PDA

Zobacz pełną wersję : Pilegnica Ramireza

DiesIre
03-27-2004, 21:35
Zakladam 100 litrove akwarium z tymi rybkami ile moge ich w nim trzymac? bede wdzieczny za wszelkie rady zamierzam tylko nie miec w akwa czy to dobry pomysl doradzcie

Duch
03-27-2004, 22:05
To już było poruszane :wink:
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1420
Ja polecam 3+7

monetka
03-27-2004, 22:54
Zakladam 100 litrove akwarium z tymi rybkami ile moge ich w nim trzymac? bede wdzieczny za wszelkie rady zamierzam tylko nie miec w akwa czy to dobry pomysl doradzcie

Ja polecam tylko jedna parke, w 100l bedzie troche malo miejsca na wiecej.
Jezeli koniecznie bedziesz chcial z dwoma sprobowac, to musisz gesto obsadzic akwa roslinami i zrobic duzo kryjowek i najwazniejsze: obie pary wpuscic rownoczesnie, bo jak najpierw dasz jedna, to "rozpanosza" sie one na calym terytorium i druga para bedzie przeganiana w kat. :(
Jezeli chcesz miec tylko ramirezy w akwa, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie, chociaz niektorzy polecaja jakies dodatkowe rybki, np. Otoski.

@Ducha
Chyba pomyliles Duchu kakadu z ramirezami! :wink: 7+3 ? Ramirezy sa monogamiczne.

Barti
03-27-2004, 22:58
Ja polecam tylko jedna parke, w 100l bedzie troche malo miejsca na wiecej.
Jezeli koniecznie bedziesz chcial z dwoma sprobowac, to musisz gesto obsadzic akwa roslinami i zrobic duzo kryjowek i najwazniejsze: obie pary wpuscic rownoczesnie, bo jak najpierw dasz jedna, to "rozpanosza" sie one na calym terytorium i druga para bedzie przeganiana w kat. :(
Jezeli chcesz miec tylko ramirezy w akwa, to chyba nic nie stoi na przeszkodzie, chociaz niektorzy polecaja jakies dodatkowe rybki, np. Otoski.

Monetko nie przesadzasz z tym miejscem :?: Przy dużej ilości kryjówek miałem w 60 litrowym akwarium 1+3 kakadu i rozmanażały się (odchowywałem też młode w ogólnym). Kakadu są bardziej agresywne od ramirezów. IMHO 4 pary ramirezów przy odpowiednio urządzonym akwarium nie będzie zbyt dużo.

Duch
03-27-2004, 23:05
Chyba pomyliles Duchu kakadu z ramirezami! :wink: 7+3 ? Ramirezy sa monogamiczne.

eee tam monogamiczne. Ja nie chiałbym mieć w akwa dwóch stałych małżeństw ale jakąś małą wesołą trzudkę :D . Oczywiście to tylko moje zdanie.... :wink:

monetka
03-27-2004, 23:10
Monetko nie przesadzasz z tym miejscem :?: Przy dużej ilości kryjówek miałem w 60 litrowym akwarium 1+3 kakadu i rozmanażały się (odchowywałem też młode w ogólnym). Kakadu są bardziej agresywne od ramirezów. IMHO 4 pary ramirezów przy odpowiednio urządzonym akwarium nie będzie zbyt dużo.
Jak sie ktos uprze, to i osiem par moze wpuscic do 25l! :?
Chodzi o to czy te ryby beda miec potem odpowiednie warunki? :(

Barti
03-27-2004, 23:38
Jak sie ktos uprze, to i osiem par moze wpuscic do 25l! :?
Chodzi o to czy te ryby beda miec potem odpowiednie warunki? :(

Ja uważam, że będzą mieć bardzo dobre warunki. Nie zestawiajmy 8 par w 25 lirtach i 4 w 100 litrach bo to żadne porównanie :wink: W naturze pielęgniczki żyją w dużym zagęszczeniu (oczywiście bez przesady). Ramirezy natomiast mogą żyć nawet w kałużach po kopytach bydła :shock: Sądzę więc, że w 100 litrach będzie im naprawdę dobrze.Oczywiście kolega zrobi jak będzie uważał za stosowne. DiesIre: proponuję poszukać w archiwum grupy http://www.apisto.pl/fa/index.php? Pewnie znajdziesz coś o tym jak inni trzymają te ryby i będziesz mógł porównać.

monetka
03-28-2004, 11:26
Ramirezy natomiast mogą żyć nawet w kałużach po kopytach bydła

A skad takie informacje?? :roll:

Barti
03-28-2004, 13:05
A skad takie informacje?? :roll:

Trochę czytam :P "Magazyn Akwarium" kwiecień 2003, artykuł "Małe, czyli piękne. Zakładamy akwarium dla pielęgniczek." str. 8 :wink: Na stronie 9 przy zdjęciu Mikrogeophagus ramirezi jest podpis cytuję: "Mało kto wie, że pielęgniczki Ramireza [Mikrogeophagus ramirezi, na zdj. jeden z wariantów barwnych] zamieszkuje często doły wodopojowe dla bydła, a nawet... większe kałuże." Nie pamiętałem dokładnie o jakie kałuże chodzi i popełniłem drobną pomyłkę stąd to powyższe sprostowanie :D

monetka
03-28-2004, 13:52
Trochę czytam :P
Tez sporo czytam i praktykuje :wink:

"Magazyn Akwarium" kwiecień 2003, artykuł "Małe, czyli piękne. Zakładamy akwarium dla pielęgniczek." str. 8 :wink: Na stronie 9 przy zdjęciu Mikrogeophagus ramirezi jest podpis cytuję: "Mało kto wie, że pielęgniczki Ramireza [Mikrogeophagus ramirezi, na zdj. jeden z wariantów barwnych] zamieszkuje często doły wodopojowe dla bydła, a nawet... większe kałuże."
Dol wodopojowy dla bydla to nie kaluza po kopycie! Szacuje, ze jedna krowa spokojnie wypije dwa wiaderka wody, to jak sie idzie poic stado bydla, to chyba jest to dosc spory dolek. A wieksza kaluza to moze byc i 200l i sa to raczej skrajne przypadki, a nie regula, ktora sie nalezy kierowac przy obsadzie akwa.

Nie pamiętałem dokładnie o jakie kałuże chodzi i popełniłem drobną pomyłkę stąd to powyższe sprostowanie :D

Czasem takie wypowiedzi moga wprowadzic w blad i poczatkujacy, ktory nie ma pojecia pomysli:"aha jak zyja w kaluzach, to chyba 5l na pare wystarczy!" W przypadku ryb terytorialnych wazna jest tez powierzchnia akwa, a nie tylko pojemnosc.
Moje viejita szykuja sie teraz do tarla i z 3/4 powierzchni akwa (180l) przeganiaja ramirezy, te troche odplywaja, ale po chwili znow wracaja i biedne viejita nie daja sobie rady. A co by bylo w 100l??Wole nie myslec.
:wink: Na szczescie mam puste 60l i jak bedzie krytycznie, to moge dzielic!
Dlatego jestem zdania, ze do 100l owszem mozna i 3pary ramirezow upchnac, ale na pewno tym rybom nie bedzie dobrze i slabsze beda siedziec schowane w kacie! :(

Barti
03-28-2004, 14:03
Czasem takie wypowiedzi moga wprowadzic w blad i poczatkujacy, ktory nie ma pojecia pomysli:"aha jak zyja w kaluzach, to chyba 5l na pare wystarczy!" W przypadku ryb terytorialnych wazna jest tez powierzchnia akwa, a nie tylko pojemnosc.

No muszę się z tym zgodzić. Pomyliłem fakty - moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina :wink:

Dlatego jestem zdania, ze do 100l owszem mozna i 3pary ramirezow upchnac, ale na pewno tym rybom nie bedzie dobrze i slabsze beda siedziec schowane w kacie! :(

No tu mamy odmienne poglądy. Ja bym tego nie nazwał "upychaniem" Osobiście sądzę, że byłoby im dobrze. Proponuję koledze, który zapoczątkował wątek przejżeć Forum Apisto i zadecydować.

monetka
03-28-2004, 14:24
No muszę się z tym zgodzić. Pomyliłem fakty - moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina :wink:

Eh, jaki skruszony :wink: :5:

Proponuję koledze, który zapoczątkował wątek przejżeć Forum Apisto i zadecydować.

Ja tez bym radzila wiecej poczytac, pomyslec i dopiero kupowac, bo przy rybkach terytorialnych trzeba troche uwazac.

DiesIre
03-28-2004, 19:49
dziekuje za wszelko pomoc troche jeszcze poczytam jak na razie dzis akwa urzacdzone i filtry podlaczone spokro kryjowejk i rozlim

marking
03-29-2004, 16:00
Chciałbym tylko wyprowadzić Cię z błędu. Nie ma pielęgnicy ramireza, tylko pielęgniczka ramireza :wink: .