PDA

Zobacz pełną wersję : 14l a krewetki ?!

Miecho_I
01-17-2005, 18:41
co powiecie na taki pomysł?

ile i jakie gatunki/odmiany mógłbym ewentualnie w takim trzymac?

jakieś inne zielsko oprócz mchu jawajskiego ?

napowietrzanie?

oswietlenie?

a mogło by stać na parapecie?

EDIT:

wiem, przepraszam nie przeszukałem dokładnie forum, ale liczyłem na to ze dostane gotowe rozwiązanie do moich warunków :oops:
jeszcze raz sorry i dziekuję za wszystkie odpowiedzi

Michał J
01-17-2005, 19:27
A więc tak : :arrow: ten temat był wielokrotnie poruszany :x

:arrow: oświetlenie : jakiś kompakt, o mocy dajmy na to 10W (nie wiem jakie są)
:arrow: nawożenie (CO2 bimbrownia + np. TMG itp.)
:arrow: rośliny : małe i mogąbyć w miarę wymagające
:arrow: bez napowietrzania
:arrow: na parapecie stać nie może, bo : okno, światło dzienne, ogólnie nie z byt bezpiecznie

I tak możesz zrobić pięknego nano-holendra :D

NOVINA
01-17-2005, 19:59
IMHo 14 litrow to troche malo ..sam mam 17 i wiem ze to wiele za malo biorac pod uwage to , ze mam juz pelno mlodych. Takie akwa jest dobre ale tylko na poczatek. Pozniej trzeba zalozyc wieksze akwa aby krewetki mialy przestrzen do zycia.

Michał J
01-17-2005, 20:08
NOVINO, wydaje mi się , że kolega ma ochotę na jakiegoś "nano" :D A, krewetki to może zkupić np. cherry, one chyba rosną do 2 cm. Także nie będzie problemu :)

falmax
01-17-2005, 20:13
No nieprzesadzajmy krewetki to niebocje czy brzanki rekinie ze musza miec wielkie akwa ja mam zamiar zrobic krewetkarium z amano w 8 litrach :wink: z podlozem jako piasek i ze zbudowana grota z takich ladnych ciemnych skal chropowatych ( mam nadzieje ze sie oplaci bo paczka skalek 40 zl kosztuje ) porosnietych wglebka jako ze jedna z krewetek juz na dniach pewnie bedzie miala male wiec bedzie dlaniej wsam raz :D
Ps orietuje sie ktos czy oswietlenie z halogena 20 wat bedzie dobre ?

NOVINA
01-17-2005, 20:16
Ja u siebie trzymam red cherry i tigery, czyli karzelki :wink: Uwazam, iz 14 litrow to moze byc w przyszlosci dla nich za malo lokum ... ja obecnie mam ich okolo 40-50 sztuk. No chyba, ze kolega Miecho zamierza je trzymac dla ozdoby to moglby wpuscic tam jakies male rybki zeby zjadaly nadmiar krewetek i wtedy utrzymywac populacje krewetek na stalym poziomie.

Raffy
01-17-2005, 20:18
14l jak najbardziej, ja mam prawie o połowę mniej i krewetkom dobrze :)

NOVINA
01-17-2005, 20:19
ja mam zamiar zrobic krewetkarium z amano w 8 litrach :wink:
Jezeli chodzi o Amano to spokojnie wystarczy, gdyz te krewetki podobno nie rozmnazaja sie w slodkiej wodzie

Michał J
01-17-2005, 20:20
No a nie możesz ich sprzedawać :?: Skoro masz ich tak dużo. Ja u siebie ani w Szczecinie ani w Policach, nigdzie nie widziałem innych krewetek niż Amano i szkliste. :? Sprzedawcy napewno by wsysali te krewety :D

A u siebie, nie masz jakiegoś "zaprzyjaźnionego" sklepu :?:

falmax
01-17-2005, 20:22
A kto powiedzial ze woda bedzie slodka :wink:

NOVINA
01-17-2005, 20:23
No a nie możesz ich sprzedawać :?: Skoro masz ich tak dużo. Ja u siebie ani w Szczecinie ani w Policach, nigdzie nie widziałem innych krewetek niż Amano i szkliste. :? Sprzedawcy napewno by wsysali te krewety :D

A u siebie, nie masz jakiegoś "zaprzyjaźnionego" sklepu :?:
Chodzi o mnie? Te krewetki sa jeszcze male :wink:

Michał J
01-17-2005, 20:25
Te krewetki sa jeszcze male :wink:

No chyba, że tak :)

NOVINA
01-17-2005, 20:37
A tak wracajac do tematu to polecam takie oto krewetki:
Red nose - mam je w duzym zbiorniku i sa piekne :D
Red cherry
Zebra
Tiger
Wszystkie sa dosyc male i moim zdaniem jedne z najladniejszych ... teraz poluje na Crystal red, czyli najladniejsze :wink:

Michał J
01-17-2005, 20:45
Kurcze, wy to macie dobrze, wymieniasz pełno krewetek jakie możesz kupić. Ja mam u siebie problemy z dostaniem amano :?

falmax
01-17-2005, 20:47
Umnie tylko Amano i szkliste sa do dostania :/

NOVINA
01-17-2005, 20:51
Kurcze, wy to macie dobrze, wymieniasz pełno krewetek jakie możesz kupić. Ja mam u siebie problemy z dostaniem amano :?

Hmmm... zapraszam do Warszawy :wink: W lutym bedzie dostawa w Atollu z hodowli Chrisa Lukhaupa, czyli zapowiada sie wiele ciekawych gatunkow ... m.in. Biene , ktorych jeszcze w Polsce nie widzialem(http://www.akwaria.pl/krewetki/caridina_biene.html - zdjecie nad nazwa przedstawia ta oto krewetke - jest sliczna )

kwalera
01-17-2005, 21:07
masz racje ta krewetka jest śliczna