PDA

Zobacz pełną wersję : sonda - najlepszy pokarm!!

tommy19
03-27-2004, 21:48
Jaki pokarm jest przez was uwazany za najlepszy, chodzi mi o pokarmy gotowe
-granulowane
-platki
-liofilizowane
-wybarwiajace

Podzielcie sie swoimi opiniami z innymi akwarystami

sarmik
03-28-2004, 11:42
Nie używam, oprócz tetry (wafelki dla dennych) i liofilizowanych krewetek i stynek ;)
Reszta to pochodzenia zwierzęcego, mrożonki i żywe :)

challenge
03-28-2004, 17:19
ja rybkom daje granu green, koi junior,granu meat, sera florena, tropical d-allio plis, sera san, sera vipan, ikre, kryl, serca, artemie, krewetki i chyba tyle o i salate, mam pyszczaki i w drugim amazonkowce a papu daje codziennie inne no i dla pyszczakow podstawowo cos ze spirulinka ;)

Lord Paszka
03-29-2004, 09:45
ja rybkom daje granu green, koi junior,granu meat, sera florena, tropical d-allio plis, sera san, sera vipan, ikre, kryl, serca, artemie, krewetki i chyba tyle o i salate, mam pyszczaki i w drugim amazonkowce a papu daje codziennie inne no i dla pyszczakow podstawowo cos ze spirulinka ;)

SERA Florena to bardziej pasuje do roślin niż do rybek. Czy możesz powiedzieć w jaki sposób serwujesz rybom nawóz dla roślin ???

sarmik
03-29-2004, 12:04
strzykawką :twisted: :twisted:

Raffy
03-30-2004, 20:11
strzykawką :twisted: :twisted:

tak, przez skórę rybkom :twisted:

pgfuck
02-05-2005, 14:30
Jest taki pokarm Tropicala "Vitality&Colour" moje ryby go wcinają ze smakiem :!: :!: :D

Glorification
02-06-2005, 16:09
Najlepsze gotowe pokarmy to :
Artemia i larwy komara!!!!
Najlepszy jest naturalny pokarm , sztuczny pokarm jest pod każdym względem niedoskonaly !!!

wojtass_maniak
02-07-2005, 12:33
DLa ryb niwymagajacych ruszajacego sie pokarmu, najlepsze sa wg mnie pokarmy platkowe i naturalne. Ja daje Tropical Spirulina Super Forte 36%, Tropical Malawi, Tropical Vitabin, Tropical SpiruTabin, HIkari Cichlid eXcel, szpinak.

ENDRIUS
02-08-2005, 19:34
Pokarmy Tropikala (płatki) :wink:

AMD55
02-13-2005, 12:52
Cześć ja karmie moje palecie D-50, Discus Regular, Super Spirulina Forte 36%, D-Allio, Atacolor, sercem wołowym i wieprzowym, szpinakiem, marchewką, kapustą czerwoną. ( Nie musze chyba mówić że warzywa podaje na wybarwienie) Pozdrawiam.

MarioSan
02-14-2005, 18:44
Do wykarmienia mam księżniczki i naskalniki, dostają one to co poniżej:

żywy: wodzień
mrożony: artemia - podstawa diety; czarna larwa komara; cyklop - ze względu na obecność młodzieży, ale dorosłe też się nim zajadają
suchy: JBL KRILL, Tropical Spirulina Forte - roślinne uzupełnienie diety

Wszystko co wymieniłem jest zjadane bardzo chętnie, nieco czasu zabrało przekonanie rybci do pokarmów suchych, ale teraz wcinają je z zapałem zwłaszcza w/w pokarm JBL KRILL (polecam!!)

Salvator
02-14-2005, 19:25
tylko Tropical :D

wojtass_maniak
02-14-2005, 22:15
Dobry, odzywczy, polski, sprawdzony, z tradycja i co najwazniejsze najtanszy:) Tropical jest najlepszy:)

PiotrRS
02-20-2005, 17:36
ja z kolei stosuje mieszanke pokarmów suchych tzn. płatków ale to w duzej mierze dzieki koledze akwaryscie (4.500 litra akwariow) bo kupuje cale wielkie wiadra z pokarmami i robi mi mix. Płatki generalnie sa pełnowartościowym pokarmem dla ryb i dostarczają im wszystkich potrzebnych składnikow aczkolwiek maja jedna wade - niogdy nie zastapia przyjemnosci upolowania sobie przez rybke czegos zywego.

Ponadto podaje rybkom mrozone glownie Daphnie lub Cyclops. Z wodzieniem i ochotką troche trzeba uważać aby nie wpuścić sobie jakiegos g...do akwa...

Artemia z kolei jest wspaniała dla narybku. Mozna ja samemu wyhodowac w bardzo prosty sposob.

Takashi
02-22-2005, 11:56
Czy to prawda ze Tetra wycofuje "TetraMin Pro" a w zamian wprowadza "Tetra Pro Colour" :?:

sliski
02-22-2005, 13:59
A ja tropikala nie traktuje wogole....
znaczy kiedys chcialem ale moje ryby nie chcialy wiec z platkow tylko TETRA

wojtass_maniak
02-22-2005, 21:30
sprobuj teraz, bo tropical robi jednak w wiekswzosci bardzo dobre platki.

sliski
02-23-2005, 16:04
kupuje terte min w 10l woaderku za 140 zl i mam to na bardzo dlugo... zalezy od tego ile mam ryb ale wystarcza na ponad rok.

rekin
03-16-2005, 13:09
Tropical Ichtio vit
Tropical Bio vit
Tetra Rubin
Sera San
+
ochotka
wodzień
cyklop
gammamarus
+
spirutabin, lub Green algae wafers dla zbrojników

Maz
03-16-2005, 21:24
witam
ja stosuje pokarm firmy Tetra
-rubin.
-wafermix.
pozdrawiam.

Ugluk73
03-17-2005, 15:01
Jako podstawowy pokarm stosuje paszę dla pstrągów. Najlepsza jakośc za rozsądną cenę :)

Zimek
04-06-2005, 18:59
Ja tam daje moim rybkom płatki TROPICALA, bo są najlepsze. No i oczywiście jakieś mrożonki (ochotki wcinają mi jak diabli :!: )

Michał1
04-11-2005, 11:58
:arrow: Miejsce pierwsze- Tropical
:arrow: Miejsce drugie- Sera
:arrow: Miejsce trzecie- Tetra
--------------------------
Ale głównie tropicala stosuje :D

yoyi
04-12-2005, 12:43
I przykazanie dyskomaniaka - NIGDY ŻYWYCH POKARMÓW ANI MROŻONEK
Jedynie w grę wchodzi własnoręcznie wyhodowana artemia a z mrożonek własnoręcznie zrobiony mix na bazie serca i krewetek.
Z suchego pokarmu to sam stosuję:
Tropical - Astacolor, D-Vital Plus, D-Allio Plus, D-50 Plus, Discus Gran; Algae Wafers
Tetra - Diskus
JBL - Discus Gran
Hikarii - Algae Wafers, Discus
Spirulina 36%
Codziennie co innego, aby max. urozmaicić dietę.

KaeMeL
04-12-2005, 17:30
Ja karmię:
Tetra Pro - podstawowy pokarm
Tetra Pro Color - podstawowy
JBL Gala - na przemian z Tetrą
Tetra Wafer Mix - dla dennych
Tetra Tabimin - j.w.
Artemia, Tubifex - mrożonki
Wodzień - żywiec :twisted:

veronika_van_halen
04-12-2005, 19:45
ja daje Tetra Min, Tetra Phyll, Tropical Bio Vit. Oprucz tego mrożona ochotka, wodzień, liście mlecza, surowe mięso ukradzione z kuchni :P i dużo innych rzeczy na które sama poluje :D

bio1
04-12-2005, 21:59
Według mnie pokarmy sztuczne powinny odgrywać taką samą rolę w diecie ryb jak pokarmy naturalne. Swoje ziemiojady karmie pokarmami firmy Tetra: Min i Discus(szczególnie dobrze się spisuje przy wychowywaniu młodych ziemiojadów czerwonogłowych).

mapan
04-13-2005, 06:19
kupuje terte min w 10l woaderku za 140 zl i mam to na bardzo dlugo... zalezy od tego ile mam ryb ale wystarcza na ponad rok.

kup sobie płatki śniadaniowe, otwórz, postaw koło akwa, otwieraj 2 lub 3 razy dziennie a następnie spróbuj po roku. Smacznego. Lepiej kupić wiadro, a jego zawartością podzieliś się z kolegami. Data ważności na opakowaniu dotyczy fabrycznie zamkniętych puszek!!!!
Ja jako podstawowy pokarm dla tropheusów stosuję Spiruline super forte 36% Tropicala, najchętniej jedzone granulki to Hikari excel, potem artemia mrożona, Granu green Sery a na szarym końcu mrożony szpinak i inne roślinki.

Buszmen
04-13-2005, 08:14
Umnie podstawą jest tarte serce wołowe (mrożone) , a reszta pokarmów to pokarmy sztuczne . Kirdys stosowałem tylko i wyłącznie pokarmy z Tetry , lecz po pewnym czasie przekonałem sie do pokarmów z Tropicala (patryiotyzm :) ) . I powiem wam że te pokarmy są naprawde świetne . Daje moim paletom -D-50plus, - D-allio plus, -Regular,-Ovo.vit, -Spirulina granulat,- Bio.Vit , - Pokarm Wysokoproteinowy-Wszystko firmy Tropical . Pozdrówka Buszmen .

Paletki 7 szt
Bocja wsp. 2 szt
Kirys żółtopasy 1 szt
Kiryski spiżowe 5 szt

mariop3
04-15-2005, 22:00
Witam :wink: Ja karmię swoje rybki takimi pokarmami:
- tropical Ichtio-vit;
- tropical Vitabin;
- tropical Mikrovit (dla narybku);
- tropical suszona dafnia;
- tetra Wafer mix;
- mrożoną ochotkę;
- własnej produkcji Lane kluski.

Moje akwa
-----------------------------
- 6 x danio;
- 6 x kirysek;
- 3 x kosiarka prawdziwa;
- 3 x platynka;
- 2 x zbojnik niebieski;
- 1 x sum opaczek;
- 1 x molinezja;
- 1 x mieczyk.
narybek mieczyka i platynki.

Delilah
04-16-2005, 20:43
U mnie wyglada to tak (w kolejnosci od najchętniej zjadanych przez ryby)

1 żywy wodzień / mrożony wodzień
2 Tropical Marine Gran
3 Hikari Cichlid Gold

A pałaszują to: 2 wielkie pielęgnice pomarańczowopłetwe, 3 ziemiojady Satanoperca Daemon oraz jeden zabłąkany ziemiojad czerwonogłowy :).

robeon20
04-17-2005, 12:03
daje suche pokarmy w jedno przepis a firmy różne
suchy plankon
płatki witaminowe
rozwielitka
mieszam to, trze przez sitko i podaje robkom jedzą to jak wściekłe a szczególnie narybek

sztopan17
04-22-2005, 14:28
Dla gupików i mieczyków Tropical Ichtio vit którego wcinają ze smakiem ;).Dla kirysków i małych gupiczków najlepszy choś drogi (7zł niewielkie pudełeczko) Sera Cyclops.Raz na jakiś czas jest mrożona ochotka.

melitzarelle
05-04-2005, 09:03
z suchych to najbardziej pozytywnie oceniłabym pokarmy Tropicala. żywe - najlepsze, ale ejst duże ryzyko zawleczenia chorób. ostatnio prowadzę dwie hodowle wazoniaków - wcinają rybki je i są zadowolone, ale jak za dużo dostaną to mają obstrukcje, i muszą potem dostawać suchy. wazoniaki są po prostu za tłuste, a ina sprawa, że chorób raczej nie mają. mrożonki też są świetne - świeże i bez zarazków, a rybki je kochają, tyle że welonki - w ogóle ryby z dużą japą czasem jedzą je jeszcze zamrożone, więc tu radzę rozmrażać przed wrzuceniem do akwa

Staffik
05-05-2005, 18:35
A ja mysle ze nie ma sie corozwodzić na temat pokarmów suchych. Podstawą powinien być pokarm żywy a ze taki trudno zdobyć(i mogą być pasożyty) najlepsze są mrożonki a suchy to tylko uzupełnienie.

aladaar
10-10-2005, 16:33
TYLKO Tropical! Najlepsza karma jaka może być(oczywiście urozmaicam posiłek;P)

Biedroneczka
10-13-2005, 16:54
mrożone serca wołowe
sera VIPAN
sera FLORA
Tropical ichtio - vit
Tropical Ovo - vit
Tropical - Kirysek (granulki)
tabletki

to cały mój asortyment :D

sysunia
10-13-2005, 17:30
A ja mówie że Tropical najlepszy bo niedośc że nie drogi to bardzo miom rybcią smakuje. Od poczatku przygody z akwarystyką używam tylko Tropicala i estem zadowolona.
Super Wawil
Tropical Granulat
Bio-vit
Ovo-vit
Supervit
Kirysek
Tropical Wybarwiający
Goldfish
dla narybku Mikrovit

oraz Vegetaltablen/Spirulinatablet (GLOPEKS)

ostatni w sklepie jak bylam po karmę to dostala TetraMin Granules i go prubuje taki kolorowy moze go zaczne kupowac.

i ja to generalnie wszystko (oprucz tabletek i kiryska) mieszam w tubie po jakims Ichtio-vit i podaje moim smakoszom i wszystko gra....... :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

pozdro dla wojtassa maniaka i innych ludzi za patriotyzm poglądy i całośc!!!!!!!!!!!

wojtass_maniak
10-13-2005, 18:25
I nawzajem :) bo prawda jest taka ze Tropical to firma z ogromnym doswiadczeniem i nie sprzedajaca marnej masowki tylko naprawde dobry pokarm.

veronika_van_halen
10-13-2005, 18:28
A ja mysle ze nie ma sie corozwodzić na temat pokarmów suchych. Podstawą powinien być pokarm żywy a ze taki trudno zdobyć(i mogą być pasożyty) najlepsze są mrożonki a suchy to tylko uzupełnienie.

To chyba zależy jakie rybki mamy, prawda? :? Przecież nie można karmić zywym pokarmem np. zbrojników, czy dawać same mrożonki np. brzankom czy żyworódkom...

wiewiór
10-14-2005, 19:50
Ja używam :
-dafnie
-Płatki
-tabletke roślinną
-pokarm dla na rybku :)