

Po obróbce

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/attachment.php?attachmentid=423

iz
01-20-2005, 12:55
A na co komu obrobka?

Nie zawsze zdięcie wychodzi tak, jakbyś chciał. Mając możliwość ingerencji w np. barwy mozesz zarówno coś ukryć, jak i wyeksponować, przekazać nie zdięcie, ale to, jak Ty dany obiekt widzisz. Postawowe funkcje, takie jak rozjaśnianie, kadrowanie, kontrast to nie wszystko. Poprawiając np. balans kolorów możesz nadać danej rzeczy (np. tylko oświetleniu) inny odcień, co sprawi, że całe zdięcie zmieni swój "klimat". To tylko marny przykład zastosowania. Z resztą dla mnie to cała frajda móc zobaczyć jedno zdięcie w tysiącach różnych postaci. Wtedy zauważa sie mnóstwo elementów, których na "normalych zdięciach" nie widać.
Ale oczywiście każdy robi to co lubi ;)

mac73x
05-09-2005, 14:01
po to obróbka, ze nie zawsze woda jest tak błękitna jakbysmy chcieli, a nasz gupik nie tak barwny, zeby go pokazac :) Wszystko zalezy od naszej wrazliwosci artystycznej :) jeden przyjmuje rzeczywistosc taka jaka jest, a inny ma wyzsze wymagania:) A co do programu to uzywam Photoshopa juz kilka lat zaczawszy od wersji 3.0 (na dyskietkach ją miałem), a skończywszy na 7.0.

Mateusz
05-09-2005, 20:45
No ja tam uzywam Photoshopa 7.0 i chyba 8.0 jest najnowszy (dostalem od kumpla :))
Bardzo dobry prgram do robienia grafiki na strony internetowe.
Dostalem go razem z Image Ready dobry do robienia gifow itp...

Tak jak iz napisala nie jest dobry do zmniejsznia obrazow do np.: avatarow 80x80 :?

fotki swoje tez zawsze troche podszlifowuje :D
Sama ramka i opcja sharpen duzo daje .

Pozdrawiam

meskallina
05-09-2005, 20:59
Ja używam Photoshopa, Paint Shop Pro. Słyszalam też dużo dobrego na temat MathCADa.

aRBi
05-09-2005, 22:09
Słyszalam też dużo dobrego na temat MathCADa.
Mathcad do obróbki zdjęć? Pierwsze słyszę :roll: Która wersja programu ma obróbkę fotek w swoich opcjach? Jedynie chyba poprzez skomplikowane wzory matematyczne. Na zajeciach z metod numerycznych robilismy jakies analizy obrazow w mathcadzie, ale najprostrze ksztalty zajmowaly kilka linijek wzorów i kilka macierzy. Zdaje mi sie ze troche niewygodna jest obrobka fotek w tym programie. No chyba ze nie wiem o jakiejs opcji, co jest bardzo mozliwe. :?

pynia
05-09-2005, 22:22
Ja używam Paint Shop Pro - obecnie wersję 9.1 (jest do niej spolszczenie) + Photo Album. Nie jestem zwolennikiem podrasowywania zdjęć, choć to jest taka sama rzeczywistość, jak założenie filtru (filtra :? ) na obiektyw :). Ewentualnie drobna korekta jasności, balans kolorów...
Czasem, jak zdjęcie szczególnie się podoba, a ma jakieś wady, staram się polepszyć. Ostatnio zrobiłam córce śliczny portrecik, ale akurat miała katarek... :lol: .

Duch
05-09-2005, 22:34
Żadnym programem CADowskim (AutoCAD, MathCAD, ArchiCAD,...i jeszcze kupa innych) nie da się obrabiać fotek :wink: . To programy inżynierskie(projektowanie konstrukcji, analiza matematyczna ustroju, wizualizacja projektu etc) i służą do znacznie wyższych celów niż zabawa z grafiką.

Ja wszystkie fotki obrabiam w photoshopie (kadrowanie, rozjaśnienie/przyciemnienie, wyostrzenie....nigdy nie bawię się w zmianę nasycenia kolorów).

Gregi
05-10-2005, 00:35
Ja używam Photoshop, zresztą z racji mojej pracy, prawie 8 godzin dziennie spędzam z Photoshop'em. Jest to najlepszy obraz do obróbki zdjęć, natomiast do "rysowania" jak to Iz nazwała służą takie programy jak np. Illustartor czy CorelDRAW.
ps. Oczywiście, że można przy użyciu Photoshop'a zmniejszyć obrazki do dowolnie wybranej "ciężkości", nawet tej najmniejszej.

mac73x
05-10-2005, 06:22
dokładnie zgadzam się z Gregi :) a do rysowania używam FreeHanda , do składu poprostu uwielbiam QuarkXPress'a, kocham ten program :)) do tego stopnia uwielbiam, że tłumaczę i składam z ang ksiązkę 1450 stronową o Windows 2003 :) przetłumaczyłem i złozyłem już 700 stron :) Powiedziałbym Wam jeśli składacie własną książkę, broszurę, rzućcie w cholerę Wordy, OpenOffice, StarOffice itp i przejdzcie na Quarka, ale... program ten kosztuje zdaje się ok 5000 zł:)))nie musi to być wersja 6.5, może być 3.1, która również spełnia moje oczekiwania.

P.S. Musiałem w końcu wylać swoje uczucia do Quarka :))

Gregi
05-10-2005, 13:49
mac73x: A próbowałeś Adobe InDesign? Jest o niebo lepszy od Quarka. Znam obydwa programy bardzo dobrze (od 11 lat pracuję, najpierw na Quarku teraz głównie InDesign, zarówno na PC jak i na Macu) i twierdzę, że InDesign bije na głowę Quarka.
A tak swoją drogą to używanie Worda do składu książki to jakieś nieporozumienie, Word to tylko edytor tekstu i co najwyżej można zastosować go jako "maszynę do pisania"[/list]

meskallina
05-10-2005, 15:01
Żadnym programem CADowskim (AutoCAD, MathCAD, ArchiCAD,...i jeszcze kupa innych) nie da się obrabiać fotek :wink: . To programy inżynierskie(projektowanie konstrukcji, analiza matematyczna ustroju, wizualizacja projektu etc) i służą do znacznie wyższych celów niż zabawa z grafiką.

Hmm możliwe, że chodziło o MathLABa :oops: Ja poprostu nie używam tego programu. Pamiętam tylko, że fascynował się nim mój kolega- uczy się pracować w nim w ramach studiów. Program obrabia zdjęcia przez zastosowanie funkcji matematycznych.

mac73x
05-10-2005, 17:41
Gregi: Z ciekawości zainstalowałem InDesigna, właściwie nie wiem czym on się różni od PageMakera. W końcu to program do składu i to, w dodatku tej samej firmy. Ale po odpaleniu produktów Adobe nie byłem zachwycony i skłonny do dalszego poznawania ich. Poprostu pasi mi QuarkXPress , chociaż mogliby udoskonalić formatowanie tekstu, Ale ogólnie praca na ramkach, swoboda rozmieszczania grafiki i tekstu poprostu powala.

Gregi
05-10-2005, 18:15
mac73x: InDesign i PageMaker są produktami jednej firmy - zgoda, tylko Page Maker był produktem firmy Aldus, którą parę lat temu przejęło Adobe i sprzedawali dalej Page Makera już jako Adobe. Równocześnie pracowali nad stworzeniem zupełnie dowego produktu. I tak właśnie powstał InDesign. Nie ma tu czasu, ani to nie to forum, aby dokładnie opisywać różnice między InDesign a Quarkiem, ale to niebo a ziemia. Zresztą możesz tak ustawić InDesigna, że będziesz miał wrażenie, że pracujesz w Quarku mając jednocześnie do dyspozycji wszystkie opcie InDesign. Ponadto InDesign otwiera bez problemów pliki Quarka.
Ogólnie, InDesign jest zdecydowanie lepszy i "przyjaźniejszy" w obsłudze od Quarka.

mac73x
05-10-2005, 18:56
no byc moze i lepszy, zawsze to bedzie subiektywne spojrzenie tak jak i odwieczne dywagacje windows-linux :) nie znam InDesign'a, nie zaciekawił mnie po kilku minutach, zostaję przy Quarku :) z produktów Adobe jedynie Photoshop cenię, bo jakiś czas pracowałem, a właściwie pomagałem Bratu w studiu graficznym. Illustrator mnie nie urzekł :) wolę Freehanda do grafiki wektorowej. Ale zinstaluję sobie InDesigna, może faktycznie pomacoszemu go potraktowałem, ale to jest tak jak z kobieta, pierwszy rzut oka, trochę rozmowy i wiesz czy bedziesz wolał mecz w TV ogladać czy iść na randkę :) no i zainstalowałem InDesign 2.0 i wiem jedno, nie pójdę na randkę z InDesign'm, nie jest w moim typie :)

Yeti
05-10-2005, 19:42
mac73x, Gregi, cóż za piękna, offtopicowa, dyskusja o wyższości świąt Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem :lol:
Ten świat jest tak ułożony, że znajdzie się miejsce na trzy, cztery a nawet pięć programów do składu. Na szczęście każdy ma wolny wybór, ale z powodu ceny rzadko kto ma możliwość pracować na obu jednocześnie. Ale prawdą jest, że Adobe wreszcie zaczął czerpać z doświadczenia QXP i może w końcu InDesign będzie pełnowartościowym programem do składu.

mac73x
05-10-2005, 20:14
yeti :) tez uwazam że piekna :) i muszę stwierdzić, że zgadzam się w całej rozciągłości z Tobą :)

Sebastian_S
05-13-2005, 23:46
Witam. Ja używam Corela. Jeżeli ktoś chce zobaczyć jak się w nim przetwarza zdjęcie w najprostszy sposób "krok po kroku", to zapraszam na swoją stronę www.fishtank.republika.pl W dziale "artykuły" umieściłem kiedyś sprawozdanie, jak to zrobić pt. "11. Optymalizacja zdjęcia do internetu."

Yeti
05-14-2005, 08:15
Nie chcę nikogo urazić, ale Corel jest świetny w grafice wektorowej, do rastrowej jest nieco, hmmm... przyciężki :wink:
Photoshop: File -> Save for Web...
Paint Sop Pro -> Export Image -> JPEG Optimizer

Gregi
05-14-2005, 13:33
Pakiet Corela ma w sobie również Photo Paint, który ma być niby konkurencją do Photoshopa, czyli do obróbki grafiki rastrowej i też jest ok, ale dla mnie i tak Photoshop bije wszystkie inne programy na głowę :wink:

Sebastian_S
05-14-2005, 16:52
Pakiet Corela ma w sobie również Photo Paint, który ma być niby konkurencją do Photoshopa, czyli do obróbki grafiki rastrowej i też jest ok,

No właśnie o tym pisałem. PHOTO PAINT :) Jak dla mnie jest okey.

QQQQ
11-07-2005, 09:49
witam
tak sie z ciekawosci spytam.
ma ktos jakies fajne tutoriale do photoshopa??
najlepiej po polsku bo z angielskim to ciezko u mnie.

ja do obrubki uzywam tez photoshopa(teraz mam 8) . tzn narazie sie go ucze. fajny programik z ciekawymi efektami.

pozdrawiam

Bojowniczka Skalarynka
11-26-2005, 14:15
ja korzystan a PSP 9 i Phtoshopa i kiedys bawilam sie Corelem ...

jesli chodzi o tutki do photoshopa to prosze ...

http://komorki.iwebland.com/
http://www.e-grafik.pl/infopage.php?id=25&PHPSESSID=d5f10642ef1bc4f5c6fafe71f99e9d2c
http://web.reporter.pl/?d=photoshop
http://www.webinside.pl/webdesign/tutoriale

:)

wlodi99
12-05-2005, 19:28
Ja się bawie Photo Shop 7 :D
Cudny :wink: