Zobacz pełną wersję : CZYM ZARYBIC 300L.
MAM NOWE AKWARIUM 300L. CO WPUSCIC ZA RYBY.MYSLE O HODOWLI SKALAROW.
Robotics
03-28-2004, 07:12
Proponowałbym paletki i rybcie towarzyszące. Będzie to się ładnie prezentować! :)
challenge
03-28-2004, 17:03
najlepiej to rybami zaryb ;)
Michał J
03-28-2004, 17:12
Ja bym radził zrobić Malawi / Tanganika. A potem wpuścić pyszczaki :1: Będzie naprawde G :11:
eremenik.
03-28-2004, 19:02
mysle ze 300 l nadaje sie na malawi badz holendra mozesz rowniez zalozyc hodowle pyszczakow:/
A jakie wymiary tego akwa? Jeżeli interesujesz się skalarami to proponuję Altumy(Pterophyllum altum ) król skalarów :D . Oczywiście akwarium musi mieć min 50cm wysokości a dla Altumów dobrze by było nawet wyższe :wink:
Coś w ramach inspiracji :D :
http://web.singnet.com.sg/~jacian/tank06.htm (tutaj co prawda jeszcze małe osobniki)
zgadzam sie z Duchem, Altumy rzadza, wlasnie wpuscilem 2 do mojej trzysetki i prezentuja sie piknie:)))
btw Duch - czy na altuma mozna mowic skalar?:)))
W tym akwarium mam 2 dorosłe welony , 2 glonojady oraz 2 sumy, które spodziewają się młodych( co z tym zrobic, bo nie mam drugiego zbiornika,żeby je przenieść?)
btw Duch - czy na altuma mozna mowic skalar?:)))
hehe....pytanie za dziesięć punktów :D
Trudno powiedzieć....IMO można chociaż chyba najczęściej mówi się na nie Altumy (aby odróżnić od zwykłych skalarów: czarnego, czerwonego,...). Podobna sytuacja ma się z "naleśnikami". Prawie wszyscy mówią na nie paletki a zapominają że mamy Paletki (Symphysodon aequifasciatus ) i Dyskowce (Symphysodon discus )..... :wink:
Chcialbym miec taki problem co wpuscic do 300 l ale niestety nie mam :roll:
ja mysle (IMO :)) , ze jednak nie ma co szalec z takim nazewnictwem.
pterophyllum scalare i pterophyllum altum chyba nie powinno sie zbiorczo nazywac skalarami.
podobny dylemat jak przy glonojadach-wszystko co ma przyssawki:)
a wogole to Pan w jednym sklepie mi powiedzial, ze to ryba dla koneserow, prosze wiec nie mowic na moje altumki per skalar!
hehe
Dariusz-altumki mozesz na zywo zobaczyc w discusie na radzyminskiej (oczywiscie jesli nie jestes z trojmiasta albo wroclawia):)
mirexone
03-28-2004, 20:47
Ja na twoim miejscu zalozyl bym w tym zbiorniku malawi z pyszczakami :D
Dariusz-altumki mozesz na zywo zobaczyc w discusie na radzyminskiej (oczywiscie jesli nie jestes z trojmiasta albo wroclawia):)
I dostać zawału spoglądając na ich cenę...... :lol:
Ja na twoim miejscu zalozyl bym w tym zbiorniku malawi z pyszczakami
Ja bym radził zrobić Malawi / Tanganika. A potem wpuścić pyszczaki Będzie naprawde G
Dariusz nie idź za modą :D :twisted: ...bądź oryginalny.
ps. zaraz malawiści mnie ukrzyżują......
ja zdecydowanie doradzam ci zalozenie tanganiki 8) naprawde w atkim akwa mozna wiele osiagnac jakiec malo wymagajace trofcie jak np moori, torche piasku, wapieni, piaskowcow i juz stoi piekna tanganika :D
Lord Paszka
03-29-2004, 09:13
ja mysle (IMO :)) , ze jednak nie ma co szalec z takim nazewnictwem.
pterophyllum scalare i pterophyllum altum chyba nie powinno sie zbiorczo nazywac skalarami.
Zdecydowanie się z Tobą zgadzam Wolfik. Altumy to Altumy za Skalary to Skalary. Podobieństwo występuje jedynie w wyglądzie a poza tym wszystko jest inne. Miejsce występowania, hodowla, warunki, parametry wody, biologia ... to już całkiem inne ryby.
Pterophyllum altum czyli Żeglarz z Orinoko nie nadaje się dla początkujących a nawet zaawansowanym akwarystom stwarza problemy (w przeciwieństwie do Pterophyllum scalare). Jest dosłownie kilka hodowli na świecie, gdzie udaje się je rozmnażać dlatego większość osobników jest z odłowu.
Ja proponuję zrobić Malawi, ale to tój zbiornik i tój indywidualny wybór. Poza tym jeśli lubisz kolorowe ryby, to na pewno Ci się spodoba.