Zobacz pełną wersję : Nano Reff
Błazenek
12-01-2007, 16:16
Witam!Od kilku tygodni planuję założenie mini rafki mianowicie zestaw będzie miał 72l.Chciałbym żeby były w nim krewecie i 2 Błazenki.Co będzie mi potrzebne i ile to będzie kosztowało ?Proszę o pomoc.
Marcinus
12-01-2007, 16:30
10kg żywej skały
Kilka kilo żywego piachu [choć to niekoniecznie i nie od razu]
oświetlenie od 2x24W T5 w górę [ zależy jakie będziesz chciał korale w akwarium]
Odpieniacz: miniflotor + pompka napowietrzająca
Grzałka 50-100W
Pompa cyrkulacyjna: tu wybór jest ogromny, od prostych i tanich maxi-jetów poprzez dobre MAREA aż do pomp Tunze, wszystko zależy na co Cię stać, cyrkulacji starczy 2400l/h.
Filtr RO
Jak się dobrze rozejrzysz to można się spokojnie zmieścić w kwocie 1200-1500pln.
Dodatkowo jeszcze, sól, preparaty i pokarmy dla podopiecznych. Filtrację na twoim miejscu wepchnąłbym do panela filtracyjnego, nie trzeba zakładać orurowania i zawsze to parę litrów wody więcej w obiegu.
Pozdrawiam Krasa
Błazenek
12-02-2007, 19:28
Co to takiego panel filtracyjny ?Korzystając z okazji chiałem jeszcze zapytać czy są jakieś morskie krewetki ,które w akwarium się rozmnażają ?
Błazenek
12-03-2007, 16:38
Aha chciałem jeszcze zapytać jaką obsadę byście proponowali do 72l ?I czy mógłbym tam trzymać choć jedną sztukę Gramma loreto ?Czy zamiast tych pomp mogą być zwykłe głowice od filtrów bo jeśli tak to mam:jedną 950l/h ,jedną 650l/h i jeszcze jedną 350l/h .Grzałkę też mam Fluval Tronic 50W i nie wiem czy będzie dobra jeśli nie to posiadam jeszcze jedną Aquaela 75W (oby dwie nowe) .Oświetlenie mam 2x18W T8 ,ale mam możliwość rozbudowania do 2x25W T5 na każdej świetlówce mam zamontowany odbłyśnik.Wiem ,że muszę zmienić oświetlenie i ew.dołożyć.I nasuwa się kolejne pytanie czy na morszczaka nadaje się zestaw Brillux ?Dzisiaj mi przyszedł miały być krewecie ,ale... ;)
ocelocik
12-03-2007, 23:24
Do 72 litrow zainteresowalbym sie jedna ryba stricte denna - para babek lub jakas babka z krewetka pistoletowa oraz jedna ryba wyzszych parti zbiornika (hm, taki Gramma loreto by pasowal, jaki i inne garbikowate) do tego dwie krewetki. To jezeli chodzi o obsade mobilna.
Jezeli chodzi o obsade mniej mobilna to do takie akwarium polecam Zoanthusy, Ricordea, Briareum ( Clavularia virdis). Cos, co nie wyrosnie duze, i nie zdominuje zbiornika. 2x24W T5 z wlasnymi odblysnikami beda wystarczyc.
Błazenek
12-04-2007, 14:13
A czy mógłbyś podać przykłady takich babek szukałem na googlach ,ale nie znalazłem żadnej kolorowej :( Proszę o pomoc.
ocelocik
12-04-2007, 17:34
Prosze:
http://www.meerwasser-lexikon.de/images/371.jpg
Marcinus
12-04-2007, 17:56
Prosze:
http://www.meerwasser-lexikon.de/images/371.jpg
Ocelocik , gdzie w Polsce można dostać taką rybę?? Znasz jakieś wymagania tej ryby?? czy jakieś specjalne traktowanie jej się nalezy??
Noszę się z zakupem Cryptocentrus cinctus,ale ta na Twoim zdjęciu jest ładniejsza.
Błazenek
12-04-2007, 19:07
Witam okazało się ,że mam tylko 2x18W T8 czy nie mogę mieć morszczaka przy takim oświetleniu ?Jeśli nie to ile będzie mnie kosztowała przeróbka na T5 ?
Marcinus
12-04-2007, 19:17
Witam okazało się ,że mam tylko 2x18W T8 czy nie mogę mieć morszczaka przy takim oświetleniu ?Jeśli nie to ile będzie mnie kosztowała przeróbka na T5 ?
Żadnego korala nie utrzymasz przy takim oświetleniu. Koszt 2x24W T5 będzie wynosił jakieś 150pln wraz ze świetlówkami.
Jeżeli nie chcesz przerabiać oświetlenia to możesz zdecydować się na same ryby, bez korali.
ocelocik
12-04-2007, 20:03
@Marcinus
Coz, na pewno da sie dostac, ale nie jest to czesty gatunek u nas. Tyle, ze gdy pojawi sie w jakims sklepie to zaraz zostanie kupiona. Ogolnie polecam www.acropora.pl i nekac wlasciciela czy nie bylby w stanie jej sprowadzic. Nie jest to ryba z typu szczegolnie trudnych do utrzymania, ale czesto na poczatku sa problemy z przyzwyczajeniem jej do mrozonek. O wiele czestsza jest u nas taka, jak dla mnie rownie urokliwa:
http://www.meerwasser-lexikon.de/images/374.jpg
Jezeli chodzi o C. cinctus to na pewno tez jest to ladna ryba, latwiejsza od przezemnie wymienionych i dosc czesta. Czasami zdarzaja sie ich juz dobrane pary lub nawet pary + krewetka symbiotyczna - za taki zestawik dalbym sie pokroic. Sam mam C. leptocephalus, ale niestety nie pare.
@Błazenek
2x18W T8? Mozna. Ale bedziemy musieli sie pogodzic z posiadaniem prawie tylko korali miekkich, raczej w gornych partiach zbiornika + beda problemy z dostaniem fajnych swietlowek. Za to 2x24W T5 nie bedzie szczegolnie drogie (patrzac po cenach w morszczynie), taki zestaw zmontuje nawet dziecko ( czy ktos majacy dwie lewe rece jak ja), a da mozliwosc utrzymania nawet SPSow (w gornych partiach zbiornika). Pozdrawiam,
M.
Edytka mowi, ze nie zgadzam sie z Marcinusem w kwesti tego, ze pod 2x18 T8 nie utrzymamy zadnego korala :)
Marcinus
12-04-2007, 20:17
Edytka mowi, ze nie zgadzam sie z Marcinusem w kwesti tego, ze pod 2x18 T8 nie utrzymamy zadnego korala :)
No może utrzymamy xenię w górnych rejonach baniaka:):) ,ale nie liczyłbym ,że będzie w super kondycji i nie będzie super przyrostów. To jednak tylko T8 36W a akwarium ma 72l i 40cm wysokości.
ocelocik
12-04-2007, 20:37
U siebie przy glebokosci 40cm mam 2x24 T5, w gornej parti prostsze SPSy ( choc widze, ze chcialby wiecej swiatla), przy dnie LPSy. I wszystko gra. A wydajnosc z wata T5 wcale nie jest znaczaco wieksza od wata T8. A szczerze to po dwoch latach w swoim akwarium najbardziej irytujace sa wlasnie duze przyrosty miekkich :)
Marcinus
12-04-2007, 20:44
U siebie przy glebokosci 40cm mam 2x24 T5, w gornej parti prostsze SPSy ( choc widze, ze chcialby wiecej swiatla), przy dnie LPSy. I wszystko gra. A wydajnosc z wata T5 wcale nie jest znaczaco wieksza od wata T8. A szczerze to po dwoch latach w swoim akwarium najbardziej irytujace sa wlasnie duze przyrosty miekkich :)
A to ciekawe co mówisz:)
Jakie masz konkretnie swietlówki i jakie korale??:)
ocelocik
12-04-2007, 20:51
2x24W T5 ATI 1xAquablue spezial 1xBlue plus. Korale ktorych przyrosty mnie irytuja to glownie Sarcophyton, ktory stal sie zdecydowanie za duzy jak na moje akwarium, i Zoanthusy, ktore desantuja sie na kolejna skalke i parza rosnace obok Briareum. No i ta cholerna Cladiella, ktora bez przerwy sie dzieli. Mam w zbiorniku juz kilkanascie szczepek, a wiekszosc morszczakow niedaleko mnie jest juz obdarowana.
Marcinus
12-04-2007, 20:56
Możesz mnie obdarować:):)
Dodajesz jakieś preparaty do wody?? Masz twardziele, więc jak dozujesz wapń i inne elementy[balling, reaktor]?? Jaką masz sól??
ocelocik
12-04-2007, 21:09
Za makroelementy odpowiada Balling w wersji zmodyfikowanej do potrzeb. Mikroelementow nie leje, nie ma po co. Wystarczyly 10% podmiany co tydzien, ale ze cierpie na sydrom buduje-wieksze-akwarium-wiec-zaniedbuje-obecne od miesiaca bez podmian i tez wszystko sie kreci, choc odpuscilem walke z makroalgami i mi pol zbiornika zaroslo Caulerpa i Dicyota. Przez te dwa lata uzywalem TM Pro Reef, AM Reef, Kenta, a teraz mam duzy kubelek ATI. Wiekszych roznic nie zauwazylem, a obecna ATI sie dobrze sprawia ( lub sprawiala :)) + mozna regulowac w niej poziom wapnia + jest tania, to i pewnie dluzej przy niej zostane.
Marcinus
12-04-2007, 21:11
Widziałem gdzieś Twoje plany na nową solniczkę:) całkiem ciekawy projekt.
ocelocik
12-04-2007, 21:18
Dziekuje. Wiem nawet gdzie widziales :) Ogolnie zapraszam na tamto forum, na pewno ruch w morszczynie wiekszy niz tu, a i atmosfera zupelnie inna niz na nano-reef.pl
Marcinus
12-04-2007, 21:25
Dziekuje. Wiem nawet gdzie widziales :) Ogolnie zapraszam na tamto forum, na pewno ruch w morszczynie wiekszy niz tu, a i atmosfera zupelnie inna niz na nano-reef.pl
Tak, tak , właśnie tam Cię widziałem i Twój projekt:):) jestem tam, czytam, dokształcam się:)
pozdrawiam.
Błazenek
12-05-2007, 15:22
No skoro tak mówicie to spróbuję zmienić ,ale czy może być tak 2x18W T8 i 1x24W T5
Marcinus
12-05-2007, 19:01
No skoro tak mówicie to spróbuję zmienić ,ale czy może być tak 2x18W T8 i 1x24W T5
Można tak zrobić, ale skoro już robisz 1x24W, to koszt zrobienia 2x24W będzie naprawdę niewiele większy.
Błazenek
12-06-2007, 12:28
No to zrobię te 2x24W bo to mam być przecudne akwa ;)
Ps.Nie wiecie gdzie jest jakiś dobry sklep akwarystyczny z siedzibą w Łodzi ?Chodzi mi oczywiście o akwarystykę morską :) Bo tam gdzie ja kupuję to Błazenki są po75zł :P
Marcinus
12-06-2007, 20:37
Odedzwij się do mnie na priv,lub na gg, powiem Ci co kupić i gdzie kupić,żeby nie dać się nabić w butelkę, też jestem z Łodzi.
leć na giełde w czwartek jest tam salon Boti (czy jakośtak) Jacool tam pracuje .
feliksin
01-06-2008, 10:10
Cześć, korzystając z okazji, że jest już taki wątek postanowiłem się podczepić z moją niespełnioną jeszcze ideą założenia nano solniczki.
Chciałbym zasięgnąć opinii w zakresie planowania tego małego projektu, krótko mówiąc czy to co WSTĘPNIE wymyśliłem ma prawo funkcjonować? i co koniecznie muszę zmienić/dodać???
A więc widziałbym to tak:
Szkło: w granicach 40-60L najchętniej w formie sześcianu
Grzałka: 50 Watt z termo
Światło: 70 Watt HQI + nieb.świetlówka
Cyrkulacja wody: Kaskada Aqua Clear 1180l/h z wmontowanym odpieniaczem miniflotor
+ 1 lub 2 pompy o łącznej przepustowości 3000L/h
Życie: OK 10-15KG żywej skały + trochę żywego piasku, kilka miękkich, ślimaki, krewetka + może jakaś rybka?
Wstępnie wyglądało by to tak, do tego oczywiście RO + dobra sól i podmiany co tydzień
Co o tym sądzicie?
Dodam, że jak zapewne się domyślacie ma być to wersja low tech a nie hi end http://www.akwarystyka.aplus.pl/forum/images/smiles/icon_wink.gif ($$$)
Pozdrawiam
Błazenek
01-12-2008, 12:05
No fajnie to sobie obmyśliłeś tylko dla własnego komfortu kup system dolewki wody-bardzo przydatne ;)
plan sie zgadza... ale proponuje przemyslec opcje 120l z czego 20 to panel albo chociaz 100 z czego 2 to panel... zmiana z 60 na 100 l kosztowo wyjdzie dosc podobnie a uzytkowo 2 klasy wyzej... radze sobie to przeliczyc i pomyslec... naprawde:D
'
pozdrawiam iwo
Błazenek
02-16-2008, 16:54
Siema Wszystkim :)
W Brilluxie założyłem Amerykę i tak więc nie udało mi się zrobić tam solniczki :(.Więc próbowałem założyć w 30l oświetlenie założyłem już ,ale coś mnie na krewety wzięło i założyłem kostkę 43l z krewetkami i znowu morszczyznę zaniedbałem :( .Ale teraz mam plany i nikt ani nic mi ich nie zepsuje :mrgreen: !Więc tak: akwarium słodkowodne sprzedaję tacie w maju/czerwcu i już planuję w to miejsce solniczkę :-D.To ma być 60l oświetlenie 2x24W T5 wymiary:60x35x30 (dł.szer.wys.) świetlówki to:AM Reef Blue Actinic i AM Reef White 15000k lub AM Reef Blue Actinic i Sylvania Aquastar (doradźcie ,które lepiej).Fauna:2xBabka (jakaś ładna :-D),Gramka i krewetka czyszcząca no i oczywiście korale :-D.Odpieniek mini flotor z jakimś dobrym brzęczykiem :) .10kg skały a jak za dużo to powiedzcie :) .No to by było na tyle tylko proszę powiedzcie mi jakie korale kupić i czy mogę jednego nie wymagającego twardziela.Acha no i mam pytanko jaka różnica (cenowa) będzie między akwa 60l a 100l jak policzyłem to za 60l wyszło mi 1131zł.Ile wyszło by za 100l ?
Marcinus
02-16-2008, 17:15
Siema Wszystkim :)
W Brilluxie założyłem Amerykę i tak więc nie udało mi się zrobić tam solniczki :(.Więc próbowałem założyć w 30l oświetlenie założyłem już ,ale coś mnie na krewety wzięło i założyłem kostkę 43l z krewetkami i znowu morszczyznę zaniedbałem :( .Ale teraz mam plany i nikt ani nic mi ich nie zepsuje :mrgreen: !Więc tak: akwarium słodkowodne sprzedaję tacie w maju/czerwcu i już planuję w to miejsce solniczkę :-D.To ma być 60l oświetlenie 2x24W T5 wymiary:60x35x30 (dł.szer.wys.) świetlówki to:AM Reef Blue Actinic i AM Reef White 15000k lub AM Reef Blue Actinic i Sylvania Aquastar (doradźcie ,które lepiej).Fauna:2xBabka (jakaś ładna :-D),Gramka i krewetka czyszcząca no i oczywiście korale :-D.Odpieniek mini flotor z jakimś dobrym brzęczykiem :) .10kg skały a jak za dużo to powiedzcie :) .No to by było na tyle tylko proszę powiedzcie mi jakie korale kupić i czy mogę jednego nie wymagającego twardziela.Acha no i mam pytanko jaka różnica (cenowa) będzie między akwa 60l a 100l jak policzyłem to za 60l wyszło mi 1131zł.Ile wyszło by za 100l ?
Plan dośc dobry.
Świetlówki najlepiej AM actinic i AM 15000K.
Ilośc skały wystarczająca.
Na takie akwarium to raczej jedna babka.
Korale to praktycznie wszystkie miękkie, przy 2x24W ciężko utrzymac twardziela, ale może jakiegoś łatwiejszego lps'a by się udało uchować w górnej partii baniaka.
Różnica cenowa między 60l a 100l nie będzie wielka, kupisz 5-7kg więcej skały , dodatkową pompę cyrkulacyjną i elektryke na dodatkową świetlówkę 24W. Różnica nie powinna przekroczyc 500pln.
Błazenek
02-16-2008, 18:40
Czyli twardziela nie utrzymam raczej ?Bo to będzie 0,8W/l+odbłyśniki.Nad większym litrażem się zastanowię.A czy do 60l może być tak ?:
2xBłazenek Okoniowy
1xGramma Loreto
1xKrewetka Czyszcząca
1xKrab Pustelnik albo:
4xKauderni
1xBabka
1xKrewetka Czyszcząca
Marcinus
02-16-2008, 18:54
Czyli twardziela nie utrzymam raczej ?Bo to będzie 0,8W/l+odbłyśniki.Nad większym litrażem się zastanowię.A czy do 60l może być tak ?:
2xBłazenek Okoniowy
1xGramma Loreto
1xKrewetka Czyszcząca
1xKrab Pustelnik albo:
4xKauderni
1xBabka
1xKrewetka Czyszcząca
Tak jak napisałem, pewnie utrzymasz jakiegoś twardego lps'a,ale raczej umieśc go w górnych partiach baniaka.
Co do obsady to z tych dwóch opcji,lepsza będzie ta pierwsza.
Błazenek
02-17-2008, 11:03
Trudno najwyżej dam se siana z twardzielami a co do obsady koralowców to co proponujecie ?Będę kupował raczej szczepki choć może 2 korale całe kupię ile na to przeznaczyć ?W ogóle to ile przeznaczyć na życie na tej rafce ?Chciałbym żeby było pięknie i kolorowo :-D.Już się nie mogę doczekać :mrgreen: acha czy może być ten filtr RO http://www.allegro.pl/item313144773_osmoza_akwarystyczna_ro_3_150_gpd_od _www_osmoza_eu.html
Czy zdecydować się na ten ? http://www.allegro.pl/item308831749_filtr_akwarystyczny_akwarystyka_osmo za_akwarium.html
Marcinus
02-17-2008, 11:10
Co do korali, to praktycznie każdy koral miękki się u Ciebie utrzyma, więc wejdz sobie na jakąś stronę sklepu morskiego i popatrz co Ci się podoba i szukaj takich gatunków, na pewno kup sobie xenie, sarco,clavularie,zoanthusy, grzybki itp.
Co do cen to ciężko powiedziec ile kasy musisz na to przeznaczyc bo wszystko zależec będzie od tego co będziesz kupował i gdzie, wiadomo w sklepach ceny są wysokie, kupując u kogoś prywatnie zapłacisz mniej.
Błazenek
02-17-2008, 11:36
Mała zmiana planów zamiast Gramki wolę mieć tą http://www.reefshop.pl/eshop/font-color-016aff-ywe-zwierz-ta_ryby_i-pseudochromis-paccagnella-i-bicolor-pseudochromis.html
Da radę ? :) Acha wiem na pewno ,że bardzo podobają mi się Ricordea Florida.A ile % wody trzeba tygodniowo podmieniać w solniczce ?
Marcinus
02-17-2008, 12:18
Bicolor do 60l nie bardzo, do 100l już jako tako.
Ricordea to bardzo ładny koral, ale drogi:), mimo to polecam.
Ja u siebie co 10 dni podmieniam około 10l solanki, czyli jakieś 10%.
Błazenek
02-17-2008, 13:08
Ricordea może dostanę od kumpla ,ale jeszcze nie wiadomo.Co do Bicolor no po prostu nigdzie nie ma gramki i jest zdaje się droższa od tego.Co do korali to na razie znalazłem te co mi się bardziej podobają: Ricordea yuma, Sarcophyton elegant, Zoathus spp. - Red/Orange Button Polyps.Może 100l powstanie ,ale wątpie mam tylko 1500-1700zł na wszystko razem z koralami itp.Co do podmianek to świetnie :-D się składa ja w słodko wodnym podmieniam 2xtyle co 7 a nie 10dni więc mi na rękę :mrgreen: .A osmoza ,która lepsza ?Acha i czy lać do wody jakieś minerały czy coś w tym stylu ?
Marcinus
02-17-2008, 13:24
Może Twój kumpel ma więcej ricordei?? Chetnie odkupię. Może masz dojście do kogoś kto ma parę korali na sprzedaż?? kompletuje do siebie do akwarium i jakoś ciężko mi w łodzi coś sensownego znalezc, gdybyś miał jakieś kontakty to się podziel:):) chętnie bym dokupił kilka korali.
Co do tego litrażu to zrób sobie coś takiego:
akwa: 50x40x40cm 100pln
cyrkulacja: MAREA2400-120pln
RO-250pln
światło: 2x24WT5,lub 3x24WT5-300pln
Odpieniacz: MINIFLOTOR+ brzęczyk-200pln
skała: 10kg 380pln
reszta kasy idzie na życie
Akwa o takim wymiarze jaki podałem da Ci więcej możliwości niż baniak 63l o standardowych wymiarach [no chyba,że nie masz szafki pod taki wymiar, wtedy nie ma sensu], litraż trochę większy, a kasy tyle samo.
nowy_zarażony
02-24-2008, 13:07
Proponuje kupic statecznik 3-4xt5, na poczatek zalozysz 3rurki, jak baniak rozwinie sie, dodatkowa jak znalazl:) Ze swietlowek, na poczatki bedziesz mial pewnie skale i miekasy, wiec mozesz zaoszczedzic troche i kupic swietlowki aquamedica czy sylwanii. Proponuje 50/50 aktynika i 10tys, ew jedna 15tys K. Akwarium morskie ewoluuje, i pewnie bedziesz chcial miec twardziele za jakis czas:) Polecam swietlowki ATI, warte swojej ceny, swiatlo jest bajeczne.
Co to wypowiedzi jednego kolegi ze przy 2x24w nie mozna miec twardzieli... Jak do tego doszedles? Z calym szacunkiem ale przy odpowiednio ustawionej skale spokojnie pociagnie twardzile. W moim baniaku mialem dosyc specyficznie ustawione lampy. Jedna ze szczepek acr, stala praktycznie tylko pod jedna lampa t5 ATI blue plus. Efekt? Ma lepsze przyrosty, od korali ustawionych wyzej pod 150w hqi i swietlowkami. W starym 54l baniaku pod 2x24w sylwanii mialem pecilloporki i slicznie przyrastaly i wybarwialy sie.
Co do lpsow wrecz nie toleruja duzej ilosci swiatla, wiec ustawianie ich wysoko uwazam za nieprzemyslane.
Jezeli ktos jest zainteresowany ricordeami czy szczepkami sps zapraszam na PW:)
pozdrawiam
Błazenek
02-25-2008, 13:52
Hej :)
Oświetlenie będzie 3x24W T5 dwie Aquamedic 1x10000K druga 15000K.Aktynikę nie wiem jakiej firmy kupić może ATI albo też AM zobaczę:wink:.
A gdzie kupujesz oświetlenie, bo mi też potrzebne?!
Błazenek
03-08-2008, 09:27
www.zoolight.pl kupujesz zestaw na T5 (ile Ci tam potrzeba) kupujesz jeszcze świetlówki montujesz wszystko i masz :-D